2024. április 29., hétfő
NŐI OLIMPIAI SELEJTEZŐ

Jön a neheze

A magyar válogatottnak nem jelentett problémát Nagy-Britannia legyőzése a debreceni női olimpiai selejtező nyitányán. Golovin mester tanítványai simán nyertek a Kamerun helyett az utolsó pillanatban beugró szigetországiak ellen, a szövetségi kapitány mégsem lehetett maradéktalanul elégedett a látottakkal. A nagyarányú győzelem ellenére a lányok időnként kevésbé találták fel magukat a szokatlan brit védekezéssel szemben, ebből kifolyólag a meccs elején az ellenfélnek sikerült némiképp lépést tartania a házigazdával. A magyarok védekezésből próbáltak gyors gólokat lőni, felállt fal ellen viszont többször összezavarodott a gárda – a svédekkel vagy a japánokkal szemben a britek teljesen más stratégia szerint próbálták zavarni az akciókat.

A minőségbeli különbség a folytatásban kidomborodott ugyan, ám az ismeretlen játékstílus miatt a magyarok nem használhatták a korábban begyakorolt játékelemeket. Amitől tartani lehetett, hogy a tapasztalatlanabb ellenfél esetleg túl keményen, sérülésveszélyesen védekezik, szerencsére nem következett be, így a házigazda a továbbiakban is teljes kerettel versenyezhet. Golovin együttesére a folytatásban lényegesen nehezebb feladatok várnak, péntek este Svédország ellen léptek pályára, vasárnap pedig Japánnal találkoznak. A négyes első két helyezettje szerez kvótát a párizsi olimpiára.

Eredmények, 1. forduló, Debrecen: Magyarország–Nagy-Britannia 49:11, Svédország–Japán 35:28. Neu-Ulm: Németország–Szlovénia 31:25, Montenegró–Paraguay 30:25. Torrevieja: Csehország–Spanyolország 21:31, Hollandia–Argentína 34:22.

BOMBAČ GYŐRBEN FOLYTATJA
Nyártól a magyar férfi kézilabda NB I/B-ben listavezető Győri ETO csapatában folytatja pályafutását a szlovén irányító, Dean Bombač. A klub pénteken sajtótájékoztatón jelentette be a játékos leigazolását, hozzátéve, hogy a pályán és azon kívül is számítanak Bombačra.

A 35 éves kézilabdázó jelenleg a Pick Szeged játékosa, szlovén, lengyel és magyar bajnok, valamint ugyanezen országok kupagyőztesének is mondhatja magát. A Győr listavezető az NB I/B-ben, előnye kilenc pont a harmadik helyezettel szemben, és már biztos, hogy a következő szezontól az élvonalban szerepel.

Uhlig Rita, a Győri ETO ügyvezetője elmondta, hogy dolgoznak a jövő évi csapat összeállításán, amelynek első új tagja Bombač, aki az elmúlt években meghatározó játékosa volt a magyar és a nemzetközi porondnak is. „Nagy reményeket fűzünk hozzá, mert személyében egy több poszton is világklasszis teljesítményre képes, tekintélyt parancsoló játékost igazoltunk” – emelte ki, hozzátette, a klub céljainak megvalósításában számítanak Bombačra, akinek irányítótársa Mátés István lesz. Közölte, hogy a szlovén kézilabdázó három évre szóló szerződést írt alá. Bombač örömét fejezte ki, hogy a nyártól Győrben játszhat. „Ez egy nagy változás a számunkra. Összesen nyolc évet töltöttem Szegeden, a gyermekeim beszélnek magyarul, ezért szerettünk volna Magyarországon maradni, így könnyű volt meghozni a döntést, hogy Győrbe igazoljak.”

Bombač szülővárosában, Koperben kezdett kézilabdázni, és 2007-ben mutatkozott be a felnőttek között. 2013-ban a Dinamo Minszk együtteséhez szerződött, de a csapat pénzügyi nehézségei miatt szezon közben a Pays d’Aix U játékosa lett. A 2014/2015-ös szezonban igazolt először Magyarországra, a Pick Szeged csapatához. A 2015/2016-os idényben a BL legjobb irányítójának választották, majd 2016-ban a lengyel élvonalbeli Kielce együttesébe igazolt, de két év múlva visszatért Szegedre. A 189 centiméter magas irányító 2007-ben viselte először a szlovén válogatott mezét, és tagja volt a 2020-as Európa-bajnokságon negyedik válogatottnak, a középdöntő álomcsapatába is beválasztották. Bombač ott lesz a párizsi olimpián a szlovén csapattal.

 

Nyitókép: Szerencsére sérülés nem történt a jóval gyengébb britek ellen (Fotó: MTI)