2024. május 8., szerda
VÍZILABDA-EB, SPLIT

A szurkolók szárnyán a horvátok

Splitben a horvát férfiválogatott sikerével zárult a vízilabda-Európa-bajnokság. A 9000 vérmes hazai szurkoló szárnyán kiharcolt aranyérmük megérdemelt, mert a döntő pillanatokban higgadtabbak voltak, összességében pedig az emberelőnyös helyzetek jobb kihasználása döntött, mert centerben bizony sorban potyogtak ki a magyarok, és ezt ügyesen kihasználták a házigazdák. A meccs egyébként alakulhatott volna másként is, mert 8:8-nál a magyaroknak is több helyzetük volt a vezetéshez, de végül Manhercz kapufás ötméterese pecsételte meg a sorsukat. Nem sikerült tehát a címvédés, de ez a fiatal csapat megmutatta, a jövőben nagy tettekre lesz képes, s a következő évek nagy versenyein az aranyérmek sorsába szólhat bele. A bronzmeccs nem hozott ekkora színvonalat, az olaszok az idegbajos elődöntő után már nem tudtak felfrissülni, és a világbajnoki finálé után ezen a meccsen is kikaptak a spanyoloktól.

A horvátok 2010 után ültek fel ismét Európa trónjára (Fotó: MTI)

A horvátok 2010 után ültek fel ismét Európa trónjára (Fotó: MTI)

Pénteken eldőlt a női arany sorsa is. Az előzetes prognózisok sima spanyol sikert jósoltak, de a címvédő ibériaiaknak azért nem volt épp teljesen könnyű a dolguk, mert a görögök megmutatták, nem véletlenül jutottak be a döntőbe. Sorsukat az pecsételte meg, hogy Ruiz, Perez és a szupertapasztalt Espar góljaival a spanyolok az első negyedben 3:0-ra elhúztak, így a hellének csak loholtak az eredmény után. Jó taktikával azonban 6:6-nál egalizáltak, ám erejükből ennyire futotta, s a már említett Espar egy perccel a vége előtt feltette a pontot az i-re. A bronzmérkőzés sem volt unalmas, mert a 8:8-as félidő után a harmadik negyedben a hollandok két góllal elhúztak, de az utolsó játékrészben hihetetlen hat gólt kaptak, így Silipo lányai állhattak fel a dobogóra.

Férfiak, a 7. helyért: Montenegró–Grúzia 14:11. Az 5. helyért: Görögország–Franciaország 10:8. Bronzmérkőzés: Spanyolország–Olaszország 7:6. Döntő: Horvátország–Magyarország 10:9.

Nők, a 7. helyért: Franciaország–Horvátország 13:4. Az 5. helyért: Magyarország–Izrael 18:7. Bronzmérkőzés: Olaszország–Hollandia 16:13. Döntő: Spanyolország–Görögország 9:6.

Díjak, férfiak, gólkirály: Tudor Fulea (19, román). A legjobb játékos: Jansik Szilárd (magyar). A legjobb kapus: Marko Bijač (horvát). Nők, gólkirálynő: Gurisatti Gréta (27, magyar). A legjobb játékos: Elefteria Plevritu (görög). A legjobb kapus: Martina Terré (spanyol).