2024. május 17., péntek
ÚJ KÖNYVEK

Nevek titkai

NEVEK TITKAI

– Nyújthat e segítséget a telepítés- és településtörténetnek a családnévkutatás? – ezzel a mondattal kezdődik Csorba Béla kötete. A kérdés költői, hiszen „tapasztalatból tudjuk, hogy a személynevek, családnevek tartalmaznak olyan információkat, amelyek alapján több-kevesebb pontossággal megállapítható egykori vagy mai viselőjük etnikai és vallási hovatartozása, származási helye, egykori lakhelye. ” Temerinbe a 18. század végétől a 19. század végéig 158 városból és faluból érkeztek elsősorban magyar, de más nemzetiségű telepesek is. A könyvből értesülhetünk arról, melyek a leggyakoribb családnevek Temerinben, mi jellemezte a településen az utcanévadást a 20. században. Azt is megtudhatja az olvasó a Nevek titkai című kötetből, mi köze Dzsingiszkánhoz Temerinnek. A kiadvány egyik tanulmányában arról olvashatunk, melyek voltak a magyar eredetű földrajzi köznevek a szerb nyelvben. A könyv a TAKT kiadásában jelent meg.

KÉPREGÉNY 2080-BÓL

A 2080 – Hanyatlás című képregény főhőse Bihari Ghalen, az Egyesült Európa rendfenntartó flottájának egykori pilótája. A Forum Könyvkiadó Intézet most megjelent kiadványát írta Linka Csaba és Patyerek Csaba, aki a rajzokat is készítette, a színvilág megálmodója Linka Szabolcs.

RANTANTULI TULIPÁNFÁJA

Sisakos Fanni gyerekverseiből megtudhatják a kicsinyek, milyen színű Rantantuli tulipánfája, mi mindennel foglalatoskodik Morzsi Hektor, a kutya, milyen kópéságokat művel Anatol cica. A Gyurcó ABC-ben például a C betűnél a következő verset találjuk:

Cukor hullott a világra

tegnap hó helyett,

porcukorból nagykabátot

kaptak a hegyek.

Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt kiadványt, amelyet Tóth Alisza illusztrált, a Forum Könyvkiadó Intézet adta ki.

ISTEN MŰVEINEK SZEKÉRTOLÓJA

Szerdahelyi Csongor az aranymisés Miocs József egyházzenésszel és paptanárral beszélgetett gazdag életútjáról. A kötet előszavából idézünk: „Közhelynek számít a kijelentés, hogy minden ember egy valódi és kimeríthetetlen kincsesláda. A kincseket viszont csak akkor kezdjük igazán értékelni, amikor napvilágra kerülnek, amikor a rejtett kincs közkinccsé válik. Az ötvenéves papságát ünneplő Miocs József interjúkötetének kiadása egy rejtett kincsnek a napvilágra hozatala, mindannyiunk gazdagodására.” Az Agapé Könyvkiadó által megjelentett kiadványban arról is faggatta a kérdező Miocs atyát, mi volt aranymiséjének jelmondata. Mint megtudtuk, a következő: Laudate Dominium – Áldjuk az urat.

AZ ÚR ÉPÍTI

Teológia/Örökségvédelem/Szakrális építészet – e témaköröket öleli fel az Az Úr építi folyóirat 2021-es száma is. A gazdag fotóanyaggal illusztrált kiadványban – melynek vezető szerkesztője Negyela László Márk – a budakeszi evangélikus templom felújításáról, a beruházás történetéről Benczúr László tervező írt. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola új campusát és a felújított kápolnát is megismerhetjük, gazdag képanyaggal illusztrálva. Olvashatunk a Dunamelléki Református Egyházkerület székházának felújításáról. Egy terjedelmes, alapos, sokrétű összeállítás is megjelent a felújítás alatt lévő esztergomi, egri és győri bazilikák munkálatainak 2021-es állapotáról, a fotóanyag az építkezés egy-egy mozzanatát is megörökíti.

A SZABADKAI ÉLET 1890 ÉS 1920 KÖZÖTT

Frankl István Szabadka egykori főmérnöke volt és – mint azt a MILKO Egyesület által kiadott Minerva Könyvképző 16. kötetéből megtudhatjuk – 1941-ben tért vissza a városba. Azokra az eseményekre emlékezik vissza, amelyek akkor történtek, amikor fiatalkorában Mamuzsits Lázár polgármester mellett aktív szereplője volt a szabadkai közigazgatásnak. Néhány cím a tartalomból: Társadalmi élet a régi Szabadkán, Nyári élet Palicson, Az új közkórház első különszobás betege, Az új városháza, Leégett a színház (1915), Blaháné, Jászai Mari, A háború utolsó évei – 1916-1918.