2024. június 3., hétfő
VÍZILABDA

Szuperdöntők Amerikában

A vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) nyilvánosságra hozta a világliga helyébe lépett világkupa-sorozat szuperdöntőjének helyszíneit. A közlemény szerint a férfiak június 30. és július 2. között Los Angelesben, a nők pedig június 23-tól 25-ig Long Beachen versengnek majd. A férfiak számára kiírt selejtező március 8. és 14. között esedékes, az A csoport (Olaszország, Japán, Horvátország, Franciaország, Egyesült Államok) Zágrábban, a B jelű hatos (Szerbia, Görögország, Grúzia, Ausztrália, Spanyolország, Montenegró) pedig Podgoricában küzd a továbbjutásért. Csoportonként a három legjobb automatikusan megváltja a jegyét Los Angelesbe (egy helyet elvesz a rendező), a hat együttes mellé még kettő érkezik a májusi, a második divízió számára rendezett berlini kvalifikációból.

A nőket szintén kettéosztották, az A jelű négyest Görögország, Hollandia, Magyarország és Ausztrália alkotja, a B csoportba pedig Spanyolország, az Egyesült Államok, Olaszország és Kína került. Esetükben a selejtező kétlépcsős, előbb április 11. és 13. között Rotterdamban eldől, hogy csoportonként mely két-két együttes helye lesz biztos a döntőben, majd április 19-től 21-ig újabb kör következik Athénban. Ott a négy, már biztos finalista a kiemelések miatt küzd egymással, míg a csoportok harmadik és negyedik helyezettjei a fennmaradó két döntős hely megszerzéséért csatáznak. A második divízió kvalifikációját szintén Berlinben rendezik.

Biztos kezű favoritok

A magyar férfibajnokságban hétközi fordulót rendeztek, a tabella első négy helyén álló csapatok idegenben is magabiztosak voltak.

Magyar férfi NB I., 16. forduló: BVSC–Szolnok 10:11, Honvéd–FTC 9:19, Szeged–Vasas 7:14, UVSE–OSC 6:14, Szentes–Eger 7:13, Kaposvár–Pécs 14:13, Miskolc–KSI 15:8. Az élcsoport: FTC 48, OSC 42, Szolnok 37, Vasas 36 pont.