2024. április 30., kedd

A közönség motiválja az előadót

Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezésében a székvárosi közönség péntek este a Zsinagógában színvonalas, élő koncert részese lehetett, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar tizenhárom rangos művészének köszönhetően. Wolfgang Amadeus Mozart 10. számú B-dúr szerenádját Sanja Romić és Marić Antunović Veronika oboán, Aleksandar Tasić, Katarina Marjanov, Saša Milosavljević és Vasa Vučković klarinéton, Nemanja Mihailović és Dušan Petrović fagotton, Nikola Ćirić, Nenad Vasić, Nikola Kovačević és Milan Stojanović kürtön, Ivica Marušević nagybőgőn szólaltatta meg.

Miért tűzték műsorra Mozartnak éppen ezt a szerenádját? – kérdeztük a próbán Marić Antunović Veronika oboaművésznőt, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar tagját.

– A Vajdasági Szimfonikus Zenekar Román Bugár igazgató vezetésével ebben az évben koncertjeit a jubileumoknak szenteli. A márciusi koncerten Astor Piazzolláról emlékeztek meg a zenekar vonósai. Az áprilisi koncertet Mozart tiszteletére szenteljük. A zenekar fúvósai a közönségnek egy igen nagyra becsült szerzeménnyel kedveskednek, amelyet ritkán hallhatunk koncerttermekben. Wolfgang Amadeus Mozart Gran Partita néven ismert B-dúr szerenádjáról van szó. Hazánkban is ritkán hallható darab, Belgrádban már előadták, egyébként igazi zenei csemegének számít. 

Mivel a járványügyi helyzet miatt kevesebb tagú együttesekre írt darabok előadása a megoldás, így jött az ötlet Aleksandar Tasićtól, a zenekar klarinétosától, aki egyben a művészeti vezetője is a koncertnek, hogy adjuk elő Mozart Gran Partitáját.

Mozart B-dúr szerenádja, avagy jobban ismert nevén Gran Partita, a híres zeneszerző egyik legfontosabb fúvósokra írt műve. Tizenhárom hangszerre írt szerzeménye hét tételből áll, és igazi zenei gyöngyszem. Minden fúvós részére kihívást jelent eljátszani ezt a darabot mind technikai, mind zenei szempontból. Zseniális hangszerelése, melódiái szépsége és összetettsége egyedi.

Ön mivel foglalkozik ezekben a nehéz napokban?

– Igyekszem napjaimat úgy tervezni, mintha nem ilyen nehézségekkel teli időt élnénk. A mindennapi gyakorlásnak meg kell lennie! Ez segíti a zenei fejlődésünket. A kamarazene igazán jó opció, amely formában tart, és kitölti zenével a csendet, mely felettünk lebeg.

Újvidéken azért vannak hangversenyek és operaelőadások is, kevés közönséggel. Az Újvidéki Fafúvós Kvintettemmel is tovább működünk. Sajnos a márciusi koncertünket nem sikerült közönség előtt eljátszani, ezért elhatároztuk, hogy fölvételezéssel próbáljunk kitölteni szabad időnket. Pillanatnyilag a második és harmadik hanghordozón dolgozunk. Erre a két CD-re francia zeneszerző művei kerülnek és vajdasági zeneszerzők fafúvós kvintettre komponált szerzeményei. 

Mit jelent a művész számára a közönség?

– Azok közé a szerencsés előadók közé tartozom, akik kisebb szünetekkel ugyan közönség előtt muzsikálhatott a pandémia ideje alatt is. A székvárosi Nemzeti Színház Operazenekara, valamint a Vajdasági Szimfonikus Zenekara is, amelyeknek tagja vagyok, alkalmazkodott az új kihíváshoz. A Neo Fesztivál és a Kamarazenei Fesztivál koncertjeit is élőben élvezhette a közönség, én az Újvidéki Fafúvós Kvintettel zenéltem.

A közönség motiválja az előadót. Elmondani sem tudom, milyen rossz érzés kamerák előtt játszani üres teremben: hiányzik a hangulat, melyet az emberek jelenléte ad. Remélem, a jelenlegi helyzet nem tart sokáig, és hamarosan visszatérünk a régi kerékvágásba – mondta Marić Antunović Veronika.