2024. május 8., szerda
EB-SELEJTEZŐ

Spanyol hetes, horvát ötös

Gólzáporos győzelemmel kezdte meg felkapaszkodását az őt megillető helyre Spanyolország csapata a jövő évi németországi Európa-bajnokság selejtezős sorozatának A csoportjában. A Fúria az 5. forduló keretében Grúziában vendégeskedett, ahol a házigazda olykor-olykor megvillantott erőn felüli teljesítményétől tarthatott, ám persze vaskos favorit volt. Hamar kiderült azonban, hogy ezúttal nem tudnak borsot törni a nagyok orra alá a grúzok, akik már egy félidő alatt elkönyvelhették vereségüket: Tbilisziben az Asensio beadását nehéz helyzetből befejező Morata kezdte meg a gólgyártást (22.), nem sokkal később pedig már a balszerencsés Kvirkeliáról került saját hálójába a játékszer (27.). A spanyol lendület ezután sem tört meg, Ruiz találatát (30.) még les miatt érvénytelenítették, de még a pihenő előtt szabályosan is folytatódott a különbség növekedése: előbb a jól helyezkedő Olmo csapott le egy kipattanóra (38.), majd Morata duplázott, ezúttal Ruiz előkészítéséből (40.).

Ehhez képest jól kezdődött a második félidő a pályaválasztó számára, hiszen a nagyszünetben becserélt Csakvetadze a szurkolók nagy örömére hamar megszerezte a grúzok becsületgólját (49.), a kiütést azonban így sem kerülhette el a hazai fél. A második félidő derekán ugyanis újabb fenomenális spanyol rohanás vette kezdetét: kidolgozott akció végén Merino passzából Morata jutott el a mesterhármasig (66.), majd Williams látványos előretörése végén volt eredményes (68.), végezetül pedig épp ő készített elő Yamalnak, aki precíz befejezéssel állította be a gázolásos, 7:1-es végeredményt (74.). A spanyolok a skótok pazar menetelése miatt egyelőre csak a távoli második helyen állnak, de a fontos vendégsikerrel nagyban javítottak a skóciai vereség miatt borúsabb összképen.

Dani Olmóék valósággal legázolták a grúzokat (Fotó: Beta/AP)

Dani Olmóék valósággal legázolták a grúzokat (Fotó: Beta/AP)

Eredmények, 5. forduló, A csoport: Ciprus–Skócia 0:3, Grúzia–Spanyolország 1:7.

1. Skócia

5

5

0

0

12:1

15

2. Spanyolország

3

2

0

1

10:3

6

3. Norvégia

4

1

1

2

5:7

4

4. Grúzia

4

1

1

2

4:11

4

5. Ciprus

4

0

0

4

2:11

0

A következő fordulóban (holnap): Spanyolország–Ciprus, Norvégia–Grúzia, Skócia szabad.

A horvátok sem bízták a véletlenre

A spanyolokéhoz hasonló tarolásos diadalt aratott Horvátország Lettország felett, és Zlatko Dalić fiai is megnyugodhattak már egy félidőt követően. Petković (3.) és Ivanušec (13.) révén már szűk negyedóra után kettővel vezettek a Tüzesek, akik Petković második beköszönésével (44.) pontot tettek a három pont kérdésének végére. A második játékrész derekán aztán a gólarányon is javítottak még a kockás mezesek, amikor Kramarić (68.) és Pašalić (78.) is feliratkozott a kijelzőre.

A lettek védelme tehetetlen volt a horvát támadásokkal szemben (Fotó: Beta/AP)

A lettek védelme tehetetlen volt a horvát támadásokkal szemben (Fotó: Beta/AP)

D csoport: Törökország–Örményország 1:1, Horvátország–Lettország 5:0.

1. Törökország

5

3

1

1

8:6

10

2. Horvátország

3

2

1

0

8:1

7

3. Örményország

4

2

1

1

8:6

7

4. Wales

4

1

1

2

4:7

4

5. Lettország

4

0

0

4

3:11

0

A következő fordulóban (ma): Örményország–Horvátország, Lettország–Wales, Törökország szabad.

Portugália nem hibázik

A papíron legnehezebb mérkőzésen is begyűjtötte a három pontot a J csoportban Portugália, amely Bruno Fernandes találatával hozta el Pozsonyból a diadalt. A félszigetiek hibátlan teljesítményüknek köszönhetően a kvalifikáció féltávjánál gyakorlatilag ott érezhetik magukat a jövő évi kontinenstornán, annál nagyobb viszont a kérdés a második helyet illetően, hiszen a bosnyákok is zárkóztak a második hely felé, Luxemburg pedig folytatta parádés menetelését, miután újabb bravúrt mutatott be, hiszen Bosznia-Hercegovina után Izlandot is legyőzte.

J csoport: Szlovákia–Portugália 0:1, Luxemburg–Izland 3:1, Bosznia-Hercegovina–Liechtenstein 2:1.

1. Portugália

5

5

0

0

15:0

15

2. Szlovákia

5

3

1

1

5:2

10

3. Luxemburg

5

3

1

1

7:7

10

4. Bosznia-Hercegovina

5

2

0

3

5:8

6

5. Izland

5

1

0

4

9:9

3

6. Liechtenstein

5

0

0

5

1:16

0

A következő fordulóban (ma): Portugália–Luxemburg, Szlovákia–Liechtenstein, Izland–Bosznia-Hercegovina.

Macedón bravúr a hajrában

Nem a legfényesebben sikerült Luciano Spaletti bemutatkozása Olaszország szövetségi kapitányaként, ugyanis kiválasztottjai csak egy pontot szereztek Észak-Macedónia vendégeként. Az első félidő jobbára mezőnyjátékkal telt el, ám alig kezdődött el a második játékrész, az olaszok megszerezték a hőn áhított találatot, Ciro Immobile ugyanis egy kapufáról kipattanó labdát juttatott a hálóba. Sokáig úgy tűnt, mindez elég lehet a győzelemhez, ám a hajrában Enisz Bardi gyönyörű bombagóllal kiegyenlített. Olaszország számára így kedden kötelező lesz hazai pályán Ukrajna legyőzése, hiszen jelenleg – igaz, eggyel kevesebb meccset lejátszva – csak a harmadik helyen áll csoportjában. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen a Lengyelországban lejátszott találkozón az addig hibátlan mérlegű Anglia is képtelennek bizonyult a három pont megszerzésére Ukrajnával szemben. A találkozón a vezetést ráadásul a „hazaiak” szerezték meg. Az első félidő közepén az Arsenal játékosa, Olekszandr Zincsenko váltott gólra egy hajszálpontos átadást. Negyedórával később Harry Kane passzát gólra váltva egyenlített ki Kyle Walker. Szünet után az angolok nyomasztó fölényük ellenére sem tudták megszerezni a győztes találatot, ennek ellenére nincs okuk az idegeskedésre, hiszen meggyőző fölénnyel állnak az élen.

A pillanat, amikor Enisz Bardhi megpecsételte az olaszok sorsát (Fotó: Beta/AP)

A pillanat, amikor Enisz Bardhi megpecsételte az olaszok sorsát (Fotó: Beta/AP)

C csoport: Ukrajna–Anglia 1:1, Észak-Macedónia–Olaszország 1:1.

1. Anglia

5

4

1

0

16:2

13

2. Ukrajna

4

2

1

1

5:5

7

3. Olaszország

3

1

1

1

4:3

4

4. Észak-Macedónia

4

1

1

2

5:12

4

5. Málta

4

0

0

4

1:9

0

A következő fordulóban (kedden): Olaszország–Ukrajna, Málta–Észak-Macedónia.

A svédek kitömték az észtek kapuját

Huszonhat évvel ezelőtt, 1997-ben játszott legutóbb tétmérkőzést Észtország Svédországgal. Akkor a svédek minimális arányú győzelmet arattak, ezúttal azonban alaposan kitömték a balti ország kapuját. A találkozón végig fölényben játszó svédek már az első félidőben eldöntötték a találkozó érdemi részét. Az más kérdés, hogy a skandinávok nagyarányú győzelmük ellenére sincsenek jó helyzetben, Belgium ugyanis egy pattogós, szerencsés találattal legyőzte Azerbajdzsánt, így pontszámban beérte Ausztriát, sőt jobb gólarányának köszönhetően az első helyre lépett fel a táblázaton.

Alexander Isak épp „bebólintja” a svédek harmadik gólját (Fotó: Beta/AP)

Alexander Isak épp „bebólintja” a svédek harmadik gólját (Fotó: Beta/AP)

F csoport: Azerbajdzsán–Belgium 0:1, Észtország–Svédország 0:5.

1. Belgium

4

3

1

0

8:1

10

2. Ausztria

4

3

1

0

9:3

10

3. Svédország

4

2

0

2

10:5

6

4. Észtország

4

0

1

3

2:11

1

5. Azerbajdzsán

4

0

1

3

2:11

1

A következő fordulóban (kedden): Belgium–Észtország, Svédország–Ausztria.

Három döntetlen

Az I jelű csoport mindhárom találkozóján pontosztozkodásra került sor, így továbbra is bizonytalan, hogy a Svájc, Románia és Izrael trióból melyik kettő jut ki a kontinensbajnokságra. Románia remek alkalmat szalasztott el, hiszen hazai pályán közvetlen riválisával, Izraellel játszott, és Denis Alibec góljával vezetést is szerzett, ám a második játékrészben Oszkar Glukh hajszálpontos lövésével kiegyenlített. Bár a fehéroroszok gyorsan bevették Andorra kapuját, videóelemzés után elvették a találatukat. A továbbiakban inkább a küzdelemről, mint a szép játékról szólt a mérkőzés. Érdekesség, hogy a 94. percben a 43 éves Ildefons Lima a pályára lépett elbúcsúzni a válogatottól. A veterán hátvéd 136 mérkőzésen szerepelt hazája nemzeti tizenegyében, többek között 2017-ben azon a találkozón is, amikor Andorra óriási meglepetésre legyőzte Magyarországot. Érdekesen alakult Pristinában Koszovó és Svájc összecsapása. A vendégek Remo Freulernek köszönhetően már az első negyedórában előnybe kerültek. Bő egyórányi játékot követően Vedat Muriqi egy szép fejessel egyenlített. A hajrához érvé ismét a helvéteknél volt az előny, igaz, az újabb gólhoz szükség volt Amir Rahmani szerencsétlen mozdulatára is. Az igazi csattanó még hátravolt. Néhány másodperccel a találkozó vége előtt Muriqi duplázni tudott, s ezzel pontot mentett Koszovónak.

I csoport: Andorra–Fehéroroszország 0:0, Románia–Izrael 1:1, Koszóvó–Svájc 2:2.

1. Svájc

5

3

2

0

14:5

11

2. Románia

5

2

3

0

7:4

9

3. Izrael

5

2

2

1

6:7

8

4. Koszovó

5

0

4

4

5:6

4

5. Fehéroroszország

5

1

1

3

4:10

4

6. Andorra

5

0

2

3

3:7

2

A következő fordulóban (kedden): Svájc–Andorra, Románia–Koszovó, Izrael–Fehéroroszország.

Nyitókép: Dani Olmóék valósággal legázolták a grúzokat (Fotó: Beta/AP)