2024. május 20., hétfő

Sinner visszaültette Novakot a trónra

Nem múlik el nap, hogy ne röppenjenek fel tenisszel kapcsolatos érdekes hírek. A hétvége Carlos Alcaraz elődöntős vereségével kezdődött Miamiban, ennek egyenes következménye, hogy a spanyol újra lecsúszik a trónról, és ma Novak Đoković, abszolút csúcsát tovább javítva, már 381. hetét kezdi meg a ranglista élén. Előzőleg Londonban bejelentették, hogy a brit hatóságok és Wimbledon közös döntése szerint eltörlik a tavalyi büntetést, így az orosz és fehérorosz teniszezők néhány feltételnek eleget téve az idén ott lehetnek a brit területen megrendezendő ATP-tornákon és a füves idény koronájának tartott Grand slam-bajnokságon. Az első hír nem váltotta ki a kommentárok özönét, Novak újbóli elsőségét puszta ténykény kezelik, inkább a spanyolt verő olasz Jannik Sinner érdemelte ki a közvélemény tetszését, és Alcaraz is azt sajnálja igazán, hogy nem sikerült egymás után nyernie Indian Wellsben és Miamiban. Alcaraz vereségét kihasználhatja a másik ágon döntőbe jutott, orosz Danil Medvegyev; ez zsinórban az ötödik serlegmeccse. Az orosz feltörhet a lista 4. helyére, és erősen csökkentheti a lemaradását az éllovasokkal szemben.

Az ATP és WTA győzelme a britek felett azt is jelenti, hogy nincs már veszélyben a Queens, Eastbourne, Nottingham és Birmingham tornája, míg Wimbledonban újra ranglistapontokat osztanak. A füves Grand slam szervezői nem titkolják, hogy nem szívesen fogadták el a brit szövetségnek a kormány által is véleményezett ajánlatát, szívük szerint folytatták volna a tilalmat, amelynek feloldását néhány ismert teniszező már nehezményezte.

Miamiban az éjjel tehát Medvegyev–Sinner-döntőt játszottak, a nőknél pedig nem kis meglepetésre a 34. évében járó, cseh veterán Petra Kvitová a nyertes, hisz a döntőben két játszmában győzte le a kazah Jelena Ribakinát. Egyébként Kvitová 30. tornagyőzelmét aratta, és visszajutott a legjobb tíz közé, Ribakina pedig a hatodik teniszezőnő lett, aki egy naptári évben döntőt játszott Melbourne-ben, Indian Wellsben és Miamiban is. Korábban ezt a fegyvertényt csak Szeles Mónika (1991), Steffi Graf (1994), Martina Hingis (2000), Lindsay Davenport (2000) és Maria Sarapova (2012) valósították meg.

Jannik Sinner saját bevallása szerint élete egyik legjobb meccsén győzte le a ma már nem világelső Carlos Alcarazt

Jannik Sinner saját bevallása szerint élete egyik legjobb meccsén győzte le a ma már nem világelső Carlos Alcarazt

MIAMI. – 1000-es mestertorna, elődöntő, férfiak: Sinner–Alcaraz 6:7, 6:4, 6:2, Medvegyev–Hacsanov 7:6, 3:6, 6:3, nők, elődöntő: Kvitová–Cirstea 7:5, 6:1, döntő: Kvitová–Ribakina 7:6, 6:2.
ESTORIL. – ATP-torna, selejtező: Marozsán–Guinard 6:3, 6:0, Valkusz–Švrčina 6:0, 6:2.
BOGOTA. – WTA-torna, selejtező: Stevanović–Oz 6:4, 6:1.
SAN REMO. – Challenger negyeddöntő: Coppejans–Piros 6:1, 6:7, 7:6.
MONASTIR. – Női ITF-torna, negyeddöntő: Milovanović–Radanović 6:3, 7:6.

Nyitókép: Jannik Sinner saját bevallása szerint élete egyik legjobb meccsén győzte le a ma már nem világelső Carlos Alcarazt