2024. május 9., csütörtök

Fontos a tanulók támogatása

Ünnepi szentmisét és iskolanapot tartottak a szabadkai Paulinumban

Január 25-e Szent Pál apostol megtérésének ünnepe. A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium életében ez a nap központi szerepet tölt be, hiszen az intézménynek Szent Pál apostol a védőszentje és névadója. Ekkor ünnepelik a szeminárium kápolnájának búcsúját, valamint az iskola, vagyis a gimnázium iskolanapját egy szentmise keretében, amelyet ez alkalommal msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye püspöke vezetett, akivel együtt miséztek a szeminárium elöljárói is.

Ft. mr. Tojzán László, a Paulinum rektora elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan igyekeztek ezúttal is illő és megfelelő módon felkészülni, hogy egy gazdag programmal kedveskedjenek a hívők és vendégeik számára.

– Sajnálatos módon tavaly elhunyt Miocs József, a Paulinum korábbi igazgató-rektora, valamint több támogatónk is, ezért az iskolanapi rendezvényünkön természetesen róluk is megemlékezünk. Az egyházi alapítású intézményünk egyedi jellegű nemcsak Vajdaságban hanem az országban is, hiszen egyszerre két intézménynek is helyet ad egy épületen belül: a nyelvi, társadalmi irányzatú gimnáziumnak és a kollégiumnak.

Iskolanapot ünnepelt a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium (Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala/fotó: Dedović-Tomić Tomislav)

Iskolanapot ünnepelt a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium (Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala/fotó: Dedović-Tomić Tomislav)

Utóbbinak sok jelentős előnye van, hiszen itt élnek a diákjaink, ahol teljes ellátásban, valamint támogatásban is részesülnek. A kollégiumi ellátás ingyenes, továbbá az iskola könyveket, felszereléseket és különböző programokat, aktivitásokat is biztosít a tanulói számára. A növendékeinket munkára neveljük, és megfelelő tudást adunk át ahhoz, hogy a későbbiekben teljes mértékben meg tudják állni a helyüket a nagyvilágban. A jövőben külön programot is tervezünk indítani, amely révén próbáljuk majd a hátrányos helyzetű, illetve a kitűnő eredménnyel rendelkező diákokat anyagilag is támogatni – összegezte az intézmény rektora.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a Paulinum fontosságát hangsúlyozta.

– A szabadkai székhelyű, több mint 60 éve működő Paulinum egy nagy múltú oktatási intézmény és az első olyan felekezeti gimnázium, amely állami akkreditációval rendelkezik. Egy igazi katolikus gimnáziumról beszélünk, ahova nemcsak azok a diákok iratkoznak, akik a papi hivatást választják, hanem azok is, akik egy alaposabb katolikus szellemben történő oktatásra vágynak. Az intézmény évről évre azon dolgozik, hogy minél jobb és sikeresebb tanulókat neveljen, és az sem mellékes, hogy követi az előírásokat, a modern törvényekben meghatározott követelményeket – hangsúlyozta Szakállas Zsolt.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke pedig kiemelte, hogy a VMSZ-nek ma is az a feladata, hogy minden támogatást megadjon a Paulinumnak ahhoz, hogy – az elmúlt bő hat évtizedhez hasonlóan – a nemzet- és vallásmegtartó tevékenységet folytatni és végezni tudja.

A csantavéri negyedik osztályos Huszár Andor az iskoláról a plébánosától és a bátyjától hallott, aki ugyancsak ebbe az intézménybe járt. Mint mondta, azért esett a választása a Paulinumra, mert számára mindig is fontosak voltak a keresztény értékek, illetve itt megfelelő alaptudást kaphat bármilyen egyetemi tanulmányhoz. Hozzátette, a jövőben habár nem a papi hivatást választja, ennek ellenére közel szeretne maradni az egyházhoz.

A szajáni első osztályos Steiner Arnold történészként képzeli el magát a későbbiekben, ezért azt gondolta, hogy ez az iskola a maga keresztény értékeivel és szilárd alapok nyújtásával megfelelően felkészítheti a továbbtanuláshoz. Kiemelte: nagyon jól érzi magát az intézményben, hiszen a számos tanórán kívüli lehetőség mellett az a jó a közösségben, hogy egy nagy családban élhet.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével több közéleti személyiség (Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala/fotó: Dedović-Tomić Tomislav)

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével több közéleti személyiség (Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala/fotó: Dedović-Tomić Tomislav)

Az ünnepi szentmise keretében a Paulinum diákjai alkalmi műsorral (énekszámokkal, zeneszámokkal és szavalatokkal) is tisztelegtek iskolájuk névadója előtt.

A közéleti személyiségek közül az ünnepséget megtisztelte jelenlétével mások mellett dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint a horvát nemzeti tanács képviselői is.

Nyitókép: A szentmisét msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye püspöke vezette, Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala, fotó: Dedović-Tomić Tomislav