2024. május 20., hétfő

A Bayernnak a hó, a Liverpoolnak a Fulham okozott gondot

A Liverpool hazai pályán váratlanul megszenvedett az alsóházhoz tartozó Fulhammel. A vendégek a 86. percben még előnyben voltak, ám Jürgen Klopp fiai másfél perc alatt megfordították és megnyerték a mérkőzést.

Spanyolországban nem történt meglepetés, a Real Madrid és a Girona is magabiztos győzelmet arattak a Granada, illetve a Valencia felett. Figyelemre méltó, hogy az Athletic Bilbao kiütötte a Rayo Vallecanót, amely korábban pontot csent el a listavezetőtől, illetve a címvédő Barcelonától is. A Nantes–Nice találkozót egy sajnálatos tragédia előzte meg, egy hazai szurkolót a mérkőzés előtt megkéseltek, és az orvosi beavatkozás ellenére is életét vesztette. A bajnokit végül a Nantes nyerte meg, aminek leginkább Párizsban örültek, hiszen a PSG – bár Gianluigi Donnarumma felelőtlensége miatt korán emberhátrányba került – végül könnyedén nyert a Le Havre otthonában, és négy pontra növelte előnyét.
Drámai hajrát láthattak a Monza stadionjába kilátogatók péntek este.

A Juventus Adrien Rabiot találatával már a 12. percben előnybe került, és sokáig úgy tűnt, ez a gól elég is lesz a három pont begyűjtéséhez. A 91. percben azonban Valentin Carboni kiegyenlített, ám két perccel később Federico Gatti betalált a hazaiak kapujába, és erre már nem volt válasza a Monzának. Így a Juventus a lapzárta után véget ért Napoli–Inter találkozó végéig mindenképp az első helyre lépett fel.
A bajorországi havazás miatt elhalasztották a Bayern München–Union Berlin találkozót. Az élcsapatok közül a Stuttgart és a Leipzig hozták a kötelező győzelmeket, míg a forduló rangadója, a Leverkusen–Borussia Dortmund mérkőzés lapzárta után ért véget.

Angol bajnokság, 14. forduló: Arsenal–Wolves 2:1, Brentford–Luton 3:1, Burnley–Sheffield Utd. 5:0, Nottingham–Everton 0:1, Newcastle–Manchester United 1:0, Bournemouth–Aston Villa 2:2, Chelsea–Brighton 3:2, Liverpool–Fulham 4:3, West Ham–Crystal Palace 1:1. A Manchester City–Tottenham találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 5-én, 6-án és 7-én): Wolves–Burnley, Luton–Arsenal, Brighton–Brentford, Crystal Palace–Bournemouth, Fulham–Nottingham, Sheffield Utd.–Liverpool, Aston Villa–Manchester City, Manchester United–Chelsea, Everton–Newcastle, Tottenham–West Ham.

Spanyol bajnokság, 15. forduló: Las Palamas–Getafe 2:0, Girona–Valencia 2:1, Athletic Bilbao–Rayo Vallecano 4:0, Real Madrid–Granada 2:0, Osasuna–Real Sociedad 1:1, Mallorca–Alavés 0:0, Almería–Betis 0:0. A Sevilla–Villarreal és a Barcelona–Atlético Madrid találkozó lapzárta után ért véget. A Celta Vigo–Cádiz mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (december 8-án, 9-én, 10-én és 11-én): Getafe–Valencia, Alavés–Las Palmas, Betis–Real Madrid, Villarreal–Real Sociedad, Mallorca–Sevilla, Atlético Madrid–Almería, Granada–Athletic Bilbao, Cádiz–Osasuna, Barcelona–Girona, Rayo Vallecano–Celta Vigo.

Francia bajnokság, 14. forduló: Reims–Strasbourg 2:1, Lens–Lyon 3:2, Nantes–Nice 1:0, Le Havre–PSG 0:2, Brest–Clermont 3:0, Monaco–Montpellier 2:0, Toulouse–Lorient 1:1. A Lille–Metz és a Marseille–Rennes találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 8-án, 9-én és 10-én): Montpellier–Lens, Rennes–Monaco, PSG–Nantes, Nice–Reims, Clermont–Lille, Metz–Brest, Strasbourg–Le Havre, Lyon–Toulouse, Lorient–Marseille.

Német bajnokság, 13. forduló: Darmstadt–Köln 0:1, Mönchengladbach–Hoffenheim 2:1, Leipzig–Heidenheim 2:1, Bochum–Wolfsburg 3:1, Stuttgart–Werder Bremen 2:0, Mainz–Freiburg 0:1. A Leverkusen–Borussia Dortmund és az Augsburg–Frankfurt találkozó lapzárta után ért véget. A Bayern München–Union Berlin mérkőzést elhalasztották.

A következő forduló (december 8-án, 9-én és 10-én): Hoffenheim–Bochum, Frankfurt–Bayern München, Heidenheim–Darmstadt, Union Berlin–Mönchengladbach, Werder Bremen–Ausgburg, Wolfsburg–Freiburg, Borussia Dortmund–Leipzig, Stuttgart–Leverkusen, Köln–Mainz.

Olasz bajnokság, 14. forduló: Monza–Juventus 1:2, Genoa–Empoli 1:1, Lazio–Cagliari 1:0, Milan–Frosinone 3:1, Lecce–Bologna 1:1, Fiorentina–Salernitana 3:0, Udinese–Verona 3:3. A Sassuolo–Roma és a Napoli–Inter találkozó lapzárta után ért véget. A Torino–Atalanta mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (december 8-án, 9-én, 10-én és 11-én): Juventus–Napoli, Verona–Lazio, Atalanta–Milan, Inter–Udinese, Frosinone–Torino, Monza–Genoa, Salernitana–Bologna, Roma–Fioerentina, Empoli–Lecce, Cagliari–Sassuolo.
Tovább tart a Fehérvár jó formája, a székesfehérváriak ugyanis a duplázó Kodro vezetésével hazai pályán legyőzték a Puskás Akadémiát. A Fehérvár a legutóbbi öt bajnokiján 13 pontot szerzett, és ennek köszönhetően a táblázat harmadik helyére lépett fel. A listavezető Paks az Újpest otthonában nyert, mindez azt jelentette, hogy a lilák zsinórban az ötödik vereségüket könyvelték el.

A 15. forduló: Kecskemét–MTK 1:2, Fehérvár–Puskás Akadémia 3:1, Kisvárda–Debrecen 0:0, Újpest–Paks 1:2, Diósgyőr–Zalaegerszeg 0:3. A Ferencváros–Mezőkövesd találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 8-án, 9-én és 10-én): Puskás Akadémia–Kecskemét, MTK–Debrecen, Zalaegerszeg–Újpest, Kisvárda–Diósgyőr, Mezőkövesd–Fehérvár, Paks–Ferencváros.

Nyitókép: Boby Decordova-Reid már a harmadik gólt szerezte a Fulhamnek, de még ez sem volt elég az Anfielden (Fotó: Beta/AP)