2024. április 30., kedd

A Remény című film nyert

Norvég-svéd koprodukcióban készült alkotás kapta meg az Arany Torony–díjat a palicsi filmfesztiválon

Véget ért a palicsi filmfesztivál. A rendezvénysorozat zárónapján az is kiderült, hogy kik az idei díjazottak. A járványhelyzetre való tekintettel a zsűrik online megbeszélések alkalmával vitatták meg a filmeket. A fő versenyprogram alkotásait idén az Eurocinema moziban vetítették. Ebben a programrészben tizenhárom filmet tekinthettünk meg, egyet versenyen kívül. A zsűrit Goran Radovanović szerbiai rendező és forgatókönyvíró, Michelle Carey berlini filmszelektor, valamint Igor Ivanov Észak–Macedóniai rendező és forgatókönyvíró alkotta. A döntésük értelmében a legjobb filmet megillető Arany Torony–díjat a Maria Sødahl rendezésében készült Remény című norvég-svéd koprodukcióban készült alkotás kapta meg. A zsűri a legjobb rendezőnek járó díjat Agnieszka Hollandnak ítélte oda a cseh-ír-lengyel-szlovák koprodukcióban létrehozott Sarlatán című alkotásáért, különdíjat pedig az Ilja Krzanowski és Jekaterina Oertel rendezte Dau.Natasha című német-ukrán-brit film kapott. A FIPRESCI zsűrijét idén Esin Küçüktepepınar, Víctor Paz Morandeira és Anton Sidorenko alkotta. A döntésük szerint a legjobb a film a Magnus von Horn rendezésében készült Veríték című lengyel-svéd alkotás.

Ilija Tatić, Radoslav Zelenović, Miroslav Mogorović igazgatók és Ivan Aranđelović, a sajtótájékoztatók moderátora (Lukács Melinda felvétele)

Ilija Tatić, Radoslav Zelenović, Miroslav Mogorović igazgatók és Ivan Aranđelović, a sajtótájékoztatók moderátora (Lukács Melinda felvétele)

A nemzetközi kritikusok zsűrije idén is a Párhuzamok és ütközések programrészben bemutatott alkotásokat díjazta. A zsűritagok Greg De Cuir Jr., Jelena Đurović és Zoran Janković voltak, akik a díjat a Mariusz Wilczyński rendezésében készült Ölj és hagyd el a várost című lengyel filmnek ítéltek díjat.

A járványhelyzet miatt az idei palicsi filmfesztivál másképp zajlott le, mint a korábbi években. A zárónap sajtótájékoztatóján a szervezők is megosztották a benyomásaikat. Radoslav Zelenović fesztiváligazgató szerint már azzal is elégedettek, hogy két halasztás után végül is sikerült megtartaniuk a fesztivált:

Azzal is elégedettek vagyunk, hogy a fesztivál legalább hasonlít arra, amilyen a korábbi években volt. Sikerült a teljes programot bemutatnunk, több mint száz filmet vetítenünk és kísérőrendezvényekre is sor került. Amit nem valósíthattunk meg, az nem is rajtunk múlott, ez főleg a vendégek számára vonatkozik. Idén sajnos kevesebb filmalkotót láthattunk vendégül. Nagyon remélem, hogy akik eljöhettek, azok a körülményekhez képest elégedettek, és a közönségünk is az. Óriási erőfeszítésbe tellett megszervezni a fesztivált, de mindvégig ragaszkodtunk ahhoz, hogy a filmeket mozikban vetítsük, széles vásznon és bent ülő nézők előtt. Remélem azt is, hogy a fesztiválunk hat az illetékesekre, hogy ne tiltsák be a kulturális rendezvényeket. A művelődési szférákban dolgozók kellően felelősségteljesek, tanultak és lelkesek ahhoz, hogy a rendezvényeiket a lehető legnagyobb odafigyeléssel szervezzék meg. Ilyen feszített tempóban való szervezést, mint amilyen a fesztiválunk létrejöttéért zajlott, senkinek sem kívánok. Nekünk is elég volt egyszer, de nem adjuk fel. Ha minden jól halad, jövőre július 18-án kezdődik a 28. palicsi filmfesztivál – hallottuk Radoslav Zelenovićtól.

Az idei fesztivált Miroslav Mogorović programigazgató is értékelte:

A filmekkel elégedett vagyok, de én is nagyon sajnálom, hogy nem igazán jöhettek vendégek, akik bemutathatták volna a filmjeiket. Akik viszont ilyen körülmények közt is megjelentek, azoknak nagyon hálás vagyok. Mondtam is nekik, hogy muszáj lesz máskor is eljönniük, hogy megtapasztalják milyen ez a fesztivál egyébként, amikor nem kell ilyen problémákkal szembenéznünk. Persze a fesztivál lebonyolítása idején mi is tanulunk és minden évben még jobb fesztivált szeretnénk tartani. Furcsa belegondolni, hogy erre nincs is túl sok időnk, még csak egy teljes évünk se, csupán tíz hónapunk. A következő fesztivál szervezéséhez szeptemberben már hozzá kell fognunk, úgyhogy valójában máris késünk két-három hetet. A palicsi filmfesztivál számos nehéz időszakon van túl, ennek tükrében is mondhatom, hogy eddig ez volt a legjobb kontinuitást-megtartó fesztiválunk – fejtette ki Miroslav Mogorović.

Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivált szervező Szabadegyetem igazgatójának elmondása szerint is sok feszültség övezte a megvalósítást:

Úgy látszik, hogy stressz nélkül nem tudunk lebonyolítani egy ekkora rendezvényt, de erre a ráadás stresszre, amiből idén kijutott, egyáltalán nem volt szükségünk. Először szerveztünk fesztivált ilyen körülmények közt, persze előfordultak technikai hibák, de ezeket belátható időn belül megoldották a munkatársaink. Nekik ezért jár köszönet, a közönségnek pedig a türelemért. Egy rendezvény realizálásához az improvizálás is hozzátartozik, mert megtörténik, hogy a szervezésnél még minden rendben van, és a baj pont akkor keletkezik, amikor már minden élesben megy. Ilyenkor gyorsan és hatékonyan kell reagálni. Nem lehet épp mindent a legapróbb részletekig kitervezni, mert bármikor közbejöhet valami teljesen váratlanul. Nagyobb problémák nem voltak és már ez is egyfajta sikernek számít. Habár kevesebb volt a vendég, sok energiánk máshova ment el, a szervezés szempontjából ez volt talán eddig a legösszetettebb fesztiválunk. Nagyon elégedett vagyok az idei rendezvényünkkel és a szervezőcsapat munkájával is. Reméljük, hogy jövőre minden a régiben lesz – mondta Ilija Tatić.