2024. május 13., hétfő

Erőszakkal akarták hazaküldeni a fehérorosz atlétát az olimpiáról

Most már biztonságban van

A fejlettebb országokban megrendezett olimpiák egyes sportolóknak nem csak az utazást jelenti, hanem a jobb élet reményét is tartogatja számukra. Az olimpiák történelmében több alkalommal is előfordult, hogy a szegényebb államokból származó versenyzők menedékjogi kérelemért fordultak az ötkarikás játékoknak éppen helyt adó országokban.

Az idei olimpián Kriszcina Cimanouszkaja története borzolta fel a kedélyeket. A fehérorosz sprintert vasárnap erőszakkal akarták sportvezetői feltuszkolni egy haza induló repülőre, miután az atléta erősen bírálta őket, amiért be akarták nevezni a 4x400 méteres női váltóra, annak ellenére, hogy egyszer sem gyakorolta ezt a számot, hiszen ő 200 méteres távon indul.

A 24 éves sportolónak az incidens közben sikerült segítséget kérnie az ott lévő japán rendőröktől, majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottságához fordult, és a közbelépésüket kérte. A Bizottság el is indította a vizsgálatot.

– Világossá tették, hogy hazatérésem után mindenképpen büntetésre számíthatok, és ha megtagadom a hazautazást, és indulok a 200 méteren, kirúgnak a válogatottból. Emellett alig palástolt utalások voltak arra, hogy még ennél is több vár rám otthon – mondta el Cimanouszkaja egy videó interjúban.

A sportoló szerint veszélyben lenne az élete a Lukasenka elnök által irányított Fehéroroszországban, és a kijelentésével emberjogi szervezetek is egyetértenek. A belarusz hatóságok ezzel szemben azt állítják, hogy Cimanouszkaja mentális és fizikai állapota indokolta, hogy hazaküldjék az olimpiáról.

Hozzátette, hogy nagyon szeretné folytatni a sportkarrierjét, és azt tervezi, hogy két olimpián is részt vesz még, azonban egyelőre a biztonsága a legfontosabb.

A fehérorosz sprinternek több ország is menedékjogot ajánlott, egyebek mellett Lengyelország is. Alexander Opeikin, a Belarusz Sportszolidaritás Szövetség igazgatója hétfőn arról beszélt, hogy már meg is vették neki a repülőjegyet, és szerdán Varsóba utazik. Az indulásáig a lengyel nagykövetségre vitték.

A legfrissebb információk szerint Cimanouszkaja végül Bécsbe repült. A diplomaták a biztonsága miatt döntöttek úgy, hogy megcserélik a járatát. A futónőt rendőri kísérettel érkezett a japán Narita repülőtérre, ahol nem nyilatkozott a rá váró újságíróknak.

Az incidens következtében a sportoló családja is veszélyben lehet. Férje, közös gyermekükkel, már Ukrajnába menekült, egyes információk szerint az illetékesek már úton vannak Cimanouszkaja szüleihez.