2024. május 13., hétfő
KULTURÁLIS KALEIDOSZKÓP

Ha szombat 20.22, akkor koncert

Stefan Milenković: „Alig várjuk a fellépést!”

Egy látványos székvárosi koncerttel nyitja meg jubileumi, tizedik évadját a Vajdasági Szimfonikus Zenekar. A hangversenyre szombaton 20.22 órai kezdettel kerül sor a Mihajlo Pupin sugárúton, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2022 Alap együttműködésének köszönhetően.

Stefan Milenković (Fotó: Bozsoki Valéria)

Stefan Milenković (Fotó: Bozsoki Valéria)

 világhírű hegedűvirtuóz és a Vajdasági Szimfonikus Zenekar – Aleksandar Marković karmester vezényletével – emlékezetes koncerttel lepi meg a zenekedvelőket. A klasszikus zene hagyományos szabad ég alatti rendezvénye, tavalyi online „kiadása” után visszaköltözik korábbi színhelyére, a sétányra, és egyedülálló élményt tartogat minden újvidéki polgár számára.

A világszerte ismert hegedűművész és a reprezentatív vajdasági szimfonikus együttes a klasszikus zeneirodalom nagyjai – Charles-Camille Saint-Saën, Henryk Wieniawski, Kodály Zoltán – és más komponisták műveit szólaltatja meg. A zeneművészek előtt Aleksandar Marković karmester fog állni, aki gazdag európai karriert magáénak tudható karmester, és aki ebben az évben csatlakozott a Vajdasági Szimfonikus Zenekar csapatához.

Tíz éve Vajdaság megkapta első intézményes szimfonikus zenekarát a tartományi kormánytól. Ez a zenekar azóta Vajdasági Szimfonikus Zenekar néven működik. A zenekar a nagyszámú közönségével örül annak, hogy ebben az évben megünnepelheti tizedik évfordulóját nagy koncertekkel, amelyeken olyan zeneműveket tolmácsolnak, amelyeket ritkán hallunk a hazai környezetünkben, és amely nagy előadói apparátust igényel. S mindezt világhírű művészekkel, illetve a mi művészeinkkel fogják megvalósítani, akiket karmesteri és szólista szerepben láthatunk. A szimfonikus zenekar a tízéves jubileumát az eddigi munkamódszereinek megváltoztatásával ünnepli: első ízben lesz vezető karmestere Aleksandar Marković személyében.

–  Az elmúlt tíz esztendőben 95 koncertünk volt. Számos ismert szólistával és karmesterrel együttműködtünk a tíz év alatt – mondta Roman Bugar, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar igazgatója. – Kiemelném Marco Parisotto, Srboljub Dinić, Premil Petrović, Eduard Topčian, Timothy Redmond, Aleksandar Marković karmestereket, továbbá Lorenzo Gatto, Roman Simović, Narek Hakmarian, Aleksandar Tasić, Dragan Radaković, Sanja Romić, Stefan Milenković és más ismert zeneművészeket, szólistákat. A korábbi idényekben 6-8 fellépésünk volt, az utóbbi néhány évben a tartományi művelődési titkárságnak köszönhetően megnövekedett a koncertjeink száma, az idén 12 lesz. Így szükség mutatkozott vezető karmesterre. Három éve, amikor a november 24-ei nagy koncertet terveztük, jó karmestert kerestünk. Mivel Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága a NOMUS rendezvényre a legkiválóbb dirigenseket hívja meg a székvárosba, így ismerkedtünk meg Aleksandar Markovićtyal, aki elvállalta a Vajdasági Szimfonikus Zenekar vezénylését a 2019. évi NOMUS-koncerten, amelyen szólistaként fellépett Robert Lakatoš hegedűművész és Dragana Radaković szopránénekesnő.

Miután az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2022 Alap 2021-ben „haza hívta” Stefan Milenković hegedűművészt Újvidékre, mi felismertük, hogy Marković karmester mindenképpen hozzá tudna járulni a Vajdasági Szimfonikus Zenekar munkájához – fogalmazott Roman Bugar.

A Vajdasági Szimfonikus Zenekar vezető karmesteri tisztségét betöltő Aleksandar Marković ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

–  Gustav Mahler VII. szimfóniájával, a nagy kihívással kezdtük meg az együttműködést a vajdasági szimfonikusokkal. Majd projektumról projektumra építettük a kölcsönös bizalmat és megbecsülést, ami számomra az alapja minden hosszan tartó együttműködésnek. Amikor az újvidéki újévi koncertünk után Roman Bugar felajánlotta a vezető karmesteri munkát, lehetőségnek tartottam, hogy visszatérjek hazámba, ahol keveset dolgoztam, mivel Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában, Csehországban... építettem a pályafutásomat. Öröm lesz egy fiatal, igen motivált zenekarral dolgoznom, amely színvonalas munkára, nagy programokra vágyik. A 21 évi zenei tudásomat és tapasztalatomat arra fogom fordítani, hogy a járványügyi helyzet ellenére megtervezzük az évi programot, nagyszabású művekkel, amelyek neves karmestereket, zenészeket, szólistákat vonzanak. Olyan szerzemények ezek, amelyeket a virtuozitás, szépség jellemez, noha egyesek ismeretlenek a közönségünk számára. A táncok képezik a műsor gerincét. Megbeszéltük Stefan Milenković hegedűművésszel, hogy milyen szerzeményekkel gazdagítsuk a programot – mondta Marković.

– Örülök, hogy a Kultúra Kaleidoszkópja rendezvény keretében valósul meg az első együttműködésem Aleksandar Markovićtyal a mi új városunkban, Újvidéken. És éppen ezen a Korzó c. legnagyobb koncerten – mondta Stefan Milenković. – Az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2022 Alap munkatársainak köszönöm, hogy mindannyiunkat meghívtak erre a projektumra, illetve a rendezvénysorozatra. A szabad ég alatti hangverseny igen látványos és egyben nagy kihívás számunkra, klasszikus művészek számára. Nagy energiára van szükség, hogy a hatalmas teret zenével betöltsük. Így is válogattuk meg ez előadásra szánt szerzeményeket, amelyek különlegesek és attraktívak. Alig várom, hogy a színpadon együtt próbáljunk. Számunkra ez a koncert egy új élet kezdetét jelenti Európában, Szerbiában, Újvidéken. Ez lesz az első koncertem Újvidéken, amióta újvidéki lettem. Számomra ennek nagy értéke és fontossága van. Alig várom a fellépést! – mondta a hegedűvirtuóz.