2024. június 3., hétfő
VÍZILABDA

Magyar döntő a női Eurokupában

A hétvégén lezajlottak a női Eurokupa elődöntőjének visszavágói is. A Ferencváros idegenbeli győzelmének köszönhetően háromgólos előnnyel fogadta a Padova együttesét, s mint kiderült, Gerendás György gárdájának szüksége is volt az Olaszországban megszerzett gólokra. Gurisattiék ezúttal meglehetősen gyenge játékkal rukkoltak elő, főleg a védekezéssel álltak hadilábon, így az olaszok szinte végig vezetve végül két góllal meg is nyerték a budapesti találkozót. A továbbjutáshoz vagy az ötméterespárbaj kiharcolásához azonban ez éppenhogy kevésnek bizonyult, a zöld-fehérek némi szerencsével, minimális különbséggel, 19:18-as összesítéssel jutottak be a fináléba. A másik ágon az egri döntetlent követően csapott össze ismét az UVSE és az Eger, a párharc kissé elmaradt a vártaktól. 3:3-ig ugyan tartotta a lépést a hevesi alakulat, ezt követően azonban a fővárosi együttes kezébe vette az irányítást. Benczur Mártonék fokozatosan magabiztos előnyt szereztek, ötgólos UVSE-vezetésnél az ellenfél gyakorlatilag bele is törődött a vereségbe, így a lilák végül komolyabb ellenállás nélkül jutottak be a fináléba. A döntő szintén két meccsből áll majd, ezeket március 25-én és 29-én rendezik.

A Vályi Vandával (jobbról) felálló Padova alaposan felszívta magát a visszavágóra (Fotó: MTI)

A Vályi Vandával (jobbról) felálló Padova alaposan felszívta magát a visszavágóra (Fotó: MTI)

Női Eurokupa, elődöntő, visszavágók: FTC–Padova 7:9 (továbbjutott az FTC, 19:18-as összesítéssel), UVSE–Eger 10:6 (továbbjutott az UVSE, 22:18-as összesítéssel).

Felemás hétvégi mérleg

A magyar és a szerb válogatott is vereséget szenvedett a férfi világkupa-selejtező pénteki játéknapján, előbbi az olasz, utóbbi pedig a görög nemzeti csapattal szemben maradt alul. A magyarok két negyeden keresztül kiegyensúlyozottan pólóztak, a harmadikban azonban támadásban és védekezésben is komoly hiányosságaik akadtak, így az olaszok elléptek. A hajrában ugyan összeszedte magát Varga Zsolt csapata, a záróetapban gólt sem kapott, fordítani azonban nem tudott, az olaszok egy góllal nyertek. A szerbek katasztrofálisan kezdtek a görögök ellen, akik a nagyszünetben már 8:3-ra vezettek. A folytatásban Mitrovićék valamelyest összekapták magukat, a győzelemre azonban esélyük sem volt. Szombaton mindkét együttes javított, Vargáék Japánt verték könnyedén, Stevanovićék pedig szoros meccsen gyűrték le Montenegrót. A szerbek esetében a harmadik negyed bizonyult döntőnek, Mandićék 5:2-es játékrészt produkálva törték meg végleg a házigazda ellenállását. Stevanović együttesére tegnap este is komoly csata várt, a B csoport éllovasával, Spanyolországgal csaptak össze, míg a magyar válogatott szabad volt.

Férfi világkupa-selejtező, A csoport, 3. forduló: Magyarország–Olaszország 8:9, Franciaország–Egyesült Államok 9:12. 4. forduló: Olaszország–Horvátország 14:13, Japán–Magyarország 7:17. Az állás: Olaszország 9, Horvátország, Egyesült Államok és Magyarország 6, Franciaország és Japán 0 pont. B csoport, 3. forduló: Spanyolország–Grúzia 20:10, Szerbia–Görögország 14:16. 4. forduló: Montenegró–Szerbia 9:11, Görögország–Ausztrália 20:5. Az állás: Spanyolország 9, Görögország és Szerbia 6, Montenegró és Grúzia 3, Ausztrália 0 pont.

Nyitókép: A Vályi Vandával (jobbról) felálló Padova alaposan felszívta magát a visszavágóra (Fotó: MTI)