2024. április 30., kedd
ÚSZÁS

Gyárfás lemondott, Willy bajban van

Tegnap reggel 23 év után lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke. A hírek szerint lemondását már korábban eldöntötte, hetek óta ezen gondolkodott, miután több úszó kilátásba helyezte, nem indul a rövid pályás vb-n, ha Gyárfás marad. Az időzítés ebből a szempontból a legkevésbé sem elhanyagolható, hiszen az úszóválogatott épp szerda kora reggel indult a kanadai Windsorban megrendezésre kerülő megmérettetésre. Gyárfás közleményét az MTI, majd a MÚSZ is közzétette:

Köszönöm. 1993-ban lettem a Magyar Úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA-világbajnokság rendezési jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mihamarabb megtartandó közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban.”

Gyurta Dániel az úszók közül elsőként reagált a hírre: „Nagy levegő. Tiszta lap” – írta közösségi oldalán. Hosszú Katinka se rejtette véka alá érzéseit: „A legsötétebb éjszaka is idővel véget ér, és kisüt a nap!”

A MÚSZ háza táján további problémák is adódtak, rájár a rúd mostanában a szövetségre. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten bemutatták a 2017-es budapesti vizes világbajnokság kabalafiguráit. Mint ismert, a választás első próbálkozásra nem sikerült, a közvélemény nem fogadta el a Bol-dog névre keresztelt pulit, így az ötletet hamar el is vetették. Az ő helyére lépett a két vízililiom, Water Lilly és Water Willy, akinek keresztneve az angol ovis szlengben nagyjából „fütyit” jelent.

A Magyar Úszószövetség így az új kabalákkal sem járt jobban, néhány órának kellett eltelnie csupán, hogy a hosszan előkészített pályázat útján kiválasztott figura neve közröhej tárgyává váljon a világhálón. A MÚSZ – kissé érthetetlen módon – nem tekinti magáénak a problémát, elhatárolódik a felmerült kérdésektől:

A Magyar Úszószövetség nem kíván a felmerült kérdések elemzésébe belefolyni, viszont kötelessége közzétenni, hogy bár a 2017. évi világbajnokság szervezésében a többi társszövetséghez hasonlóan szerepet vállal, feladata az úszóversenyek és a nyílt vízi úszóversenyek szakmai előkészítése, ugyanakkor a további szervezési területek – így a kabalababa kiválasztása, elnevezése – a MÚSZ-tól teljes mértékben függetlenek” – áll a szövetség közösségi oldalán.