2024. július 13., szombat

Hogyan mérjünk helyesen vércukorszintet?

Mára már jól ismert, hogy a cukorbetegség vagy diabétesz a világ egyik leggyakoribb anyagcsere-betegsége, melynek a megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményei is lehetnek. Éppen ezért nem csupán a cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a vércukorszint napi ellenőrzése. Az önellenőrzés során kapott érték kiváló mutatója lehet a betegség észlelésének, valamint a már diagnosztizált betegségnél a terápia sikerességének, emellett fontos információval szolgálhat a hiper- és hipoglikémia előfordulásáról is.

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése azonnali képet ad a vér pillanatnyi glükózszintjéről, megmutatja, hogy az étkezést követően mennyivel emelkedett a vércukorszint, képet ad az elmúlt három hónap átlagos vércukorszintjéről, és segít a hatékony gyógyszeres, inzulin- vagy étrend- és mozgásterápia kialakításában.

A vércukorszint othoni önellenőrzésére szánt készülékek használata egyszerű, gyors és könnyen elsajátítható. Ezek az eszközök a vér glükóztartalmát mérik és jelzik ki.

A vércukormérés lépései:
1. Készítse elő a vércukorméréshez szükséges eszközöket: vércukormérő készülék, ujjszúró eszköz (lándzsa és ujjbegyszúró), tesztcsík, fertőtlenítő, vattapamacs.
2. Helyezze a lándzsát az ujjszúró eszközbe, majd fertőtlenítse az ujjbegyét!
3. Vegyen ki egy tesztcsíkot a dobozából, és helyezze be a vércukormérő készülékbe az útmutatóban leírtak alapján!
4. Szúrja meg az ujjhegyét a lándzsával!
5. Az ujjbegyen megjelenő vércseppet vigye fel a tesztcsíkra az útmutatóban leírtak alapján (készüléktől függően) úgy, hogy a vércsepp lefedje a teljes tesztnyílást!
6. Nyomjon egy tiszta vattapamacsot a megszúrt sebre, és állítsa el a vérzést!
7. A vércukormérő készülék néhány másodpercen belül elvégzi a vérminta elemzését, ezt követően olvassa le az eredményt!
Ahhoz, hogy pontos eredményeket kapjunk, a vércukorszintmérést ajánlott:

Ébredés után, éhgyomorra végezni (a pácien a mérést megelőzően 8–12 órával nem étkezett): megmutatja, hogy éjjel megfelelő kontroll alatt tudtuk-e tartani a vércukorszintet. A kapott eredmény kevesebb legyen, mint 7 mmol/l!
Étkezés után 2 órával: megmutatja, hogy az elfogyasztott étel hogyan hat a vércukorszintre. Ebben az esetben 9mmol/l alatti érték az elfogadható.

Gyógyszeres és inzulinos terápia esetén, a terápia fajtájától és az adagolás gyakoriságától függően az endokrinológus szakorvos és a háziorvos határozza meg a további mérések számát és időpontját.

Amire érdemes figyelni:

A mérés előtt ajánlott mindig alaposan kezet mosni vagy alkohollal fertőtleníteni az ujjat (meg kell várni, hogy jól megszáradjon).

Figyeljünk arra, hogy a kéz és az ujjak ne legyenek hidegek, mivel így a véráramlás nem lesz elegendő a mérés elvégzéséhez!
Minden mérést más ujjon végezzünk, hogy a seb regenerálódni tudjon!

Ajánlott minden mérés után tűt cserélni a bakteriális fertőzés elkerülése érdekében, és hogy a topma tűvel ne károsítsuk a szövetet, ami a betegség miatt lasabban gyógyul.

Vezessünk vércukornaplót, ahová minden mérés eredményét feljegyezzük, az időponttal és a körülményekkel együtt (evés előtt, evés után, evés után hány órával mért eredmény)! Így kezelőorvosunk is teljes képet kap a betegség lefolyásáról és a kezelés eredményéről.

Ha alacsony értéket kapunk, hipoglikémia áll fent, a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik. Hiperglikémia esetén magas vércukorszintről beszélünk, ilyen esetben az éhgyomri vércukorszint 7 mmol/l feletti, vagy étkezés után 9 mmol/l feletti értéket mutat. Ezek az eredmények intő jelzések, melyek azonnali reakciót, orvosi beavatkozást igényelnek.

Fontos kiemelni, hogy az alacsony és magas vércukorszinteknek nem mindig és nem mindenkinél vannak egyértelmű tünetei, így már a legkisebb közérzetromlás esetén is érdemes vércukrot mérni. Emellett elengedhetetlen felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Fontos, hogy időnként mindenki (az egészségesek is) ellenőrizze vércukorszintjét, hiszen a kellő időben észlelt betegség hatékonyabban kezelhető és minden esetleges komplikáció nagyobb sikerrel megelőzhető.