2024. április 30., kedd

Scapin furfangjai

Moliére-darabbal járja Vajdaság településeit ezen a nyáron a Tanyaszínház társulata

Moliére: Scapin furfangjai című vígjátékát viszi színre a Tanyaszínház idei társulata, Ricz Ármin rendezésében. A nyári kánikulában tíz nappal ezelőtt népesült be a kavillói székház, a próbák tizenöt színész közreműködésével zajlanak. Az első nyilvános előadást e hónap 21-én tartják, a hivatalos bemutatót 23-án, a Tanyaszínház szabadtéri színpadán, a tájolási programra egészen augusztus 24-én kerül pont. Gombos Dánieltől, aki még diákként 16 évvel ezelőtt kóstolt bele a tanyaszínházas életbe, és a társulat vezetői feladatait egy éve látja el, megtudtuk, hogy az előadások helyszíneivel kapcsolatban ezen a héten még zajlanak az egyeztetések, de hamarosan nyilvánosságra hozzák a részleteket.

– A Tanyaszínház előadásában hagyományosan főleg az Újvidéki Egyetem színész tanszakának a hallgatói lépnek fel, ezúttal egy színművészeti karra készülő középiskolás diák is csatlakozott hozzánk, de mester diplomával rendelkező színész is lesz látható a színpadon, illetve köreinkben köszönthetjük a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Színház és Film Karának mesterszakos hallgatóját. Mivel a darab megkívánja az intenzív fizikai erőnlétet, ezért színészeink az ébredés utáni 30–40 percet edzéssel töltik, a próbák 17 óra környékén startolnak, és tartanak ameddig a lendület megkívánja, akár a késő éjjeli órákig is – árulta el Gombos Dániel, aki arról is szólt, hogy miután a közlekedésbiztonsági törvények sem adnának már rá lehetőséget, hogy a jól ismert sárga traktorral és utánfutóval járják az országutakat, az idén is kisbusszal érkeznek a településekre, a díszletet teherkocsival utaztatják. A Tanyaszínház vezetőjétől az iránt is érdeklődtünk, hogy a társulat múlt évi darabjához köthető koncentrált figyelem, illetve széles körű társadalmi vita milyen hatással van az idei munkára.

– A járvánnyal tarkított 2020-as, illetve a 2021-es évünk is kalandosan telt az ismert körülmények miatt. Tudva azt, hogy milyen feltételek mellett indult el a Tanyaszínház szekere 1978-ban, és élte meg, illetve lépte túl a nehézségeket, ez megadja azt a motivációt, hogy nekünk is folytatni kell a megkezdett utat. Már a társulat küldetése, de lelkesedése miatt is. A színház – de általánosságban valamennyi művészeti irányzat – egy olyan közeg, hogy minden szemlélőből más véleményt, hatást válthat ki, és ettől a jövőben sem kell megijedni. És nincs is ezzel semmi baj. A mi feladatunk, hogy mindenki megtalálhassa az őt megszólító kapaszkodót a színpadi látványban. Színház mindig is volt, és a jövőben is lesz, és ha a nézőt egy pillanatra is magával tudjuk ragadni, akkor már megérte a darabba fektetett fáradságot – hangsúlyozta Gombos Dániel.

A Tanyaszínház idei előadásának rendezője, Ricz Ármin és Gombos Dániel társulatvezető (Fotó: Ótos András)

A Tanyaszínház idei előadásának rendezője, Ricz Ármin és Gombos Dániel társulatvezető (Fotó: Ótos András)

Ricz Ármin, az idei előadás rendezője színész szakon fejezte be tanulmányait Újvidéken, jelenleg pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen folytat mestertanulmányokat Bocsárdi László színházi rendező, -igazgató osztályában. Eddig három alkalommal járult hozzá színészként a Tanyaszínház előadásaihoz, 2018-ban pedig Berta Csongorral közösen rendezte a Pé'z, hova mész? címmel bemutatott előadást, amely 2019-ben a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Fődíját nyerte el a darabban megmutatkozó csapatjátékot jutalmazva. A közönség az idén is egy mozgalmas-dinamikus hatású, komikus színpadi produkcióra számíthat. 

– Úgy érzem Moliére: Scapin furfangjai című szövege nagyon jól harmonizál a Tanyaszínház csapatának a rendelkezésére álló eszközeivel. A szabad térrel, a természet közelségével, amihez adódnak a vidékünk társadalmi értékei. A Tanyaszínháznak egyébként az a kivételes lehetőség is a tarsolyában lapul, hogy miközben bemutathatja a vajdaságiasság fő jellemzőit, mentési munkát is végez, úgymond a vásári komédia elemeit felhasználva. A történet a címszereplő Scapin köré épül fel, aki szolgaként tulajdonképen egy szuperhős figura, és az őt körbevevő emberek hétköznapjait és kicsinységét egyengeti, illetve oldja meg. Természetesen számtalan vicces helyzeten keresztül – hallhattuk a rendezőtől.

Moliére: Scapin furfangjai

Szereplők: Argante – Varga Benjámin, Géronte – Dudás Dániel, Octave – Kőműves Csaba Bence, Léander – Sadiković Marijo, Scapin – Ágyas Ádám, Zerbinettte – Szabó Regina, Jácint – Hodik Annabella, Szilveszter – Gusztony Endre, Nérine – Mezei Gresák Lea, Carle – Szőnyi Márton, Páva – Bagi Natália, Dedovity Tomity Lea, Dupák Fanni, Greguss Lilla, Pánczél Kata.

Díszlet és kosztüm: Puskás Zoltán, zene: Pálfi Ervin, fényterv: Majoros Róbert, hang: Kéri Sándor Botond, színpadi beszéd: Raffai Telečki Ágnes, dramaturg: Oláh Tamás, rendezőasszisztens: Búbos Dávid, rendező: Ricz Ármin, főszervező / koordinátor: Gombos Dániel.