2024. május 20., hétfő

Döntetlen az angol csúcsrangadón

Nem sokáig kellett várni a helyzetekre a Manchester City–Liverpool rangadón, előbb Mohamed Szalah beadását követően Darwin Núñez fejelt kapura, majd Phil Foden próbálkozhatott a másik kapunál, de minkét lehetőség kimaradt. A City vezető találatához szükség volt Alison Beckernek, a Liverpool kapusának rossz kirúgására is, amire villámgyorsan lecsapott a házigazda, és Erling Haaland találatával előnybe került.

A második játékrészben jobbára a Liverpool irányította a játékot, Szoboszlai Dominik, noha nem játszott rosszul, csak 72 percig volt pályán, ekkor Jürgen Klopp Cody Gakpót küldte a helyére. Nem sokkal később Szalah átadását Trent Alexander-Arnold értékesítette, így a mérkőzés pontosztozkodással ért véget.

Spanyolországban meglepetésre a Barcelona csak egy pontot szerzett a Rayo Vallecano otthonában, az Atlético Madrid viszont Antoine Griezmann 64. percben született találatával legyőzte a Mallorcát, és ezzel a táblázat harmadik helyére lépett fel.

Nehéz vendégszereplést abszolvált sikerrel a Napoli. A címvédő az Atalanta otthonában bátor támadójátékot mutatott be az első félidőben, aminek a szünet előtt meg is lett az eredménye, hiszen Hvicsa Kvarachelia fejesével a vendégek még a szünet előtt vezetést szereztek. A második játékrészben azonban feltámadt az Atalanta, és Ademola Lookman gyorsan kiegyenlített. A hajrá mégis a Napolié volt, a csereként beállt Elif Elmasz egy védelmi hibát követően előnyhöz juttatta a vendégeket, és mivel erre a hazai csapatnak már nem volt válasza, ez elegendőnek is bizonyult a győzelemhez.

A visszafogott játék is elegendőnek bizonyult a címvédő Bayern Münchennek, hogy győzelmet arasson az utolsó helyen álló Köln otthonában. A minden eldöntő találatot Harry Kane szerezte, akinek ez már a 18. gólja volt a német bajnokságban. Érdekesség hogy korábban senki sem jegyzet ennyi találatot mindössze 12 találkozón.

Angol bajnokság, 13. forduló: Manchester City–Liverpool 1:1, Burnley–West Ham 1:2, Luton–Crystal Palace 2:1, Newcastle–Chelsea 4:1, Nottingham–Brighton 2:3, Sheffield Utd.–Bournemouth 1:3, Brentford–Arsenal 0:1, Tottenham–Aston Villa 1:2. Az Everton–Manchester United találkozó lapzárta után ért véget. A Fulham–Wolves mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (december 2-án és 3-án): Arsenal–Wolves, Brentford–Luton, Burnley–Sheffield Utd., Nottingham–Everton, Newcastle–Manchester United, Bournemouth–Aston Villa, Chelsea–Brighton, Liverpool–Fulham, West Ham–Crystal Palace, Manchester City–Tottenham.

Spanyol bajnokság, 14. forduló: Alavés–Granada 3:1, Rayo Vallecano–Barcelona 1:1, Valencia–Celta Vigo 0:0, Getafe–Almería 2:1, Atlético Madrid–Mallorca 1:0, Villarreal–Osasuna 3:1, Real Sociedad–Sevilla 2:1. A Cádiz–Real Madrid és a Betis–Las Palmas találkozó lapzárta után ért véget. A Girona–Athletic Bilbao mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (december 1-jén, 2-án, 3-án és 4-én): Las Palmas–Getafe, Girona–Valencia, Athletic Bilbao–Rayo Vallecano, Real Madrid–Granada, Osasuna–Real Sociedad, Mallorca–Alavés, Almería–Betis, Sevilla–Villarreal, Barcelona–Atlético Madrid, Celta Vigo–Cádiz.

Francia bajnokság, 13. forduló: PSG–Monaco 5:2, Clermont–Lens 0:3, Strasbourg–Marseille 1:1, Nice–Toulouse 1:0, Lorient–Metz 2:3, Montpellier–Brest 1:3, Nantes–Le Havre 0:0. A Rennes–Reims és a Lyon–Lille találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 1-jén, 2-án és 3-án): Reims–Strasbourg, Lens–Lyon, Nantes–Nice, Le Havre–PSG, Brest–Clermont, Monaco–Montpellier, Toulouse–Lorient, Lille–Metz, Marseille–Rennes.

Német bajnokság, 12. forduló: Köln–Bayern München 0:1, Borussia Dortmund–Mönchengladbach 4:2, Freiburg–Darmstadt 1:1, Union Berlin–Augsburg 1:1, Werder Bremen–Leverkusen 0:3, Frankfurt–Stuttgart 1:2, Heidenheim–Bochum 0:0, Wolfsburg–Leipzig 2:1. A Hoffenheim–Mainz találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 1-jén, 2-án és 3-án): Darnstadt–Köln, Bayern München–Union Berlin, Mönchengladbach–Hoffenheim, Leipzig–Heidenheim, Bochum–Wolfsburg, Stuttgart–Werder Bremen, Mainz–Freiburg, Leverkusen–Borussia Dortmund, Augsburg–Frankfurt.

Olasz bajnokság, 13. forduló: Salernitana–Lazio 2:1, Atalanta–Napoli 1:2, Milan–Fiorentina 1:0, Cagliari–Monza 1:1, Empoli–Sassuolo 3:4, Frosinone–Genoa 2:1. A Roma–Udinese és a Juventus–Inter találkozó lapzárta után ért véget. A Verona–Lecce és a Bologna–Torino mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (december 1-jén, 2-án, 3-án és 4-én): Monza–Juventus, Genoa–Empoli, Lazio–Cagliari, Milan–Frosinone, Lecce–Bologna, Fiorentina–Salernitana, Udinese–Verona, Sassuolo–Roma, Napoli–Inter, Torino–Atalanta.

Magyar NB I., 14. forduló: Paks–Diósgyőr 4:1, Kisvárda–MTK 3:1, Zalaegerszeg–Debrecen 1:2, Mezőkövesd–Újpest 4:0. A Puskás Akadémia–Ferencváros és a Fehérvár–Kecskemét találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (december 2-án és 3-án): Kecskemét–MTK, Fehérvár–Puskás Akadémia, Kisvárda–Debrecen, Újpest–Paks, Diósgyőr–Zalaegerszeg, Ferencváros–Mezőkövesd.

 

Nyitókép: A szemfüles Haaland azonnal lecsapott Alison hibájára (Fotó: Beta/AP)