2024. április 30., kedd
FORMULA-1

A Ferrari ajándéka Hamiltonnak

Sebastian Vettelnek kiváló lehetősége volt arra, hogy a Mercedesnek kevésbé fekvő szingapúri pályán visszavegye a bajnokság első helyét Lewis Hamiltontól, ám a Formula–1 történetének első esőben zajló éjszakai versenyén már néhány pillanattal a rajt után a lehető legrosszabb forgatókönyv lépett életbe a német számára.

Az ütközés pillanata (Fotó: Beta/AP)

Az ütközés pillanata (Fotó: Beta/AP)

A 10. évfordulóját ünneplő Szingapúri Nagydíjon már a rajt előtt minden egy drámai futam irányába mutatott: Vettel elhódította a pole-t, az első két rajtsoron a Ferrari és a Red Bull autói osztoztak, míg a Mercedesek csak mögéjük szorultak. A rajt előtti negyedórában aztán rákezdett az eső, így vizes pályára alkalmas gumikkal, de állóhelyzetből való indulással kezdődhetett meg a verseny. Kimi Räikkönen jól rugaszkodott el, és belülről feljött Max Verstappen mellé, eközben azonban a csapattársát nem látó Vettel kívülről befelé kezdett húzni. A két Ferrari összeszorította a Red Bullt, ami hatalmas balesettel és mindhárom autó kiesésével járt.

A vezetést így mindössze néhány kanyar után Hamilton örökölte meg, így az egész hétvége összképe nagyot változott, de persze a britnek így sem volt könnyű dolga, hiszen a csúszós körülmények között kellett pályán tartania az autót. Ez nem sikerült mindenkinek, Danyiil Kvjat és Marcus Ericsson kicsúszásai miatt még további biztonsági autós periódusok jöttek, és végül nem a körszám, hanem a kétórás időlimit lepergése vetett véget a második felében már száraz pályán zajló futamnak, ám Hamilton nem vétett nagyobb hibákat, így zsinórban harmadik győzelmével hirtelen 28 pontra növelte előnyét a bajnokságban.

Daniel Ricciardo lett a második, aki váltóhibától tartva nem tudott harcba szállni az első helyért, a dobogó alsó fokára pedig a körülményekhez képest eseménytelen versenyt futó Valtteri Bottas állhatott fel, így a Ferrari nullázása mellett a Mercedes nagyot kaszált.

A neves kiesők miatt a középcsapatok pilótái a megszokottnál több pontért harcolhattak, és hárman is karrierjük eddigi legjobb helyezésével zártak: Carlos Sainz a Toro Rossóval a 4. helyen végzett, a gyengélkedése miatt folyamatosan kritizált Jolyon Palmer a 6., a McLarennel Stoffel Vandoorne a 7. lett. Akadtak viszont még néhányan, akik elszalasztott dobogós helyezés miatt siránkozhattak: kezdetben Nico Hülkenberg is az élmezőnybe röppent, de elrontott taktika és bokszkiállás után műszaki gondok miatt ki kellett állnia, Fernando Alonso pedig harmadikként fordulhatott volna be az első kanyarba, ha nem söpri őt magával Räikkönenék balesete.

A rajtnál történteket végül versenybalesetnek nyilvánították, senki nem kapott büntetést, bár a Ferrari számára a nullázás, Vettelnek pedig a bajnoki ponthátránya így is elég nagy csapás. A szezon balszerencsekirálya, Verstappen viszont okkal érezhette magát vétlennek idei hetedik kiesését követően.

Nem hagyhatjuk szó nélkül a hétvége kezdetén érkező számos nagy horderejű hírt, amelyeknek alapvető hatásuk van az érintett csapatok közeljövőjére. A tárgyalások már két hete Monzában lezajlottak, és a versenyt követő hétfőn már elterjedtek a hírek a sajtóban, de tíz napot kellett várni arra, hogy a szingapúri pénteken egy időben megejtsék az összes bejelentést. Az egész hullámot az váltotta ki, hogy a McLaren mindenképpen szakítani akart a Hondával, hiszen a japánok motorjai miatt már harmadik éve szenvednek, így a következő három évre a Renault-val kötöttek beszállítói szerződést. Egyúttal sikerült tető alá hozni, hogy a Toro Rosso Hondára váltson, így a japánok a sport körforgásában maradhatnak. A két csapat tehát motorgyártót cserél, a megállapodás részeként pedig a Red Bull átengedte kölcsönbe Sainzt a következő évre a Renault gyári csapatának, ahol Palmer helyét veszi majd át. Ez pedig a visszatérést fontolgató Robert Kubicára is kihat, akinek így mégsem marad helye a franciáknál, és már a Williamsszel kezdett tárgyalásokba, amiben a menedzsereként kinevezett uralkodó világbajnok, Nico Rosberg segít neki.

A Szingapúri Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 2:03:23,543, 2. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +4,5 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +8,8, 4. Carlos Sainz (spanyol, Toro Rosso) +22,8, 5. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +25,3, 6. Jolyon Palmer (brit, Renault) +27,2, 7. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) +30,3, 8. Lance Stroll (kanadai, Williams) +41,6, 9. Romain Grosjean (francia, Haas) +43,2, 10. Esteban Ocon (francia, Force India) +44,7 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 263 pont, 2. Vettel 235, 3. Bottas 212, 4. Ricciardo 162, 5. Räikkönen 138, 6. Verstappen 68, 7. Pérez 68, 8. Ocon 56, 9. Sainz 48, 10. Hülkenberg 34 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 475 pont, 2. Ferrari 373, 3. Red Bull 230, 4. Force India 124, 5. Williams 59, 6. Toro Rosso 52, 7. Renault 42, 8. Haas 37, 9. McLaren 17, 10. Sauber 5.