2024. május 9., csütörtök
SZOMBATON MAGYARKANIZSÁN

Berecz András ének- és mesemondó estje

Megnyílik Kása Béla fotóinak kiállítása

Kása Béla fotóművész kiállítása szombaton 18 órakor nyílik meg a Dobó Tihamér Képtárban. Megnyitja: Berecz András – ének (H) és Pozder Damján (Magyarkanizsa) – citera, ének. Szervező: Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa.

„Kása Béla az eltűnőben lévő paraszti kultúra és életmód legfontosabb vizuális megörökítője. Míg Korniss Péter inkább a táncház egészét ragadta meg, ezért a fotóin láthatók a zenészek is, addig Béla kifejezetten őket fotózta. Így mindenekelőtt neki köszönhető, hogy ezeknek a nagyszerű muzsikusoknak nemcsak a játékát, hanem az arcát is ismerjük” – írja Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró.

Fel a medvére, a fa nem játék!

Szombaton19.30 órai kezdettel a Művészetek Háza színpadán Berecz András ének- és mesemondó estjét tartják meg.

– Az énekes, mesemondó most a hangyász vérmedvék szokásainak leírása ürügyén fordítja ki a világot, hogy rejtekébe pillantsunk. Pincét ás, hogy tornyot emeljen. Nyílvesszeit, szavait most is kéjjel húzza hátra, hogy azok, legalább mire a só megnyüvesedik, láthatárig repüljenek. Berecz még tudja a feledésbe merülő dzsungeltörvényt: ha medve hátára hulltál, a fülit szorítsd meg jónyugodtan, lép az úgy, mint a huszárló. Az is az emlékei közt van, hogy jobb így, medvegelve száguldozni – mintha a nyakadba makkfa dőlne – vitézül!

„A mesék nagy része abból a gyergyói dzsungelből származik, melyről egy gyergyószentmiklósi általános iskolai dolgozatban ez áll:

„A dzsungel: Az az erdő, ahová emberi kéz a lábát még nem tette be.” (Berecz András) – olvasható az ajánlóban.

Szervező: Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa.

A belépés díjtalan.