2024. május 15., szerda

E rendezvény minden divathullámot túlél

Pénteken tartották meg a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét

A Zentai Magyar Kamaraszínházban megrendezésre került vetélkedőn az idén 13 film és 3 színdarab közül kellett kiválasztani a legjobbakat a Figura Terézia színművésznő, Táborosi Margaréta színművésznő és rendező-koreográfus és Oláh Tamás teatrológus, dramaturg alkotta zsűrinek.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A vetélkedőn résztvevő középiskolásokat, a zsűri tagjait és a közönséget Juhász Attila, Zenta község művelődésért és oktatásért felelős tanácsosa köszöntötte és nyitotta meg a rendezvényt. Üdvözlő beszédében a jelenlévőket arra emlékeztette, hogy a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének, illetve a KSZFV-nak komoly hagyománya van a vajdasági magyar fiatalok körében.

– Gondoljatok bele, ha a Középiskolások Művészeti Vetélkedője fiúnak születik, akkor most ilyen korosodó férfiember lenne, mint én. A zentai színművészeti és filmes vetélkedő sem mai gyerek, mert a kilencvenes évek közepén még jómagam is tudósítottam a KSZV zentai történéseiről az Újvidéki Rádió Szombati Találka című ifjúsági műsorát – mondta a versenyző középiskolásoknak. Hozzáfűzte, mindkét rendezvény számos zenei divathullámot túlélt: a beatzenét, a rockzenét, a punkot, az új hullámot, de túl fogja élni a jelen pillanatban divatosnak számító zenei műfajokat is. Juhász Attila beszédében kiemelte annak a fontosságát, hogy akár a KMV-n, akár pedig a KSZFV-n meglegyen az azonos érdeklődési körű embereknek a bemutatkozási, megnyilatkozási tere, és ez a két rendezvény kiváló alkalom a művészi kitárulkozásra és a szakmai megmérettetésre.

– Még mindig emlékszem arra, hogy mekkora bulinak számított annak idején a KMV rendezvénysorozata. Jó az iskolapadban zajló hétköznapokat néha a művészet adta térre felcserélni, mert a KMV a hosszú éveken keresztüli megrendezése ellenére semmit sem veszített pörgős voltából, lelkesedéséből és hiteléből – mondta.

A pénteki versenyprogramot, lapzárta utáni eredményhirdetést követően ma, szombaton műhelymunkákon és szakmai beszélgetéseken vehetnek részt a középiskolások.