2024. június 20., csütörtök

A lepkehimlő

Erythema infectiosum, az ötödik betegség
A köznyelvben pillangóvírusnak – lepkehimlőnek – nevezett betegség a gyermekkorban jellegzetes, fertőző, kiütéssel járó (himlős) megbetegedések egyik képviselője.

Legtöbbször tavaszi–nyári időszakban jelentkezik. A betegség főként cseppfertőzéssel terjed, az apró, vírussal telt cseppek tüsszentéskor, köhögéskor jutnak a levegőbe, de fertőzött vérrel való érintkezés is továbbíthatja. Okozója a többi himlőhöz hasonlóan egy vírus, az úgynevezett humán parvovírus B19. A lappangási ideje 4–21 nap, mely egyben a fertőző időszak is.

Minden életkorban elkapható, de általában bölcsődékben, óvodákban és általános iskolákban fordul elő, leggyakrabban az öt és tizenöt éves korosztályban.

Már maga a betegség megnevezése is utal a tünetek formájára: a két orcán, néha pedig az orrnyergen foltok jelennek meg egy pillangó képét formálva. Az arcpír szétterjedhet az orr, száj köré, a kar tetején és a lábakon is, de gyakran a teljes testen jelentkezik a viszketéssel járó vörös bőrelváltozás. Az elváltozások színe, alakja és nagysága szinte folyamatosan változik. A kiütések sokszor a nap hatására jelennek meg, a napnak kitett területeken. Emiatt sokszor ráfogják, hogy napallergia.

Tünetek gyermekkorban:
– láz,
– hányinger,
– fejfájás,
– orrfolyás,
– arcpír mindkét arcfélen,
– csipkeszerű kiütés, mely a törzs felől terjed a végtagok felé,
– sápadtság (vérszegénység jeleként).

 

Tünetek felnőttkorban:
– napokig vagy hetekig tartó ízületi fájdalom, mely a nagy ízületeket érinti,
– nem jellemző az arcon leírt jellegzetes vörösség,
– várandós nők esetében a terhesség első harmadában előfordulhatnak súlyosabb magzati elváltozások, melyek spontán vetélést okozhatnak.

A betegek a tünetek kialakulása előtt a legfertőzőbbek. Később, a tünetek kialakulásakor a fertőzés kockázata már alacsony, ezért a betegek elkülönítése nem szükséges.

Enyhe lefolyású, általában 7–10 napig tartó (néhány esetben 2-3 hét) és többnyire tüneti kezelés, viszketéscsillapítás, esetleg lázcsillapítás és ágynyugalom mellett szövődmények nélkül átvészelhető.

A lakosságnak több mint fele általában kisgyerekkorban átesik ezen a fertőzésen. A felépült betegek életre szóló immunitást szereznek a betegség ellen, így felnőttkorban azoknál alakul ki, akik gyermekkorban nem találkoztak ezzel a vírussal.
Nincs ellene védőoltás. Terjedésének megakadályozásában, megelőzésében segíthet a megfelelő higiénia – gondos kézmosás, zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor – különösen a gyermekközösségekben.