2024. április 27., szombat
OLIMPIAI SELEJTEZŐ

Helló, Párizs!

A magyar férfiválogatott a tatabányai selejtező torna ki-ki mérkőzésén három góllal megverte Portugáliát, csoportmásodikként végzett a norvégok mögött, és ott lesz a párizsi olimpián! Chema Rodríguez együttese győzelmi kényszerben lépett pályára az utolsó találkozóján, ennek megfelelő lendülettel kezdte a meccset – tíz perc elteltével már 7:4-re vezetett. A portugál időkérés sem hozott változást, az első félidő hajrájáig hengerelt a házigazda, az utolsó hat percben viszont teljesen leállt a gépezet: a támadójáték meddővé vált, a portugálok alaposan feljavultak és egyenlítettek. A második játékrésznek 16:16-ról vágtak neki a felek, a magyarok nem tudtak kilábalni a hullámvölgyből, ráadásul Bánhidi Bence boka-, Ancsin Gábor pedig térdsérülés miatt a kispadra kényszerült. Lékai Mátéék háromgólos hátrányba kerültek, idővel ugyan, de megtalálták a portugálok játékának ellenszerét, és 22:22-ről kezdődött a végjáték. A hajrára Sípos Adriánt is elveszítette a gárda, a beállónak piros lap miatt kellett elhagynia a játékteret. Portugália megint ellépett kettővel, ám három perccel a vége előtt egy remek, 3:0-s sorozattal összejött a hazai fordítás, majd a 27:25-ös, megnyugtatónak tűnő előny is. A következő találatot ugyan az ellenfél szerezte, ám a Bartucz László irányította védelem az utolsó percekben már eksztázisban játszott, illetve Imre Bence, Bodó Richárd és Lékai bombái bebiztosították a kvótát jelentő győzelmet.

Eredmények, 3. (utolsó) forduló, Granollers: Szlovénia–Bahrein 32:26, Brazília–Spanyolország 26:28. A végeredmény: 1. Spanyolország 6, 2. Szlovénia 4, 3. Brazília 2, Bahrein 0 pont. Hannover: Ausztria–Németország 31:34, Horvátország–Algéria 34:22. A végeredmény: 1. Horvátország 6, 2. Németország 4, 3. Ausztria 2, 4. Algéria 0 pont. Tatabánya: Tunézia–Norvégia 24:41, Magyarország–Portugália 30:27. A végeredmény: 1. Norvégia 6, 2. Magyarország 4, 3. Portugália 2, 4. Tunézia 0 pont.
A selejtező tornák lezárultával kialakult a párizsi játékok mezőnye, a sorsolást április 16-án tartják a francia fővárosban.
A párizsi torna sorsolásának kalapjai, 1: Dánia, Spanyolország. 2: Horvátország, Norvégia. 3: Magyarország, Németország. 4: Szlovénia, Franciaország. 5: Svédország, Egyiptom. 6: Argentína, Japán.

SVÉD EDZŐT KAPOTT A GYŐR
A Győr honlapjának hétfői közleménye szerint a holland női válogatott svéd szövetségi kapitánya, Per Johansson veszi át a női együttes irányítását. Az új vezetőedző egyelőre a szezon végéig szóló szerződést írt alá a Rába-parti alakulattal, és vasárnap a Vác elleni hazai bajnokin ül le először hivatalosan a kispadra. A svéd szakember a holland válogatottat 2022 óta vezeti, a 2023-as világbajnokságon ötödik helyet ért el a csapattal. Korábban 2017 és 2020 között irányította Montenegró, valamint 2008 és 2012 között Svédország válogatottját, utóbbival 2010-ben ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon. Johansson egyelőre a szövetségi kapitányi posztját is megtartja.

Nyitókép: A magyar férfiválogatott legutóbb 2012-ben Londonban szerepelt az olimpián (Fotó: MTI)