2024. május 15., szerda

Belső igény a színjátszásra

Újra offline a KSZFV!

Tegnap a zentai Művelődési Házban megtartották a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét. A nézők három színdarabot és tizenhét kisfilmet tekinthettek meg a nap folyamán. A látottakat Crnkovity Gabriella és Virág György színészek, valamint Szász Csongor filmrendező bírálták el. A rendezvényt – Oláh Tamás, a KMV egyik elnökének köszöntője után – Juhász Attila, Zenta Község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja nyitotta meg.

Juhász Attila (Fotó: Gergely József)

Juhász Attila (Fotó: Gergely József)

Juhász örömét fejezte ki afelett, hogy az idén újra normális keretek között folyhat a rendezvény, még ha kissé átcsúszva is a nyárba. Visszaemlékezett a rendezvény múltjára, és elmondta, külön öröm számára, hogy számos olyan színészünk van ma itthon és külföldön, aki innen nőtte ki magát. Kihangsúlyozta, hogy annak idején nem politikai nyomásra jött létre a vetélkedő, hanem saját belső igény szülte a középiskolások körében, a színművészet iránti érdeklődésnek, a színészi elhivatottságnak köszönhetően. Ami pedig a legfontosabb, hogy újabb és újabb generációk követik egymást, melyekben ugyanez az igény áll fenn.

A közönség (Fotó: Gergely József)

A közönség (Fotó: Gergely József)

Az első előadás a Palicsi Színjátszó Grund Tiszta szívvel című darabja volt Arnold Ildikó és Kalmár Zsuzsa rendezésében. Ezt követően a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kisfilmjeit tekinthettük meg. A délutáni program a Fabula Rasa Színjátszó Grund Homokozó című előadásával folytatódott Nyári Ákos rendezésében, majd a bolyaisok újabb filmblokkja következett. Harmadik előadásként a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Színjátszó Csapatának Mind1 – avagy lesz**arom, dehát vagyok című produkcióját tekinthettük meg Kucsov Borisz rendezésében, végezetül pedig adai, szabadkai és zombori diákalkotók kisfilmjei zárták a versenyprogramot.

A Palicsi Színjátszó Grund  előadása (Fotó: Gergely József)

A Palicsi Színjátszó Grund előadása (Fotó: Gergely József)

Az eredményekről a későbbiekben számolunk be.