2024. május 16., csütörtök
2022-ES VB-SELEJTEZŐ

Cél: a katari nyár

Tegnap este a többi között a Szerbia–Írország mérkőzéssel indult útjára a 2022-es katari világbajnokság európai selejtező tornája. Az UEFA égisze alatt rendezett kvalifikációban a szövetség mind az 55 tagállamának válogatottja részt vesz, de közülük mindössze 10 csapat szerez majd indulási jogot a hagyományos selejtezőkörből. Az európai kvalifikáció első fordulójában a 10 csoportelső jut el Katarba, a csoportmásodikok pedig a pótselejtezőben folytatják. A pótselejtezőbe két további válogatott is eljut, méghozzá a Nemzetek Ligájából: az összesített rangsor alapján az a két legjobb csoportgyőztes, amely nem jutott ki a vb-re, vagy nem jutott a második fordulóba. A hagyományos vb-selejtező első része idén márciustól november közepéig tart, míg a pótselejtezőre 2022 márciusában kerül sor.

Szerbia immáron Dragan Stojković szövetségi kapitánnyal harcol a kijutásért, de a Sasok feladata nem egyszerű: az A csoportban a már említett Írország mellett Azerbajdzsán, Luxemburg és Portugália is helyet kapott. Papíron tehát az ötös második helyére lehet reális esélye a válogatottnak, azaz legalább a pótselejtezőt érő pozíciót elcsíphetik Jovićék. A nemzeti tizenegy körül azonban az utóbbi időben rengeteg a kérdőjel: a dél-amerikai edzőtáborra külföldi játékosok és vezetőedző nélkül utazott el a csapat, és egyelőre azt sem tudjuk, hogy Stojkovićnak milyen elképzelése van a válogatott kispadján. Stojković 2015-től 2020-ig a kínai Guangzhou trénere volt, ahol támadójátékával előbb az élvonalban tartotta a gárdát, majd főleg a nemzeti kupában ért el mérsékelt sikereket.

A vb-címvédő Franciaországnak valószínűleg nem lesz akadályokkal teli a D csoport (Ukrajna, Bosznia-Hercegovina, Kazahsztán, Finnország), annál érdekesebb lehet viszont a H jelű hatos, amely a legkiegyenlítettebbnek tűnik: Ciprus, Horvátország, Málta, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia.

A 2022-es katari vb a tervek szerint november 21-én rajtol, a döntőt december 18-án rendezik.