2024. április 30., kedd
FORMULA–1

Elmaradt a Räikkönen-győzelem

Hiába készült örömünnepre a tengernyi Ferrari-rajongó az Olasz Nagydíj szombatján, vasárnap Lewis Hamilton lefagyasztotta a mosolyt az arcokról, miközben Sebastian Vettel újabb kritikus hibát vétett.

Vettel gyorsan a bokszba kényszerült (Fotó: Beta/AP)

Vettel gyorsan a bokszba kényszerült (Fotó: Beta/AP)

Ebben az évtizedben először készülhetett hazai versenyhétvégéjére a Ferrari úgy, hogy ők számítanak az első számú esélyesnek: az új motorfejlesztésű Mercedesszel szembeni fölénye már egy hete, Spában kirajzolódott, a szupergyors Monzában pedig mindenki azt várta, hogy még hangsúlyosabb lesz majd. Eleinte ez így is történt, és a rendkívül szoros és izgalmas végjátékot hozó időmérőn a Ferrari elhozta az első rajtsort, ráadásul Kimi Räikkönen volt az, aki hajszállal elcsente a pole-t Vettel és Hamilton orra elől. Ez csak tovább fokozta a várakozásokat, a finn 2013 óta első futamgyőzelmére készült. A pole-pozíciós kör pedig a Formula–1 történetének valaha volt leggyorsabb köre lett: Räikkönen 263,5 km/h-s átlagsebességgel érte el, ezzel átadva a múltnak a korábbi rekordot, amit Juan Pablo Montoya tartott még 2004-ből.

A rajt és az első kör aztán drámai pillanatokat hozott. A Ferrarik ugyan eljöttek az élen, de nem helyezkedtek jól, és a második lassítónál Hamilton kívülről be tudott bújni Vettel mellé. A csapattársa mögé „beszorult” német tehetetlen volt, a kanyarban már a tisztán előző brité volt a jobb pozíció. Vettel oldalról nekiütközött a Mercedesnek, de ő húzta a rövidebbet, hiszen megpördült, és szárnycseréje után a mezőny végére sorolt vissza.

A futam innentől kétesélyessé vált, Räikkönen és az őt üldöző Hamilton gyorsan elléptek az többiektől. A brit hiába volt szinte végig egy másodpercen belül, sokáig nem tudott előzni, és a kerékcserék során sem jártak túl a Ferrari eszén. Végül aztán kilenc körrel a leintés előtt megtörtént az áttörés: a valamivel frissebb gumikon lévő brit a célegyenesben kibújt a szélárnyékból, és kívülről megelőzte Räikkönent a vezetésért, aki már nem is volt képes visszatámadni. Ezzel Hamilton ismét egy olyan pályán győzött, ahol előzetesen nem neki állt a zászló, a karrierje 100. dobogóját szerző Räikkönennek pedig tovább kell várnia, hátha eljön még az a régóta várt diadal.

A harmadik Valtteri Bottas lett, aki ugyan egész hétvégén látványosan elmaradt csapattársától, de előnye származott abból, hogy az előtte befutó Max Verstappen öt másodperces időbüntetést kapott, amiért egy védekezésnél nekiütközött Mercedesének. Ennek köszönhetően lett 4. a látványosan felzárkózó Vettel is, akinek ponthátránya 30-ra nőtt a tabellán.

Daniel Ricciardo új motoregységek vételezése miatt a mezőny végéről rajtolt, de így is füstölő autóval kellett a pálya szélére húzódnia a verseny felénél – bár a Renault szerint nem az ő termékeik, hanem a Red Bull kuplungja okozta a hibát. Szintén a technika okozta Fernando Alonso versenyének végét, miközben a McLaren észrevétlenül a mezőny leglassabb autói közé silányul. A spanyol ezen a hétvégén sem eredményeivel vétette magát észre, viszont egy időmérős feltartás miatt összeszólalkozott Kevin Magnussennel, amit a szókimondó dán a következő kirohanással zárt le: „Úgy beszél, mintha földöntúli körökre lenne képes, szó szerint istennek képzeli magát. Már alig várom, hogy visszavonuljon!”

Eközben a dominók még nem kezdtek el dőlni a levegőben lógó évközi pilótacseréket illetően, amelyekre annak nyomán kerülhet sor, hogy Lance Stroll apja megvásárolta a Force Indiát. A Williamsszel most pontot szerző kanadai már az üléspróbát is megejtette jövendőbeli csapatánál, de a hírek szerint azért nem vehette még át Esteban Ocon helyét, mert a McLarenhez tartó francia túl magas, így nem fér bele a wokingiak idei autójába.

Az Olasz Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:16:54,484, 2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +8,7 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +14,0, 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +16,1, 5. Max Verstappen (holland, Red Bull) +18,2, 6. Romain Grosjean (francia, Haas) +56,3, 7. Esteban Ocon (francia, Force India) +57,7, 8. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +58,6, 9. Carlos Sainz (spanyol, Renault) +1:18,1, 10. Lance Stroll (kanadai, Williams) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 256 pont, 2. Vettel 226, 3. Räikkönen 164, 4. Bottas 159, 5. Verstappen 130, 6. Ricciardo 118, 7. Hülkenberg 52, 8. Magnussen 49, 9. Pérez 44, 10. Alonso 44 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 415 pont, 2. Ferrari 390, 3. Red Bull 248, 4. Haas 84, 5. Renault 84, 6. McLaren 52, 7. Toro Rosso 30, 8. Force India 28, 9. Sauber 19, 10. Williams 5.