2024. április 30., kedd

A járványnak csak a Föld bolygó örül

Erdélyi Annamária csókai asztaliteniszező a portugáliai helyzetről
Erdélyi Annamária és családja (Fotó: Instagram)

Erdélyi Annamária és családja (Fotó: Instagram)

A koronavírus-járvány mindenkit nehéz helyzet elé állít. Nemcsak fiatalt és időset, a tanárokat és diákokat, az újságírókat, de még a sportolókat is. A Covid-19 talán még soha nem látott bonyodalmakat okoz a különféle sportágak képviselőinél. A Magyar Szó igyekszik felkutatni azokat a vajdasági és magyarországi sportolókat, akik profiként nem engedhetik meg maguknak, hogy a kormányintézkedések és a kijárási tilalmak ideje alatt felhagyjanak az edzésekkel.

A csókai asztaliteniszező, Erdélyi Annamária Portugáliában él, ahol az anyai örömök és kihívások mellett most a karantén állította megpróbáltatásokkal is meg kell küzdeni. Portugáliában a tegnap délutáni adatok szerint több mint 1600 koronavírussal fertőzött személyt diagnosztizáltak, az elhunytak száma 14. Erdélyi lapunknak elárulta, hogy az országban múlt hétfőtől kezdődően minden nem létfontosságú üzletet bezártak, szerdán pedig Portugáliában is kihirdették a rendkívüli állapotot, Marcelo Rebelo de Sousa elnök pedig minden állampolgárt arra kért, amennyiben tehetik, maradjanak otthon. A döntés értelemszerűen a sportolók életét is befolyásolja. A Mirandela csapatát erősítő pingpongos a bajnoki küzdelmekről is beszélt.

„A bajnokságból a rájátszás még hiányzik, de nagy a bizonytalanság. Fogalmunk sincs, hogy egyáltalán lejátsszuk-e ezeket a meccseket, és ha igen, akkor mikor. Csak találgatni tudunk” – mondta Erdélyi a versenyzéssel kapcsolatban. A „maradj otthon!” felszólítás természetesen az asztaliteniszezőkre is vonatkozik, így az edzéseket a megszokottól eltérő módon kell megoldani, ami nagy fokú önkontrollt igényel.

„Nem akarom elhagyni magam. Annyit tudok kezdeni a helyzettel, hogy itthon edzek, és reménykedem abban, hogy a helyzet nem fordul még rosszabbra. Remélhetőleg pár héten belül rendeződik minden, és túl leszünk ezen az egészen” – folytatta a pingpongos, akinek egyéb meglátásai is voltak a járvánnyal kapcsolatban. Mi tagadás, a vuhani és az olaszországi légi felvételeket látva a tisztuló, szmogmentes levegőről, és a velencei csatornák kristálytiszta vizét szemügyre véve, nehéz vitatkozni Erdélyi nyilatkozatával: „Szerintem egyedül a Föld bolygó örül ennek az egésznek. Talán picit kitisztul és lelassul minden. Lehet, hogy nem ok nélkül történnek ezek a dolgok.”