2024. április 30., kedd
39. NOMUS, Újvidék

Neves művészek, együttesek, zenekarok nagy koncertjei

A tíznapos nemzetközi NOMUS fesztivál utolsó estéin olyan jeles művészek, együttesek léptek fel az újvidéki Zsinagógában, mint Kemal Gekić nemzetközi hírnevű zongoraművészünk, valamint a megalapításának 45. évfordulóját ünneplő Újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus Zenekara és a Vajdasági Vegyeskórus, Andrej Bursać vezényletével.

Megtiszteltetés volt a Guernica zongorára és zenekarra írt hangversenyt hallani Újvidéken. Ezt a művet Fredrick Kaufman brooklyni születésű, egyesült államokbeli zeneszerző komponálta Kemal Gekić kérésére, sőt 83. életévében el is jött az újvidéki fesztiválra. A Guernica sikeres újvidéki bemutatása után a közönség J. Brahms J. Haydn-témára komponált variációit(Op. 56a) és Ludwig van Beethoven kórusra és zenekarra szerzett c-moll zongorafantáziáját (Op. 80.) élvezhette. Aleksandar Madžar hazai zongoraművészünk, a brüsszeli Flamand Királyi Zeneművészeti Akadémia és a berni Zene- és Színházakadémia előadója a ragyogó nagy-britanniai Anthony Marwood hegedűművésszel duóban F. Schubert, E. Elgar, C. Debussy és Sz. Prokofjev műveinek emlékezetes előadásával ajándékozta meg az újvidéki közönséget.

A 39. NOMUS attraktív zárókoncertjén a Belgrádi Filharmónia Jan Sibelius Finlandia (Op. 26.) és C. Nielsen fuvolára és zenekarra írt hangversenyét szólaltatta meg. A németországi Gabriel Feltz vezényelte filharmonikusok és Michael Martin Koefler németországi fuvolaművész produkcióját a közönség nagy lelkesedéssel élte át, szűnni nem akaró tapssal hívta vissza. Hasonló érzelmeket váltott ki a zeneértő közönségből Ludwig van Beethoven Egmont-nyitányának (Op. 84.) szerbiai bemutatója. Vesna Đurković szopránénekesnőnk ragyogó áriáit szintén vastapssal jutalmazta a közönség. J. W. Goethe drámája alapján Beethoven az 1810-ben komponált Egmont-nyitányával méltó zenei emléket állított a németalföldi szabadságküzdelmek egyik vezéralakjának, akit Alba hercege halálra ítéltetett, és Brüsszel főterén kivégeztetett.

A szervezők, Újvidék város támogatásával, a tíznapos fesztivált rangos művészek, együttesek meghívásával, nagyon színvonalas, változatos programmal tették emlékezetessé, noha a köztársasági művelődési minisztérium a kiemelt fontosságú nemzetközi zenei rendezvényt az idén a tavalyi anyagi támogatás mindössze 50 százalékával szponzorálta. A kulturális események iránt érdeklődő, jó zenét kedvelő közönségnek, úgy látszik, egyre vékonyabb lett a pénztárcája, így sajnos kevesebben jutottak el a változatos, színvonalas koncertekre.

A lelkes szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúságának – Milan Radulović igazgatónak, Mia Doroški programszervezőnek és önkéntes munkatársaiknak – azonban semmi nem szegte a kedvét: így nekik köszönhetően néhány koncertet az újvidéki közönségen kívül mások is élvezhettek. Az Octopus izraeli vonósnégyes, Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar, továbbá az Aleksandar Marković vezényelte Vajdasági Szimfonikus Zenekar, valamint Kemal Gekić az Újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus Zenekarával és a Vajdasági Vegyeskórussal, Andrej Bursać karmesterrel a fővárosi közönség előtt vendégszerepelt. Kemal Gekić zongoraművész koncertjével Nagybecskereken is népszerűsítette a NOMUS pótolhatatlan zenei misszióját.