2024. április 27., szombat

Megragadni a lényeget

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nyílt meg Boros György kiállítása a szabadkai Népkör MMK-ban

Boros György a minap töltötte be kilencvenedik életévét, ez alkalomból pedig gyermekszínházi plakátjaiból nyílt kiállítás a szabadkai Népkör MMK-ban, ahol a képzőművészeti szakosztályt vezeti. A kiállításon 35 plakátot tekinthetünk meg, amelyeket Boros György a szabadkai Gyermekszínháznak és a belgrádi Boško Buha Színháznak készített. A szabadkai Gyermekszínháznak 15 éven keresztül tervezett plakátokat, a kicsit idősebbekben ezek szép emlékeket ébreszthetnek. A megnyitón az egybegyűlteket Bodrogi Béla, a szabadkai Népkör MMK főtitkára köszöntötte, és mint azt kiemelte, Boros György sokak számára lehet példakép, hogy mily módon kell dolgozni, tanítani másokat és fiatalos lendülettel élni. Ezután Boros György munkásságát Ágoston Pribilla Valéria, a Népkör elnökségi tagja méltatta:
– Boros György festő, grafikusművész, kiváló pedagógus, rangos képzőművészeti kiállítások, rendezvények megálmodója és szervezője, városunk és tágabb környezetünk emblematikus egyénisége. A plakát, mint alkalmazott grafikai műfaj igazi kihívás egy alkotó számára, nem csak azért, mert a vizuális kommunikáció elengedhetetlen formája, hanem mert felhívó funkciójánál fogva olyannak kell lennie, amire felkapjuk a fejünket. Ez egy sűrített esszenciális műfaj, ahol kevés szóval-képpel kell sokat mondani. Fontos ismérve a letisztultság, nem tűr el semmiféle túlbeszélést, hiszen kevés eszközzel kell megragadni a lényeget, azt a gondolatot, amely az előadást mozgatja. A plakát ezáltal az első lépcsőfoka, primőr élménye az előadásra való ráhangolódásnak. Gyermekszínházi plakátokról lévén szó, elengedhetetlen a gyermekközönség általi olvashatóság is. A képi ízlésformálás mellett, a színház arculatépítése, beazonosíthatósága szempontjából is fontos, hogy a plakát által a hirdetett intézmény is felismerhető legyen. Boros György plakátjai ilyenek, karakteresek, a komponáltságuk, játékosságuk, szellemes megoldásai pedig jókedvre derítenek – hallottuk egyebek közt Ágoston Pribilla Valériától.
A továbbiakban Boros Györgyöt tortával is felköszöntötték. A képzőművész elmondása szerint, akit ekkora szeretet vesz körül, az boldog ember lehet.

Nyitókép: Tortával is felköszöntötték az ünnepeltet / Lukács Melinda felvétele