2024. április 29., hétfő
KERÉKPÁROZÁS

Pidcock vigasza a fájó célfotóra

Arculatot váltottak az országúti kerékpározás tavaszi klasszikusai, hiszen a kockaköves, legfeljebb rövidebb emelkedőket tartalmazó viadalok helyét átvették a kissé komolyabb kaptatókat is az útvonalukban foglaló egynaposok. A fordulópontot a hagyományokhoz híven most is a legnagyobb hollandiai egynapos, az Amstel Gold Race jelentette, amelyen már a hegyesebb terepen is villogó bringások is főszerepet játszhatnak.

Az idei kiírás döntő mozzanatát ezúttal a 35 kilométerrel a cél előtt tetőző Eyserbosweg emelkedő jelentette, amelyen, illetve utána tizenkét fős boly távolodott el a főmezőnytől. A szökésben ott volt az előzetesen kiemelt favoritnak tartott Thomas Pidcock, ám a másik hasonló státuszban rajtoló klasszis, korábban Flandriai Körversenyt és Párizs–Roubaix-t is behúzó Mathieu van der Poel nem. Az élen haladó tucatnyi versenyző egy ideig összedolgozott, majd elkezdődött a rostálás, aminek eredményeként bő tíz kilométerrel a cél előtt már csak Pidcock, Marc Hirschi, Tiesj Benoot és Mauri Vansevenant maradt elöl. A kvartett a célig együtt maradt, amire rá is kényszerült az üldözők miatt, ám ezek kifogytak a kilométerekből, a négyes egymás közötti sprintben rendezhette le a dobogós helyezéseket, amelyek közül a legmagasabbat Pidcock szerezte meg nyakas sprintben, Hirschi kapaszkodásának ellenállva. Az apró termetű brit azért külön örülhet diadalának, mert 2021-ben ugyanezen a versenyen az elmúlt évtizedek egyik legemlékezetesebb és legszorosabb célfotós befutójában maradt alul Wout van Aerttal szemben.

Végeredmény, Amstel Gold Race (Maastricht–Berg en Terblijt, 253,6 km): Thomas Pidcock 5:58:17 óra, Marc Hirschi, Tiesj Benoot, Mauri Vansevenant, Paul Lapeira a. i. stb. Brabant Nyíl (Leuven–Overijse, 195,2 km): Benoît Cosnefroy 4:17:02 óra, Dylan Teuns, Tim Wellens, Joseph Blackmore, Jefferson Cepeda a. i. stb. Classic Grand Besançon Doubs (Besançon–Montfaucon, 171,3 km): Lenny Martinez 4:09:57 óra, Victor Langelotti +4, David Gaudu +11 mp stb. Tour du Jura (Domblans–Mont Poupet, Salin-les-Bains, 174,6 km): Gaudu 4:15:28 óra, Jordan Jegat +4 mp, Guillaume Martin a. i. stb. Tour du Doubs (Morteau–Pontarlier, Le Larmont, 200,9 km): Martinez 4:56:32 óra, Clément Berthet +3, José Manuel Díaz +8 mp stb. Abruzzói Körverseny, az összetett végeredménye (4 szakasz): Alekszej Lucenko 16:13:20 óra, Pavel Sivakov +31, George Bennett +34 mp stb.