2024. május 16., csütörtök
XXIV. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Végjáték nagy beteljesülésekkel

Tizennyolc nappal az első esemény kezdetét és tizenhat nappal a hivatalos megnyitóünnepséget követően, miután újabb felejthetetlen oldalak íródtak a sporttörténelem lapjaira, elérkezett lezárásához a pekingi téli olimpia. A záróceremónia helyszíne ismét a Madárfészek stadion volt, ahol a sportolók bevonulása, szín- és fénykavalkádot nyújtó előadás után Thomas Bach befejezettnek nyilvánította a XXIV. téli játékokat, így helyi idő szerint 21 óra 37 perckor kialudt az olimpiai láng a stadion fölé emelt, óriási hópehely közepén. A NOB elnöke sikeresnek titulálta a kínai rendezést, s részben ennek köszönhetően elmondása szerint világszerte immár több mint 300 millió ember érdeklődik a téli sportok iránt. Az ünnepségen bemutatkozott a 2026-os téli olimpia házigazdája is, amit Milánó és Cortina d’Ampezzo tágabb régiója rendez. Nagy várakozások övezik az eseményt, hiszen a 2006-os torinói rendezés után térnek vissza Európa szívébe a téli játékok, de egyes sportolóktól máris kritika érkezett, a hazaiak alpesi sízője, Federica Brignone például kifejezetten aggódik amiatt, hogy mivel az események túlságosan szétszórva kapnak helyet Észak-Olaszországban, nem lesznek klasszikus értelemben vett olimpiai faluk, ezáltal szerinte kiveszik az olimpiai szellemiség is.

De egyelőre vissza Pekingbe, ahol szombaton és vasárnap az utolsó 12 aranyérmet is kiosztották, noha a nagy hideg és az erős szél miatt nem minden a tervezett program szerint zajlott: az alpesi sízők vegyes csapatversenyét szombatról vasárnapra halasztották, a férfiak tömegrajtos sífutásának távját pedig lerövidítették, így az 50 kilométeres versenyt 28,4 kilométerre írták ki…

Peking elbúcsúzott (Fotó: Beta/AP)

Peking elbúcsúzott (Fotó: Beta/AP)

Bár a második hétre már lecsökkentek a koronavírus miatt szobájukba zárt sportolókról szóló hírek, a végére is maradt még egy kapcsolódó pozitív és negatív történet: a norvég Simen Hegstad Krüger azt követően, hogy tartózkodása jó részét karanténban töltötte, az utolsó sífutóversenyen már rajthoz állhatott és remek harmadik helyet szerzett. A műkorcsolyázók páros versenyén viszont szívszaggató volt látni a németek drámáját, ahol Nolan Seegert többször is képtelen volt megemelni partnerét, miután legyengítette őt a karanténban töltött idő. A műkorcsolyapálya a szokásos gálaeseménnyel búcsúzott, ahol jégre szállt az olimpia kabalafigurája, Bing Dwen Dwen, és némi mosolyt csalt a nézők arcára, hogy a kerekded pandamaci kétszer is elesett, feltámogatásához pedig egy komolyabb csapatra volt szükség.

Vasárnap jött el a sokak által várt jamaicai négyfős bobcsapat színrelépése is, akik viszont nem tettek csodát, utolsó helyen zárták a versenyt.

A curlingdöntők elhozták a régóta áhított nagy beteljesülést két olyan többszörös vb- és Eb-győztes skipnek, akik már negyedik olimpiájukon hajtottak első itteni aranyukért. A férfiaknál a végletekig szoros, extra endben kicsúcsosodó mérkőzésen győzték le a Niklas Edin vezette svédek Nagy-Britanniát, a bronzmérkőzésen az USA-t legyőző kanadaiaknál pedig Brad Gushue 16 évvel ezelőtti aranya után szerzett ismét olimpiai érmet.

A nőknél Szacuki Fudzsiszava „jó curlinges vagyok, magabiztos vagyok” motiváló felirattal a kezén vezette egészen a döntőig a japánokat, ott azonban elfogyott a lendületük, és Eve Muirhead brit csapata fölényes győzelemmel nyerte meg az olimpiát. Az előzetesen a döntőbe várt svédek és svájciak a harmadik helyért csatáztak, és végül utóbbiak maradtak érem nélkül, hiába nyerték meg a csoportkört.

A skót női curlingcsapat szerezte a britek egyetlen aranyát (Fotó: Beta/AP)

A skót női curlingcsapat szerezte a britek egyetlen aranyát (Fotó: Beta/AP)

Az olimpia utolsó döntőjében szintén egy olyan csapat örülhetett, amelynek már hosszú ideje kijárt a siker. Az amerikai álomdöntő elmaradt, miután Kanada és az USA már a negyeddöntőben kiesett, és végül az északi presztízsharcra sem került sor, hiszen az oroszok feszült, nyolc párosításon át tartó büntetőpárbajban legyőzték a svédeket, így végül ők néztek szembe a finnekkel az aranyért. A vezetést még az oroszok szerezték meg Mihail Grigorenko találatával, ám a finnek előbb Ville Pokka, majd Hannes Björninen lövésével a harmadik harmad elejére fordítottak, és a végeredmény is ez maradt, így Finnország története során először nyerte meg az olimpiai jéghokitornát.

Az éremvadászatot az aranyak és az összes medál számát tekintve is Norvégia nyerte, hasonlóan a négy évvel ezelőtti pjongcsangi olimpiához. Az északiak az utolsó héten fokozatosan elléptek a 12 arannyal második helyen záró németektől, de a házigazda kínaiak is elégedettek lehettek, hiszen a kilenc arany és a tabella harmadik helye magasan a legjobb szereplésük a téli játékokon. Sportágakra lebontva elmondható, hogy a norvégok fő vadászmezejének a jó állóképességet igénylő sífutás és biatlon számított, a németek minden korábbinál nagyobb dominanciát mutattak a csúszósportokban (a tíz aranyból nyolcat elvittek), alpesi síelésben Svájc és Ausztria vitte el a legtöbb győzelmet, a síugrás éremtábláját Szlovénia nyerte, a hollandok összes aranya a kis- és nagypályás gyorskorcsolyában született, a modernebb sportágakban pedig, mint a hódeszka és a síakrobatika, olyan nem télisportos nemzeteknek is termett babér, mint Ausztrália és Új-Zéland.

Magyarország emelni tudta a tétet a rövidpályás gyorskorcsolyában négy évvel ezelőtt látott áttörés után, Liu Shaoang révén férfi 500 méteren megszületett az ország első egyéni aranyérme téli olimpián, ráadásul a fiatalabb Liu testvér 1000 méteren, valamint vegyes csapat tagjaként további két bronzot is gyűjtött.

Szerbia nem számíthatott ilyen eredményekre, két alpesi sízője összesen négy számban állt rajthoz, egyet-egyet sikeresen teljesítettek, a legelőkelőbb helyezést pedig Nevena Ignjatović 30. helye jelentette női lesiklásban.

Történelmet írt a finn hokicsapat (Fotó: Beta/AP)

Történelmet írt a finn hokicsapat (Fotó: Beta/AP)

Eredmények, alpesi sí, párhuzamos műlesiklás, vegyes csapat: 1. Ausztria (Truppe, Brennsteiner, Liensberger, Strolz), 2. Németország (Dürr, Rauchfuss, Aicher, Schmid), 3. Norvégia (Tviberg, Solheim, Stjernesund, Haugan). Sífutás, tömegrajtos, férfi 50 km: 1. Alekszander Bolsunov (orosz) 1:11:32,7, 2. Ivan Jakimuskin (orosz) +5,5, 3. Simen Hegstad Krüger (norvég) +7,0, … 55. Kónya Ádám (magyar) +13:48,7 perc. Női 30 km: 1. Therese Johaug (norvég) 1:24:54,0, 2. Jessie Diggins (amerikai) +1:43,3, 3. Kerttu Niskanen (finn) +2:33,3 perc. Szabadstílusú sí, félcső, férfiak: 1. Nico Porteous (új-zélandi) 93, 2. David Wise (amerikai) 90,75, 3. Alex Ferreira (amerikai) 86,75 pont. Gyorskorcsolya, tömegrajtos, férfiak: 1. Bart Swings (belga), 2. Csung Dzse Von (dél-koreai), 3. Li Szung Hun (dél-koreai). Nők: 1. Irene Schouten (holland), 2. Ivanie Blondin (kanadai), 3. Francesca Lollobrigida (olasz). Műkorcsolya, páros: 1. Szuj, Han (kínai) 239,88, 2. Taraszova, Morozov (orosz) 239,25, 3. Misina, Galliamov (orosz) 237,71 pont. Bob, női kettes: 1. Nolte, Levi (német) 4:03,96, 2. Jamanka, Burghardt (német) +0,77, 3. Meyers Taylor, Hoffman (amerikai) +1,52 másodperc. Férfi négyes: 1. Friedrich, Margis, C. Bauer, Schüller (német), 2. Lochner, F. Bauer, Weber, Rasp (német), 3. Kripps, Sommer, Stones, Coakwell (kanadai). Curling, nők, elődöntő: Nagy-Britannia–Svédország 12:11, Japán–Svájc 8:6. Bronzmérkőzés: Svédország–Svájc 9:7. Döntő: Nagy-Britannia–Japán 10:3. Férfiak, döntő: Svédország–Nagy-Britannia 5:4. Jégkorong, férfiak, elődöntő: Oroszország–Svédország 2:1. Bronzmérkőzés: Svédország–Szlovákia 0:4. Döntő: Finnország–Oroszország 2:1.