2024. május 12., vasárnap

Ha nem jut idő a versekre...

Csík János két műsorral is fellépett az idei Interetno fesztiválon

Csík Jánost, a méltán népszerű és közkedvelt Csík zenekar alapítóját, két ízben is láthattuk a szabadkai Népkör MMK Interetno fesztiváljának a színpadán. Egyik nap az Ady Endre életműből készített „Száz titok kavarog” című zenés, verses, táncos előadásban, a zárónapon pedig a Mezzo zenekarral lépett fel.

Csík János és a Mezzo (Fotó: Patyi Szilárd)

Csík János és a Mezzo (Fotó: Patyi Szilárd)

Csík János évek óta együttműködik Őze Áron színművésszel, korábban is készítettek zenés-irodalmi estet, amelyet akkor Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Dresch Mihály szaxofonművésszel állított színpadra. Ennek sikere adott új lendületet a Száz titok kavarog című előadás létrejöttéhez, amelyben a magyar népzene, a komolyzene, a jazz és a vers sajátosan fonódik egymásba. Ennek megvalósításában közreműködött Auksz Éva színművész és énekesnő, Bognár András, Vizeli Máté népzenészek, valamint a Budapesti Kamarazenei Műhely is. A fesztivál utolsó napján pedig Csík János a Mezzo zenekarral adott remek hangulatú koncertet. Az együttest Kisgyőri Krisztián, Mészáros János, Németh Zsolt, Rácz Gábor, Szabó Kocsis Zsuzsanna és Vadas László alkotja. Erről a formációról, az adys esetről és egyáltalán a fellépésekről Csík Jánost kérdeztük:

– Szeretem a verseket, azokat a szép gondolatokat, amelyeket költők fogalmaztak meg. Őze Áron barátommal igen sok verset olvastunk. Úgy gondoltuk, összekötjük a jót a hasznossal, és olyan irodalmi műsorokat állítunk össze, amelyekben a versek találkoznak a zenével. Hiszen manapság az embereknek gyakran nem jut idejük a versekre, de még egy baráti beszélgetésre sem egy jó kávé mellett. Az ilyen produkciók tulajdonképpen erről szólnak, meg persze arról is, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtsanak. Ez a Csík zenekar feldolgozásaira is vonatkozik. A Mezzo zenekarral is a népzenét ötvözzük. A műsoraink fontosak a számomra, és jólesik, ha tetszenek a közönségnek. Úgy gondolom, hogy amennyiben valakinek jut az életben egyfajta szellemi, lelki érzékenység, akkor az igényességet kellene mutatnia az emberek felé. Arra biztatni mindenkit, hogy éljék igényesen az életüket, például olvassanak jó könyveket. Olyan dolgokkal töltsék az idejüket, ami igazán értékes és hasznos. Tudják szeretni és becsülni egymást, tisztelni a múltunkat, a történelmünket, a nemzetünket, a hazánkat, a családjukat. Ezek mind nagyon fontos dolgok és nagyon jó, ha ehhez hozzájárulhatunk ilyen eseményekkel. Nekem az a jó időtöltés, amikor könyvet olvashatok vagy népzenei gyűjtést hallgathatok és abból tanulhatok. Hihetetlen népzenei kincse van a magyar népnek, egy élet sem elég ahhoz, hogy ezeket megtanuljuk, de érdemes és nagy öröm ezzel foglalkozni.

Csík János az Interetnón (Fotó: Patyi Szilárd)

Csík János az Interetnón (Fotó: Patyi Szilárd)

Az idei nyáron nagyon sok a tennivaló, sok a rendezvény. Úgy látszik, mindenki be akarja pótolni a korábbi pandémia csendes, egyhangú és üres napjait. Nagyon örülök, hogy Szabadkán léphetünk fel, többször is jártam már itt, és mindig kellemes fogadtatásban lehetett részem. Szeretek a határon túl fellépni, ahol azt tapasztalom, hogy hihetetlen erővel becsülik a magyar örökséget, a nyelvet, a szokásokat. Ezek megőrzése valóban örömteli, arra ad bizonyítékot, hogy hiába szedi szét a történelem a nemzetünket, bármilyen nehéz napokat is élünk, tartják a frontot, a magyar örökség nem vész el – fejtette ki Csík János.