2024. április 30., kedd
BIRKÓZÁS – JUNIOR-EB

A magyarok kötöttfogásban sem vallottak szégyent

A lányok csapatversenyében Magyarország kis híján dobogós lett

Régen volt már olyan birkózó-világverseny, ahol a férfiak, fiúk mezőnyében nem Oroszország végzett a csapatverseny élén. Ez most megtörtént a Dortmundban befejeződött junior-Eb-n, hiszen a kötöttfogás éremtáblázatának tetején Grúzia diadalmaskodott három arany- és két ezüstéremmel. Ez azért másképp is alakulhatott volna, ha Turpal Biszultanov nem dán színekben nyert volna a 87 kg-os súlycsoportban. Juniormezőnyben dán győzelemre legutóbb 17 évvel ezelőtt volt példa, amikor Mark Madsen tiszteletére húzták el a himnuszt, Madsen pedig utána olimpiai és világbajnoki ezüstöt is nyert.

A magyarok kötöttfogásban is jól szerepeltek. Legtovább a 72 kg-os Tösmagi Attila jutott, aki négy győztes mérkőzés után a döntőben mérhette össze erejét a grúz Csikvadzéval, de 4:1-re kikapott.

Szerbiát Aleksa Ilić és Vuković Márió képviselte. Ilić a 77 kg-os súlycsoportban a selejtezőben technikai fölénnyel legyőzte a bolgár Sztefcsevet, s mivel a nyolcaddöntőben a későbbi bajnok moldovai Gutura szaladt, a vigaszágra került, ott pedig a magyar Klányi Krisztofert verte meg 3:1-re, utána azonban kikapott a norvég Mukubutól (9:0), és nem jutott el a bronzmeccsig. Márió (87 kg) 5:3-ra vezetett a grúz Melelasvili ellen, de ellenfele betusolta.

A lányoknál megszületett az első horvát juniorérem Iva Gerić (62 kg) jóvoltából, aki 2019-ben az olaszországi Faenzában már a kadétmezőnyben is felállhatott a dobogóra. A magyar csapat itt is remekül szerepelt, kettő kivételével minden súlycsoportban pontot szerzett, így csak 10 ponttal maradt le a csapatverseny dobogójáról.

Győztesek, lányok, 53 kg: Natalia Klivcsutszka (ukrán), … 5. Nagy Nikolett (magyar). 57 kg: Szolimia Vinnjuk (ukrán). 62 kg: Alina Kaszabieva (orosz). 65 kg: Manola Szkobelszka (ukrán), 2. Szabados Noémi. 72 kg: Anasztaszija Alpiejeva (ukrán), 2. Molnár Zsuzsanna (szlovákiai). Csapatban: 1. Ukrajna 230, 2. Oroszország 155, 3. Törökország 110, 4. Magyarország 110, … 21. Szerbia 2 pont.
Kötöttfogás, 55 kg: Pavel Belkin (orosz). 60 kg: Pridon Abuladze (grúz). 63 kg: Diego Csikvadze (grúz). 67 kg: Haszrat Jafarov (azeri), … 5. Pohilec Ádám (magyar). 72 kg: Giorgi Csikvadze (grúz), 2. Tösmagi Attila (magyar). 77 kg: Alexandrin Gutu (moldovai). 82 kg: Amirkan Csecsojev (orosz). 87 kg: Turpal Biszultanov (dániai), … 5. Mezei Patrik (magyar). 97 kg: Alekszej Milesin (orosz). 130 kg: Muhammet Bakir (török), … 3. Bazsó Adolf (magyar). Csapatban: 1. Grúzia 154, 2. Oroszország 118, 3. Törökország 100, … 5. Magyarország 71, … 24. Szerbia 6 pont stb.