2024. április 30., kedd

Júliusban dinóinvázió Szegeden

Nemzetközi jelentőségű dinoszaurusz-kiállítás érkezik július közepén a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, a tárlat kollekciójának egy része Amerikából jön.
A kiállítás fő szervezője Don Lessem dinoszaurusz-kutató, számos könyv szerzője, aki többek között a Jurassic Park és a Dínó című Disney-film szakértője, szakmai tanácsadója is volt. A szakemberről egy dinoszauruszfajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett. A különleges kiállítás először turnézik Európában, eddig csak az Egyesült Államokban és Kanadában mutatták be.
A Móra Ferenc Múzeumot 2019-ben felújítják, ezért az intézmény még annak rekonstrukciója előtt szeretne egy nagyobb, családbarát kiállítást szervezni. Így aztán júliustól életnagyságú, 15–20 méter magas dinoszauruszok lakják majd be a múzeum mindegyik szintjét. Az élethű másolatok között látható lesz majd egy Tyrannosaurus csontváza és több robotdinoszaurusz is, amelyek már mozognak és hangot is adnak ki magukból. A kiállításon számos dinótojást és néhány eredeti csontot is láthatunk – köztük azt is, amelyet Don Lessem lánya talált meg még 12 éves korában egy ásatáson Patagóniában.
A 23 dinoszaurusz 45 napig utazik majd Amerikából Szegedre. A kiállítást azzal a szándékkal állították össze, hogy a gyerekek körében népszerű témán keresztül vigyék közel hozzájuk a tudományt. A tárlat azt a kérdést járja körül, hogy az evolúció során a dinoszauruszok hogyan nőhettek hatalmasra. A szegedi kiállításon is lesz majd csontkereső rész, a kiskorúak pedig kisautóval járhatják körbe az ősállatokat. A tárlat július közepén nyílik majd, és az év végéig lesz látogatható.
A múzeum munkatársai nagyon készülnek a dinók érkezésére, ehhez pedig kiállítások lebontására, termek átalakítására van szükség. Ezért a Móra Ferenc Múzeum június 25-től várhatóan július 6-ig zárva tart!