2024. május 10., péntek
ROLAND GARROS

Novak esélyeit a meccs időtartama növelheti

A Roland Garros szervezői tegnap kora délután még nem tették közzé az elődöntő mai beosztását, vagyis még nem tudatták, hogy a Đoković–Alcaraz vagy a Ruud–A. Zverev meccs kapja az esti terminust. Feltehető, hogy Novakéké lesz az előkelőbb időpont, és amikor ők pályára lépnek, már tudják, hogy a győztesnek a vasárnapi döntőben ki lesz az ellenfele.

A jóslatokban semmi sem változott, a fiatal spanyol számít esélyesebbnek, de a megkérdezettek túlnyomó többsége hozzáfűzi, hogy Novakot semmi esetre sem szabad lebecsülni, és sokan úgy tartják, minél hosszabbra húzódik a küzdelem, a szerb esélyei ezzel arányosan növekednek.

A másik ágon az említett norvég Ruud és a német Zverev jutott be a négy közé. Ruud tavaly Párizsban és New Yorkban is döntős volt, és annak ellenére is valamivel esélyesebb, hogy a német 2:1-re vezeti a mérlegüket. Zverev 2021-ben Cincinnattiben és a párizsi teremtornán nyert, Ruud tavaly Miamiban győzött. Egy másik hagyomány is a US Open 2020-as döntőse ellen szól, mégpedig az, hogy zsinórban harmadszor elődöntős Párizsban, és az első két alkalmat nem használta ki. Zverev a szerdai negyeddöntőben három és fél órás meccsen a 9 kettős adogatási hiba ellenére megverte az argentin Tomas Etcheverryt, Ruud pedig sokkal könnyebben győzött a dán Holger Rune ellen, és revansot vett a római vereségért. A dán érezhetően gyöngébb játékot mutatott, mint nemrég az olasz fővárosban, amikor nemcsak Ruudot, hanem Đokovićot is legyőzte.

A skandináv rangadón ezúttal a norvég volt a jobb (Fotó: Beta/AP)

A skandináv rangadón ezúttal a norvég volt a jobb (Fotó: Beta/AP)

Tegnap késő délután és este a női egyéni elődöntője volt műsoron Szabalenka–Muchová és a Świątek–Haddad párosítással. A túlnyomó többség persze a ranglista első két helyezettjének győzelmét várja, ezáltal Świątek–Szabalenka csúcsrangadót is a döntőben, amelynek győztese többek között hétfőtől világelső lesz.

PÁRIZS. – Roland Garros, férfiak, negyeddöntő: Ruud–Rune 6:1, 6:2, 3:6, 6:3, Zverev–Etcheverry 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. Nők, negyeddöntő: Świątek–Gauff 6:4, 6:2.
PROSTĚJOV. – Challenger, 2. forduló: Comesana–Piros 7:6, 4:6, 6:0, Machač–Valkusz 6:2, 6:0.
HEILBRONN. – Challenger, 2. forduló: Molleker–Marozsán 7:6, 6:4.
MAKARSKA. – Női challenger, 1. forduló: Stearns–Jani 2:6, 6:4, 6:2.

Nyitókép: A skandináv rangadón ezúttal a norvég volt a jobb (Fotó: Beta/AP)