2024. április 30., kedd
TENISZ

Zsinórban másodszor országos bajnok a Spartacus

A Spartacus 14 év alatti teniszezői megvédték országos bajnoki címüket. A Belgrádban megtartott csapatbajnokságon a szabadkai teniszezők a niši Kostić együttesét 4:0-ra, a Đukić Teniszklub csapatát 3:1-re győzték le, a döntőben pedig a Spin ellen 4:0 arányban bizonyultak jobbnak. A szabadkai csapatot Szabó Rácz Olivér, Filip Mandović, Petar Bašić Palković és Matej Gojković alkotta.

A tornára való felkészülés során érezhető volt, hogy címvédőként bizonyos teher van a csapaton. Nehéz eldönteni, hogy nehezebb volt-e megnyerni a címet tavaly, amikor nem számítottunk esélyesnek, vagy most, amikor mi védtük a bajnoki címet. Egy éve inkább fizikailag volt nehéz győzni, míg idén a neheze pszichikai szinten mutatkozott meg. Szabó Rácz, Mandović és Bašić Palković tagja volt az egy évvel ezelőtt országos bajnoki címet nyert csapatnak is, Filip Stipić azóta kiöregedett ebből a generációból, a helyére a 12 éves Matej Gojković került. Csapatunkat mind saját nevelésű játékosok alkotják, akik a mi klubunkban kezdtek játszani, itt tették meg az első teniszlépéseket, a mi tenisziskolánkban nevelkedtek. Lehet, hogy a többi csapat anyagilag jobban áll nálunk, de ők nem saját nevelésű gyerekekkel szerepelnek, hanem összegyűjtik a legjobbakat, és velük lépnek pályára. Sikerünk ezért még értékesebb, hiszen saját nevelésű teniszezőkkel értük ezt el – mondta Demeter László, a Spartacus U14-es csapatának edzője.

A legnehezebbnek a belgrádi Đukić Teniszklub elleni találkozó bizonyult, a Spin elleni döntő ennél valamelyest könnyebb volt.

Az elődöntőt a párosokkal kezdtük, a Szabó Rácz és Mandović alkotta összeszokott duónk két szoros szettben győzte le a belgrádi kettőst, akik az összeszokottságra szintén nem panaszkodhatnak, hiszen már néhány nemzetközi versenyt nyertek idén. Az első egyéni meccset, melyen a harmadik táblás játékosok játszottak, a vendégek nyerték meg, így két mérkőzés után 1:1 állt az eredményjelzőn. Ekkor jött Filip Mandović mérkőzése, aki a döntő játszmát úgy nyerte meg 7:5-re, hogy már 5:2-es hátrányban is volt. Második győzelmünk után Szabó Rácz következett, akinek sima, kétjátszmás győzelme azt jelentette, hogy 3:1-re megnyertük a meccset. A belgrádi szurkolók részéről sportszerű és sportszerűtlen szurkolást is tapasztaltunk. A 14 éves fiatalok nehezen kezelik a sportszerűtlen beszólásokat, el kellett nekik magyarázni, hogy ezt bizony el kell fogadni, és nem kell figyelni rá. A csapat gerince jövőre már 15 éves lesz, tehát nem szerepelhet ebben a korosztályos csapatban, hanem az U18-as együttesünkben folytatják pályafutásukat. Őket utánpótlás-iskolánkból pótoljuk, úgyhogy várható, hogy továbbra is hasonlóan fogunk szerepelni – mondta Demeter.

A Spartacus egyik játékosa Petar Bašić Palković, aki elégedettségét fejezte ki az országos bajnoki cím megvédésével kapcsolatban.

A mezőny erősebb volt, mint tavaly, több összeszokott belgrádi csapat játszott a tornán, de mi igazoltuk esélyességünket, és legyőztük őket. A legnehezebb meccsünkön, az elődöntőben egységesebb csapat benyomását keltettük ellenfelünknél, és a kulcspillanatokban jobbnak és határozottabbnak bizonyultunk a Đukić Teniszklub játékosainál – értékelt Bašić Palković.

A 14 év alatti játékosok mindent megnyertek idén, hiszen a csapatbajnoki cím mellett Szabó Rácz a téli országos bajnokságon, Mandović pedig a nyári országos bajnokságon nem talált legyőzőre. Nemzetközi szinten mindketten jól szerepeltek a Tennis Europe versenyeken, és az európai ranglistán mindketten benne vannak az első ötven között. Mindketten tagjai a szerbiai válogatottnak, Szabó Rácz részt vett a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Mandović pedig az Eb-n játszott, ahol a csapattal a 7. helyet szerezte meg.

A Spartacus női csapata is részt vett ezen az országos bajnokságon. A lányok az 1. fordulóban 3:1-re győztek a čačaki Sloboda ellen, az elődöntőben azonban 3:1-es vereséget szenvedtek a belgrádi Haron Teniszklub csapatától, így holtversenyben a 3. helyen végeztek. A Spartacus csapatában Danijela Danilović, Ana Jošić és Anja Vujović szerepelt, a csapatot Veselin Rakočević vezette.

A hétvégén Belgrádban tartják meg a 18 éven aluliak országos csapatbajnokságát, ahol a Spartacus férfi- és női csapata is jó esélyekkel indul.

Fiúcsapatunkat a 16 éven aluliak mezőnyében országos bajnok Juhász Krisztián, valamint Miloš Vuković és Kovács Ádám alkotja, akik képesek legyőzni a legjobbakat is. A lányok mezőnyében Anđela Skrobonja, Anđela Vidović és Mila Mejić képviseli a Spartacust, akik szintén odaérhetnek akár a dobogó legfelső fokára is – latolgatta az esélyeket Demeter László, aki az U18-as csapatot is vezeti.