2024. április 27., szombat

Vetítések hat városban

A héten tartják meg a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját

A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából, a Cinema Filmműhely idén is megszervezi a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválját, az alkotásokat a héten vetítik. A projektum fő célja a kortárs mozgóképes alkotások nagyközönség előtt való bemutatása. A rendezvény során az érdeklődők megismerhetik a legújabb, vajdasági magyar alkotók által készített alkotásokat, amelyeket Vajdaság hat városában mutatják be, Magyarkanizsán, Szabadkán, Zentán, Topolyán, Újvidéken és Zomborban, a vetítések mellett pedig közönségtalálkozók is lesznek, valamint a szervezők megkoszorúzzák Lifka Sándor szobrát Szabadkán és Bosnyák Ernő sírját Zomborban. A vetítésekre a belépés díjtalan. A rendezvény támogatói a Szerbiai Művelődésügyi Minisztérium, a Magyar Nemzeti Tanács, a Sat-Trakt Kft. és Magyarkanizsa önkormányzata.

Hat film

Idén hat új alkotást tekinthet meg a közönség.

A 42/44 Vajdaságban című dokumentumfilmet (91 perc), Lavro Ferenc rendezte, a producer Dárday István, az operatőr Szarapka Szabolcs. Zene: Bakos Árpád és a Juhász zenekar.

Tartalom: Habár a II. világháború jelentős hadi cselekményei messze elkerülték Vajdaságot, mégis több ezer itt élő családot perzselt meg a tüze. 1942 januárjában magyar honvédek öltek meg szerbeket és zsidókat Újvidéken és a Sajkásvidéken, 1944/45 telén pedig a jugoszláv titkosszolgálat által szervezett akciókban partizánok gyilkoltak a magyarlakta falvakban, szerte Vajdaságban. Ez a dokumentumfilm a több tízezer vajdasági magyar életet követelő 1942-es hideg napok és 1944-es partizánterror, illetve a délvidéki hadjárat hiteles dokumentumfilmes feldolgozása.

A Füstös, de nem rossz című kisjátékfilmet (15 perc), Farkas Ágnes Anna rendezte.

Tartalom: Fullasztó nyári meleg van az időtlen kis faluban, Panni és Janka nem fürdött napok óta. Vedrekkel cipelnek vizet, hogy le tudjanak mosakodni, és közben pálinkát isznak. Valami olyan idill ez, ami jó lenne, ha tarthatna – ha lenne még a nyárból...

A Jobb levegő című kisjátékfilmet (13 perc) Incze Kata rendezte.

Tartalom: Judit egy húszas évei végén járó fiatal nő, aki évek óta filmesként dolgozik, de nem teljesülnek a vágyai, ezért úgy dönt, hogy hazaköltözik a szülőfalujába. Az otthon nyugalom és újrakezdés, ugyanakkor a kudarccal és a jelennel való szembenézés is. A fiatal felnőtt korát nagyvárosban töltő lány teljesen más élethelyzetből érkezik, mint falubeli barátai, ez a két világ pedig óhatatlanul összeütközik.

A Szabadító című dokumentumfilmet (84 perc), Hajnal Gergely rendezte, a producer Csortos Szabó Sándor, az operatőr Petrik András, a zeneszerző pedig Mezei Szilárd.

Tartalom: Az egykori drogos bűnözőt egy kérdés foglalkoztatja: szerzetes legyen vagy családot alapítson? Ahhoz, hogy erre választ találjon, meg kell küzdenie múltja démonaival. Attilát 18 alkalommal ítélte el a bíróság, több mint 6 évet töltött börtönben. Mire legutóbb szabadult, eldöntötte, leteszi a drogokat, felhagy a bűnözéssel. Eközben kitanulta az asztalos szakmát, és élete részévé váltak a hétköznapi gondok is. Vajon visszacsúszik-e? Szabadidejében veszélyeztetett fiataloknak és a börtönben lévőknek mondja el, lehetséges új életet kezdeni. Hiszi, hogy élete egyre jobban kiteljesedhet, ha megteszi azt, ami rajta múlik.

A Szonjarebeka című kisjátékfilmet (14 perc) Budrala Sára rendezte.

Tartalom: A felnőttkort érintő Szonja és Rebeka nagymamájuk falusi házában kénytelen tűrni szüleik rendszeres vitáit. A feszült állapot közepette Rebeka egy régi fényképet talál, és hirtelen eldönti, hogy kipróbálja a Szent Iván-napi, falubéli rituálét.

A Tündérpiknik című kisjátékfilmet (12 perc) Fazakas Lehel rendezte.

Tartalom: Miközben Lilla már úton van saját meglepetés-szülinapjára, legjobb barátnője Kata, egy szívhez szóló ajándék reményében még egyszer utoljára megpróbálja összeszedni közös barátaikat, hogy aztán megértse, miért fontosabb egy felköszöntéssel járó lóti-futi a holdra repülésnél.

 

A vetítések helyszínei és időpontjai

ÚJVIDÉK

Európa Kollégiumban, csütörtök 20 óra: 42/44 Vajdaságban.

 

TOPOLYA

Művelődési Ház kiállítóterem

Szerda, 18 óra: 42/44 Vajdaságban, Füstös, de nem rossz, Jobb levegő.

Csütörtök 18 óra: Szabadító, Szonjarebeka, Tündérpiknik.

 

SZABADKA

Lifka Sándor Art mozi

Kedd 18.30 óra: 42/44 Vajdaságbann, Füstös, de nem rossz, Jobb levegő.

Szerda 18.30 óra: Szabadító, Szonjarebeka, Tündérpiknik.

 

MAGYARKANIZSA

Művészetek Háza, moziterem

Szerda 19 óra: 42/44 Vajdaságban, Füstös, de nem rossz, Jobb levegő.

Csütörtök 19 óra: Szabadító, Szonjarebeka, Tündérpiknik.

 

ZENTA

Zentai Alkotóház

A nézők már tegnap megtekintették a 42/44 Vajdaságban című dokumentumfilmet.

Kedd 18 óra: Jobb levegő, Szonjarebeka, Tündérpiknik.

 

ZOMBOR

Magyar Polgári Kaszinó

Csütörtök 18 óra: Füstös, de nem rossz, Jobb levegő, Szonjarebeka, Tündérpiknik.