2024. május 11., szombat

Éljen a kulturális sokszínűség!

Hetvenhárom magyar program és kiadvány megvalósítását támogatja a tartományi titkárság

Az idén 15 millió dinárral támogatta a kisebbségek és a nemzeti közösségek kulturális és művészeti jellegű programjait, illetve kiadványainak megjelenését a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság: összesen 194 projekt részesült támogatásban – hangzott el tegnap a Vajdasági Levéltárban megtartott szerződés-aláíráson. A titkárság pályázatán a modern művészetekkel, a hagyományápolással és a régi mesterségek éltetésével foglalkozó egyesületek és intézmények vettek részt, ahogyan azok a kiadók is, akik a nemzeti kisebbségek nyelvén jelentetnek meg kiadványokat – részletezte az eseményen Stanislav Radulović kulturális, tájékoztatási és vallási közösségi altitkár.

– Vajdaságban 25 nemzeti közösség él és 6 hivatalos nyelv van használatban. A különbözőség, az együttélés és a multikulturalizmus gazdagságot jelent mind az egyéneknek, mind a társadalmi közeg számára is. A sokszínűség megmaradását szeretnénk motiválni azzal, hogy az idén 6,4 millió dinárral növeltük a kisebbségek és nemzeti közösségek támogatását – emelte ki az altitkár.

A támogatott projektek csaknem egyharmada magyar érdekeltségű (Fotó: Tóth D. Lívia)

A támogatott projektek csaknem egyharmada magyar érdekeltségű (Fotó: Tóth D. Lívia)

A csaknem kétszáz projekt több mint egyharmada magyar érdekeltségű – mondta kérdésünkre Kudlik Zoltán kisebbségüggyel megbízott segédtitkár.

– A 15 millió dináros keretösszegből az idén 5,2 millió dinár a magyar egyesületekhez került, 650 ezer dinárt pedig magyar könyvek kiadására ítélt oda a titkárság. Összesen 73 magyar érdekeltségű pályázatot sikerült támogatnunk a tartományi eszközökből: táborokat, hagyományőrző rendezvényeket, kiállításokat, találkozókat és a magyar közösség számos más rendezvényének megtartásához is hozzájárultunk – hangsúlyozta a segédtitkár.

A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesült a Sulisztár énekes vetélkedő megvalósítására pályázott. A titkárság az elmúlt években is támogatta a rendezvény megtartását, de az idén a korábbi évektől magasabb összeggel járultak hozzá a vetélkedő lebonyolításához, és 100 ezer dinárral támogatják a magyar ajkú gyerekek megmutatkozási lehetőségét – mondta Milánovity Ottília, az egyesület elnöke.

– A fesztivál immár a 15. jubileumát is meghaladta: az évek alatt rengeteg gyermeket, szülőt, családot vonzott maga köré. Hozzánk ugyanis kísérőkkel, rokonokkal, szomszédokkal és barátokkal együtt jönnek el a magyarul éneklő fellépők. A fesztivál mára nagy vigadalommá és közösségi élménnyé fejlődött, így évről évre arra törekszünk, hogy minél jobb hangulatot teremtsünk és magasabb minőséget képviseljünk – tért ki a folytonosság jelentőségére a tiszakálmánfalvi egyesület elnöke.

A folyamatos munka fontosságát emelte ki az Izilda Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület elnöke, Papp Julianna is. A szervezet ugyanis két évtizede segíti az értelmi fogyatékkal élő vagy tanulásban akadályozott gyerekeket és családjaikat, de a testi fogyatékkal élőkkel is foglalkoznak.

– Az egyesületünk a sérült emberek érdekeit képviseli, és nekik szóló programokat valósítunk meg. 17 évvel ezelőtt indítottuk el a Záporka vers- és prózamondó találkozót, amelyen a fogyatékkal élők is meg tudják mutatni az irodalom iránti szeretetüket. Az évek folyamán nagy meglepetések is születtek, és olyan kimagasló előadásoknak lehettünk tanúi, amelyek a gondosan válogatott szakzsűrit is ledöbbentették. Mindenki nagyon szívesen jön vissza, sokszor Magyarországról is érkeznek benevezések a találkozóra, amelyen a vers- és prózamondás mellett a szakembereink különböző foglalkozásokat is tartanak – ismertette a rendezvény jelentőségét az elnök. Kiemelte: az idén is hatalmas segítséget jelent számukra a titkárságtól kapott 60 ezer dináros támogatás.

A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a Sulisztár énekes vetélkedő megvalósítására nyert támogatást (képünkön: Milánovity Ottília) (Fotó: Tóth D. Lívia)

A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a Sulisztár énekes vetélkedő megvalósítására nyert támogatást (képünkön: Milánovity Ottília) (Fotó: Tóth D. Lívia)

A Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságtól idén először részesült támogatásban a Kőketánc néptáncvetélkedőt szervező Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete – tudtuk meg Lukács Gabriellától. Az egyesület elnöke azt is elmondta, hogy a tartományi büdzséből 100 ezer dinárral járultak hozzá Vajdaság egyik legtömegesebb gyermekrendezvényének megtartásához.

– A vetélkedő több mint 30 éves múltra tekint vissza, és az idén már csaknem kétezer gyereket mozgatott meg. A néphagyományra épülő rendezvényeink tömegessége bizonyítja azt is, hogy mennyit jelentenek a magyar közösség számára. A két napos néptáncos vetélkedő anyagi hátterét elsősorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap biztosította. A szervezéséhez és a megvalósításához általában több mint 5 ezer euróra van szükség, így minden támogatásnak nagyon örülünk – hangsúlyozta Lukács Gabriella.

A szerződés-aláíráson elhangzott az is, hogy az illetékes titkárság a Vajdaság területén élő kisebbségek egyesületei, intézményi és kiadói mellett állandó támasza a nemzeti közösségek kulturális intézetének is, amelynek támogatását az idén 390 millió dinárra növelték. Ez is azt bizonyítja, hogy a tartományi kormány a kisebbségek nemzeti és kulturális indentitásának megőrzéséért száll síkra – hangzott el az eseményen.