2024. április 27., szombat

A test is költészetet szül

Ladik Katalin fotó- és videótárlata A Gyűjtemény kiállításában

A szentendrei Ferenczy Múzeum időszakonként megújuló állandó tárlatán ezúttal fotográfiai alapú munkák, illetve videómunkák által ismerhetjük meg Ladik Katalin body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performanszait.

2023 tavaszán nyílt meg a Ferenczy Múzeum Centrum gyűjteményes kiállítása a Ferenczy Múzeumban. Az ötéves állandó tárlat különlegessége, hogy időszakonként megújul. Az első szekcióban a közönség Haász István munkáit ismerhette meg, október 22-e után pedig Ladik Katalin költő, színésznő, performer kiállítása lesz látható.

Ladik Katalin a közép- és kelet-európai művészet egyik meghatározó alakja.

Szülővárosa, a volt jugoszláviai Újvidék többnyelvűsége alakította Ladik vizuális megközelítését a nyelv és a költészet dimenziójában.

Költőként indult, költeményeinek publikálása révén került kapcsolatba a hatvanas évek második felében az egyetlen magyar nyelvű avantgárd folyóiratként működő vajdasági Új Symposion körével. Az 1960-as évek folyamán tagja lett a konceptuális szellemiségű Bosch+Bosch csoportnak, az újvidéki irodalmi és művészeti avantgárd meghatározó szereplőjévé vált.

1978-ban vizuális költeményeivel és kollázsaival szerepelt a Velencei Biennálén. 1977 és 1992 között az Újvidéki Színház színésze, a nyolcvanas években énekesnőként a Boris Kovač zenekar tagja volt. 1991-ben Kassák Lajos-díjjal, 2001-ben József Attila-díjjal tüntették ki, 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a Lennon–Ono-békedíjat. 2012-ben Magyarország Babérkoszorúja díjat nyert, 2017-ben meghívták a kasseli documentára.

A hetvenes évek közepe óta számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Legutóbbi, 2023-as megjelenése az Ooooooooo-pus című egyéni kiállítása a müncheni Haus der Kunstban és az aacheni Ludwig Forumban volt. Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén él és alkot.

Ladik olyan változatos médiumokban tevékenykedik, mint a konkrét és vizuális költészet, a performansz, a hangművészet és a szobrászat.

Performanszainak központi eleme a női szerepre való reflexió.

A sokrétű művész számára a test is költészetet szül. Megkérdőjelezi a nemi szerepeket és a női archetípusokat, testét és hangját eszközként és médiumként használja. Az októberben nyíló kiállítás elsősorban fotográfiai alapú, illetve videómunkákon keresztül mutatja be Ladik body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performanszait.

Nyitókép: Ladik Katalin: Poemim (részlet), forrás: : Ferenczy Múzeum