2024. május 13., hétfő

A legkiemelkedőbbek a legjobbak között

Megtartották a IX. Vajdasági Tehetséggálát

A IX. Vajdasági Tehetséggálát csütörtökön rendezték meg a szabadkai városháza dísztermében. Ennek során a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elismerésben részesítette azokat az általános és középiskolás tanulókat, egyetemi hallgatókat, akik a társadalomtudományok, a természettudományok, a sport, a képzőművészet, a zene, a néptánc és az előadó-művészet területén nyújtott eredményeikkel kiemelkedő teljesítményt értek el. Emellett átadták a Tehetség nagyköveti díjat is azoknak, akik életpályájuk, munkájuk során kiemelkedően teljesítettek. 

Az eseményen a díjazottakon, szüleiken és mentoraikon kívül jelen volt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója. Jerasz Anikó beszédében hangsúlyozta, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanácsnak kilencedik alkalommal adatik meg az a lehetőség, hogy kiemelheti a sok tehetséges, jó tanulmányi eredményekkel rendelkező vajdasági magyar diák és egyetemi, főiskolai hallgató közül a legígéretesebbeket.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Minden tehetség mögött ott van a példakép, a mester, aki felébresztette benne a tudomány iránti vágyat, aki a szikrából lángot gerjesztett. Emellett ott van az a közvetlen és tágabb támogató környezet, legyen az a család, iskola, település, vagy a régió, ahol a tehetséges kisdiák, az ígéretes tehetséget mutató középiskolás vagy az egyetemista él. Hatalmas feladat megteremteni azt a hátteret, amely minden körülmények között alkalmas a kutatásra, tanulásra, fejlődésre és a megélhetésre. Vajdaság egy ilyen régió lett, hiszen mi itthon támogatjuk, jutalmazzuk és megbecsüljük a tehetségeket és mentoraikat. Igyekszünk erőnkhöz mérten mindent biztosítani, amely munkájukhoz és tanulmányaik sikeres folyatásához szükséges. Munkánk során mindig szem előtt tartjuk, hogy egyetemistáink a tanulmányaink elvégzése után ne egy légüres térbe találják magukat, hanem megtalálják azokat az intézményes lehetőségeket, kapaszkodókat, támpontokat, amelyek stabilitást és hosszú távú fejlődést, lehetőséget biztosítanak számukra – emelte ki Jerasz Anikó.

Ezt követően Szűcs Emese, a Vajdaság Tehetségsegítő Tanács közgyűlésének elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– A VATT ismét díjazza Vajdaság legtehetségesebbjeit. Azokat, akik a magyar kultúrát, a tudást újra és újra megszerzik, majd továbbadják. Tehetség, kemény munka és újítások nélkül egy ilyen kis nemzet, mint a miénk, nem tudott volna fennmaradni a történelem viharában, és nem tudott volna feltörni a világ tudományos nagyhatalmai közé. A díjazott tanulóink tisztában vannak azzal, hogy ezt a hagyományt, a tudományosságot és a kultúrát művelni kell, tovább kell vinni, tovább kell adni. Azok a pedagógusok és szülők, akik felismerve a tehetségüket, támogatják őket, szintén azon dolgoznak, hogy újra és újra megmutathassuk a világnak, hogy mi magyarok, kiválóak vagyunk – mondta el beszédében Szűcs Emese.

A megnyitóbeszédek után a zenÉSZ Zenei Tehetséggondozó Program zenekarának bemutatkozódalát vetítették le felvételről. A díjazottak Szűcs Emesétől vehették át az elismerést. A műsort Fridrik Gertrúd vezette.

A IX. Vajdasági Tehetséggála díjazottjai

Kistehetségek: Fekecs Csaba (Október18. Általános Iskola, Zentagunaras), Csiszár Ákos (Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola, Szabadka), Tillinkó Luca (Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, Horgos), Kujundzsity Tifani (Jovan Jovanović Zmaj Általanos Iskola, Szabadka), Boja Boglárka (Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás), Harmat Csongor (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa), Galusz Áron (Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta), Nagy Lara (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa), Lengyel Kevin (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa) és Alács Varró Emese (Alapfokú Zeneiskola, Topolya).

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Ígéretes tehetségek: Nagy Daniella (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Fehér Konrád (Ingenium Alapítvány, Zenta), Éter Máté (Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya), Tóth Noémi (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), Szögi Lilla (Svetozar Marković Gimázium, Szabadka), Sziveri Éva (Április 7-e Egészségügyi Iskola, Újvidék), Kabók Levente (Műszaki Iskola, Ada), Tóth Szilárd  (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Hegybeli Noémi (Kuckó Gyermeksarok, Doroszló) Világos Adriana (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya).

Kiváló tehetség: Szabó Beatrix (Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, Szabadka)

Tehetséges fiatal: Dudás Kata (énekes, előadóművész)

Tehetség nagykövetek: Dr. Kiss L. László (fizikus, csillagász, kutatóprofesszor), dr. Vitkay-Kucsera Ágota (rendes egyetemi tanár).