2024. május 10., péntek

Novak és Rafa 59. csúcsrangadója

Míg a nőknél a legjobb tíz közül csak a lengyel világelső Iga Swiatek jutott túl a Roland Garros első három akadályán, a férfiaknál az esélyesek nem hibáztak, és elsőnek a ranglistán 9. kanadai Felix Auger-Aliassime bukott ki, de már a nyolcaddöntőben, amikor hősi ellenállással öt szettes maratonira kényszerítette Rafael Nadalt, a torna 13-szoros bajnokát. A kanadai jutalmai a tornadíj, a ranglistapontok és a vastaps voltak, Nadal pedig kiharcolta a negyeddöntő csúcsrangadójának jogát, amelyben a világelső Novak Đoković lesz az ellenfele. A címvédő szerbiai jelessel vizsgázott a torna első négy meccsén, a további három pedig, a világelsősége 372. hete folyamán, valóságos pokolnak ígérkezik. Ha ma túljut Nadalon, az elődöntőben a spanyol Carlos Alcaraz vagy a német Alexander Zverev lesz az ellenfél, végül a vasárnapi döntőben, ha tegnap nem történt meglepetés, Sztefanosz Cicipasz, Danil Medvegyev, Andrej Rublyov vagy Casper Ruud következhet.

Đoković és Nadal ma 30:28-as egymás közötti mérleggel vágnak neki a negyeddöntőnek. A járvány előtt a szerb 29:26-ra vezetett, azután Nadal a 2020-as őszi Garroson, majd tavaly Rómában 29:28-ra szépített, végül pontosan egy éve Párizsban Novak bizonyult jobbnak. Mint általában, meccsük kétesélyesnek számít, és egyikük sem igazán az elődöntőbe jutásról álmodik, hanem a Nadalnak 22., Đokovićnak pedig 21. Grand slam-cím jár az eszében.

Zverev 2:1-re vezet Alcaraz ellen. Tavaly mindkétszer győzött, az idei madridi döntőben már a spanyol bizonyult jobbnak, aki esélyesnek is számít, mi több, a jelen pillanatban legtöbben őt tartják a serlegszerzés legesélyesebbjének. Bármelyikük nyer ma, ugyanolyan nehéz dolga lesz a héten, mint a Novak-Rafa meccs továbbjutójának is.

Veronika Kudermetova nagyot fordított Madison Keys ellen (Fotó: Beta/AP)

Veronika Kudermetova nagyot fordított Madison Keys ellen (Fotó: Beta/AP)

PÁRIZS. – A Roland Garros nyolcaddöntőjében, férfiak: Nadal– Auger-Aliassime 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 6:3, Alcaraz–Hacsanov 6:1, 6:4, 6:4, A. Zverev–Zapata 7:6. 7:5, 6:3, nyolcaddöntő, nők: Stephens–Teichmann 6:2, 6:0, Kudermetova–Keys 1:6, 6:3, 6:1, Kaszatkina–Giorgi 6:2, 6:2.
PROSTEJOV. – A selejtező döntőjében: Marozsán–Paulson 6:3, 4:6, 6:3.
BRASSÓ. – A női ITF-torna selejtezője 2. fordulójában: Jorović–Gavrila 6:2, 6:2.