2024. május 20., hétfő

Az Aston Villa nem viccel!

Nem akármilyen hetet tudhat maga mögött az Aston Villa, amely a szerdai, Manchester City felett aratott győzelmet követően szombaton a forduló előtt még listavezető Arsenalt is legyőzte. A mindent eldöntő találatot John McGinn szerezte a 7. percben, és az Aston Villa előnye kitartott a hármas sípszóig.

A birminghami csapat a sikerével feljött a harmadik helyre. Az Ágyúsok botlását kihasználva Szoboszlai Dominikék listavezetőként várhatják a következő játéknapot, a Liverpool ugyanis a Crystal Palace otthonában hátrányból fordítva jutott három ponthoz. A Kerkez Milossal felálló Bournemouth nem kis meglepetésre az Old Traffordban mért nagyarányú vereséget a Manchester Unitedre. Dominic Solanke már az 5. percben vezetést szerzett a vendégeknek. A Manchester United, bár húsz alkalommal is célba vette az ellenfél kapuját, gólt nem tudott lőni. A Bournemouth viszont a második félidőben Philip Billing és Marcos Senesi révén a második félidőben kétszer is betalált.

Igencsak ráijesztett a Luton a Manchester Cityre vasárnap délután. Az alsóházban szereplő csapat az első félidő végén előnybe került, ám Pep Guardiola fiai a második félidőben összekapták magukat, és Bernardo Silva, valamint Jack Grealish találataival négy perc alatt megfordították a találkozót.

Angol bajnokság, 16. forduló: Crystal Palace–Liverpool 1:2, Brighton–Burnley 1:1, Manchester United–Bornemouth 0:3, Sheffield Utd–Brentford 1:0, Wolves–Nottingham 1:1, Aston Villa–Arsenal 1:0, Everton–Chelsea 2:0, Fulham–West Ham 5:0, Luton–Manchester City 1:2. A Tottenham–Newcastle találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 15-én, 16-án és 17-én): Nottingham–Tottenham, Bournemouth–Luton, Chelsea–Sheffield Utd., Manchester City–Crystal Palace, Newcastle–Fulham, Burnley–Everton, Arsenal–Brighton, Brentford–Aston Villa, West Ham–Wolves, Liverpool–Manchester United.

ISCO MEGÁLLÍTOTTA A REALT
Spanyolországban a jó formában levő Betis pontot csent a Real Madridtól. A második félidő elején Jude Bellingham szerzett vezetést a királyi gárdának, de Aitor Ruibal egy hatalmas bombával nem sokkal később kiegyenlített. A hajrában a sevillai csapat dolgozott ki nagyobb helyzeteket, érdekesség, hogy a korábban az éveken át Realt erősítő Isco, aki a találkozó egész ideje alatt nagyszerűen szervezte a hazai rohamokat, az utolsó percekben kis szerencsével meg is fordíthatta volna a mérkőzést, fejese azonban a kapufáról kivágódott.

A Real Sociedad meglepően könnyen győzte le idegenben a Villarrealt. A gólgyártást Mikel Merino kezdte meg, majd néhány perccel később Martin Zubimendi duplázta meg csapata előnyét. A szünet előtt egy kontratámadásból Kubo Takefusza is eredményes volt. A második játékrészben újabb találat már nem esett. A Sevilla pedig továbbra sem tud magára találni, a szebb napokat is megélt csapat ezúttal a Mallorcán szenvedett vereséget, és mindössze négy pont választja el a kiesőhelyektől.

Az Atlético Madrid bő húsz perc alatt eldöntötte az Almería elleni találkozót. Antoine Griezmann már a 6. percben betalált az ellenfél kapujába, ám a videobíró les miatt érvénytelenítette a gólt. Nem kellett azonban sokat várni a szabályos találatokra sem, Álvaro Morata és Ángel Correa góljait követően az érdemi kérdések eldőltek. A második játékrészben ugyan Leo Baptistaónak köszönhetően szépített az Almería, de ennél többre nem futotta erejéből. Vasárnap délután a Granada–Athletic Bilbao találkozón egy hazai szurkoló rosszul lett, majd a gyors orvosi ellátás ellenére életét veszítette, így a mérkőzést 1:0-s vendégvezetésnél félbeszakították.

Spanyol bajnokság, 16. forduló: Getafe–Valencia 1:0, Alavés–Las Palmas 0:1, Betis–Real Madrid 1:1, Villarreal–Real Sociedad 0:3, Mallorca–Sevilla 1:0, Atlético Madrid–Almería 2:1. A Cádiz–Osasuna és a Barcelona–Girona találkozó lapzárta után ért véget. A Rayo Vallecano–Celta Vigo mérkőzést ma játsszák. A Granada–Athletic Bilbao találkozót félbeszakították.

A következő forduló (december 15-én, 16-án, 17-én és 18-án): Osasuna–Rayo Vallecano, Celta Vigo–Granada, Athletic Bilbao–Atlético Madrid, Sevilla–Getafe, Valencia–Barcelona, Almería–Mallorca, Real Sociedad–Betis, Las Palmas–Cádiz, Real Madrid–Villarreal, Girona–Alavés.

AZ EMBERHÁTRÁNY SEM AKADÁLY
Emberhátrányban is nyert a Monaco a Rennes otthonában. A vendégek Vanderson találatával kerültek előnybe. A későbbiekben azonban a támadó két sárga lapot is begyűjtött, így a játékvezető kiállította. A hercegségbeliek emberhátrányban is támadólag léptek fel, és Youssouf Forfana megduplázta csapata előnyét. Benjamin Bourigeud ugyan az utolsó percekben szépített, de a pontmentéshez ez nem volt elegendő. Ha a vártnál nehezebben is, de a PSG legyőzte a Nantes-ot. A forduló rangadóján, a Nice–Reims mérkőzésen az első félidőben nem született gól.

A folytatásban azonban rákapcsoltak a csapatok. Gaetan Laborde juttatta előnyhöz a hazaiakat, de Yunis Abdelhamid az utolsó negyedórában kiegyenlített. Négy perccel később viszont már ismét a Nice vezetett. Jeremie Boga találatára a vendégek már nem tudtak válaszolni, így győzelmével a vendéglátó négy pontra közelítette meg a PSG-t.

Francia bajnokság, 15. forduló: Montpellier–Lens 0:0, Rennes–Monaco 1:2, PSG–Nantes 2:1, Nice–Reims 2:1, Clermont–Lille 0:0, Metz–Brest 0:1, Strasbourg–Le Havre 2:1. A Lyon–Toulouse és a Lorient–Marseille találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 15-én, 16-án és 17-én): Monaco–Lyon, Le Havre–Nice, Lens–Reims, Nantes–Brest, Lorient–Strasbourg, Metz–Montpellier, Toulouse–Rennes, Marseille–Clermont, Lille–PSG.

A BAYERN ZAKÓJA
Németországban a címvédő Bayern München hatalmas pofonba szaladt bele Frankfurtban. A házigazda egy óra alatt öt alkalommal is mattolta a bajorok védelmét, amire a vendégek csak Joshua Kimmich góljával válaszoltak. Fordulatos csatát hozott a Borussia Dortmund–Leipzig találkozó, amelyen a vendéglátó már az első negyedórában emberhátrányba került. A végig nyitott mérkőzést, amelyen még a bírói ráadásban is gólváltásra került sor, végül a lipcseiek nyerték meg. Kisebb meglepetésre a forduló előtt még kiesőhelyen álló Union Berlin hazai pályán sima vereséget mért a Mönchengladbachra.

A Werder Bremen az Augsburg legyőzésével véget vetett négymérkőzéses nyeretlenségi sorozatának. A Heidenheim–Darmstadt találkozót hőse pedig egyértelműen Patrik Mainka volt, aki a második félidő közepén két perc alatt duplázott, és ezzel három értékes pontot szerzett csapatának.

Német bajnokság, 14. forduló: Hoffenheim–Bochum 3:1, Frankfurt–Bayern München 5:1, Heidenheim–Darmstadt 3:2, Union Berlin–Mönchengladbach 3:1, Werder Bremen–Ausgburg 2:0, Wolfsburg–Freiburg 0:1, Borussia Dortmund–Leipzig 2:3, Stuttgart–Leverkusen 1:1. A Köln–Mainz találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 15-én, 16-án és 17-én): Mönchengladbach–Werder Bremen, Ausgburg–Borussia Dortmund, Darmstadt–Wolfsburg, Mainz–Heidenheim, Bochum–Union Berlin, Leipzig–Hoffenheim, Freiburg–Köln, Leverkusen–Frankfurt, Byern München–Stuttgart.

A CÍMVÉDŐ ÚJABB VERESÉGE
Olaszországban egyre inkább körvonalazódik az Inter–Juventus párharc a bajnoki címért. A torinóiak pénteken este a címvédő Napolit Federico Gattinak a második félidő elején született találatával győzték le. Az Inter a várakozásoknak megfelelően könnyedén gyűjtötte be a három pontot az Udinese ellenében, így visszavette a Zebráktól az egy napra átadott első helyet. A Milan az Atalanta vendégeként elszenvedte idénybeli negyedik bajnoki vereségét is. A találkozó során a vendégek kétszer is ledolgozták hátrányukat, ám a 93. percben Davide Calabria kiállítását követően emberhátrányba kerültek. Ezt követően az Atalanta rohamot indított a győztes találatért, amit Luis Muriel a 95. perceben szerzett meg.

 

 

Federico Gatti a második félidőben pecsételte meg a címvédő Napoli sorsát (Fotó: Beta)

Federico Gatti a második félidőben pecsételte meg a címvédő Napoli sorsát (Fotó: Beta)

Olasz bajnokság, 15. forduló: Juventus–Napoli 1:0, Verona–Lazio 1:1, Atalanta–Milan 3:2, Inter–Udinese 4:0, Frosinone–Torino 0:0, Monza–Genoa 1:0. A Salernitana–Bologna és a Roma–Fioerentina találkozó lapzárta után ért véget. Az Empoli–Lecce és a Cagliari–Sassuolo mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (december 15-én, 16-án, 17-én és 18-án): Genoa–Juventus, Lece–Frosinone, Napoli–Cagliari, Torino–Empoli, Milan–Monza, Fiorentina–Verona, Udinese–Sassuolo, Bologna–Roma, Lacio–Inter, Atalanta–Salernitana.

Nyitókép: John McGinn (jobbról) már a 7. percben megszerezte a vezetést az Aston Villának (Fotó: Beta)