2024. május 19., vasárnap

A hagyományok átadása és közösségépítés

Összesen 203 gyermek részvételével zajlik a jubileumi Talentum Gyermek és Ifjúsági Néptánctábor

Javában zajlik a Talentum Gyermek és Ifjúsági Néptánctábor a horgosi Túrú-tanyán, melyen idén összesen 203 vajdasági és magyarországi gyermek, fiatal vesz részt. A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület immár 10. alkalommal rendezte meg ezt a jeles és közkedvelt eseményt Brezovszki Tamara, Brezovszki Roland, Vass Brezovszki Tímea és Vass Endre szervezésében.

A táborozók három csoportra vannak felosztva. A legkisebbek, azaz az általános iskolák alsó tagozatos növendékei jászsági táncot tanulnak az óbecsei Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs táncoktatóktól. A középső csoport, azaz az általános iskolák felső osztályos tanulói rábaközi táncot sajátítanak el a jászberényi Marossi Gerda és Nagy Richárd oktatóktól. A legnagyobb, azaz az ifjúsági csoporttal pedig a Budapestről érkező Kovács Gál Nóra és a Békéscsabán élő Németh Antal foglalkozik, akik kalotaszegi táncot tanítanak az ifjoncoknak.

Mint Brezovszki Rolandtól megtudtuk, a táborban nemcsak talentumos gyermekek vannak, hanem érkeztek rajtuk kívül mások is, többek között Óbecséről, Csókáról, Törökkanizsáról, Zentáról, Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Palicsról, és sokan látogattak el Magyarországról is, ami nagy öröm a szervezők számára, hiszen ezáltal egy jó lehetőség nyílik a táncos gyerekeknek a barátságok kötésére, mások megismerésére és egy jó közösség formálására.

– A programunk elég változatos. Délelőttönként kerül sor a táncpróbákra, természetesen szünetekkel egybekötve, délutánonként pedig kézműves foglalkozásokon vesznek részt a táborozók. Volt már nemezelés, gyöngyfűzés, szövés, agyagozás és korongozás is. Ahogy láttuk, a gyerekek nagyon szerették ezeket az elfoglaltságokat, nem mellesleg szép alkotások is készültek. A tábornak az iparművészet is fontos profilja, úgyhogy mondhatni, hogy egy kis iparművészeti táborunk is van a néptánctáboron belül. Emellett egy népdalcsokrot is összeállított a munkatársunk, Hardi Klemm Katalin énektanár, ezáltal válaszúti dalokat tanulnak a fiatalok, amit a gálán pedig be is fognak mutatni. Esténként játékokat, feladatokat, Ki mit tud? vetélkedőket is szervezünk, melyért szinte rajonganak a jelenlevők. A tábor zárónapján, csütörtökön este hét órakor kerül megrendezésre a gálaműsor, melyen ismertetjük a szülőkkel egyebek mellett a Ki mit tud? vetélkedő első helyezettjeit, hallhatják majd a csoporthimnuszokat, megnézhetik gyermekeik kézműves termékeit és természetesen bemutatásra kerülnek a táncok is – mesélte Brezovszki Roland.

A főszervezőkön kívül a táborban még jelen vannak talentumos volt tanítványok, akik egyben csoportvezetők, táncoktatók és önkéntesek szerepét is betöltik. A talpalávalót minden este a Duhaj zenekar adja, külön vendégként meghívták a Fokos zenekart is, a Juhász zenekar pedig a ma megrendezésre kerülő táncházhoz fog jó hangulatot teremteni. Sztárvendégként Pál István ,,Szalonna” is jelen lesz a horgosi Túrú-tanyán.

– A mi táborunk különlegessége a közösségépítés. Egyesületünk arra törekszik, hogy magas művészeti szinten adja át a gyerekeknek azt a csodát, amit népművészetnek nevezünk, legyen szó táncról, zenéről, énekről, vagy kézműves termékekről. Arra tanítjuk őket, hogy közösségben gondolkodjanak. Ezeken az alapokon állva lehet a hagyományokhoz hű és egyben kreatív egyéniséget formálni, a közösségeknek felnevelni. Ez egy mottónk is egyébként, illetve az is, hogy ha valakiben van tehetség, az köteles nagyon magas szinten kiművelni, mert csak így tud hasznára válni annak a közösségnek, amiben él – tette hozzá beszélgetőtársunk.