2024. május 14., kedd

Emlékgyűjtemény Jovanka Broz tárgyaiból

Újvidéken, a Matica srpska Galériában e hó 28-áig tekinthető meg a tárlat

A Matica srpska Galéria és a Jugoszlávia Múzeum együttműködésében létrejött Partizanka i Fragonar – Jovanka Broz festménygyűjteménye című kiállítást szerda este nyitották meg. A projekt az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként jött létre.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Tijana Palkovljevic Bugarski, a Matica srpska Galéria igazgatója, Neda Knežević, a Jugoszlávia Múzeum igazgatója, valamint a kiállítás szerzői, Nikola Ivanović, a Matica Srpska Galéria kurátora és Ana Panić, a Jugoszlávia Múzeum vezető kurátora beszélt.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Őszintén hisszük, hogy a kiállítás nagy érdeklődést fog felkelteni Szerbiában és a régióban is. Bízunk benne, hogy Jovanka Broz nevét nagyobb érdeklődés fogja övezni a Jugoszlávia Múzeum eddig be nem mutatott műtárgyai révén – mondta dr. Tijana Palkovljević Bugarski.

Neda Knežević kiemelte a két múzeumi intézmény hosszú távú együttműködését és jó kapcsolatát.

 –  A projekten folyó munka a két intézmény 10 éves együttműködésének folytatása. Ezzel a kiállítással megmutattuk a nemzeti kulturális intézmények közötti együttműködés sikerességét – hangsúlyozta a múzeum igazgatója.

Ana Panić, a Jugoszláviai Múzeum kurátora megjegyezte, hogy a kiállítás anyaga tulajdonképpen egy kis emlékgyűjtemény, amelyet Jovanka Broznak sikerült átvinnie Tito halála után az elnöki rezidenciából abba a villába, ahol életének utolsó három évtizedét töltötte.

 – A kiállítás nem egy óda egy letűnt korszakhoz, ideológiához vagy kultúrához, hanem egy történet mindannyiunkról. Történet az emlékekről és a felejtésről, amelyek az élet szerves részét képezik. Azokról az emlékekről, amelyek nap mint nap eszünkbe jutnak, és ez elviselhetővé teszi az életet – adott hangot a véleményének Nikola Ivanović, a kiállítás szerzője.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A kiállítást hivatalosan Danijela Vanušić, a kulturális örökségért és digitalizációért felelős kulturális miniszterhelyettes nyitotta meg.

– A művelődési minisztérium fenntartás nélkül támogatta ezt a sok szempontból egyedülálló projektet. Valóban nem csak kiállításról van szó, hiszen Jovanka Broz személyes tárgyain keresztül feleleveníthető a múlt, a volt szocialista Jugoszlávia – mondta a miniszterhelyettes.

A kiállításon 36 képzőművészeti alkotást tekinthet meg a közönség, valamint Jovanka személyes tárgyait, fényképeit és számos bútorát hoztuk el ide, amelyek abból a házból származnak, ahol Josip Broz Tito halála után Jovanka Broz lakott. A kiállítást május 28-áig tekinthetik meg az érdeklődők a Matica srpska Galériában.