2024. május 12., vasárnap

Az első állomás a szabadkai VM4K-ban volt

Az Erasmus+ pályázat keretében nemzetközi projektet szerveztek, mely a fiatalok mentálhigiénés állapotával, illetve annak kutatásával foglalkozik

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ is partnere A trauma hege – a múlt tanulságai és megküzdési módok bemutatása című nemzetközi projektnek, mely az Erasmus+ pályázat keretében, európai uniós támogatással valósul meg. A programban részt vesz még az erdélyi, siménfalvi Ház A Holnapért Egyesület és a budapesti Három Királyfi Három Királylány Alapítvány. A négynapos munka nyitórendezvényére pénteken került sor a VM4K épületében, ahol bemutatkozott mindhárom partner, amelyek képviselői egyebek mellett a pályázat részleteit ismertették. A három partner három különböző helyszínen – Vajdaság mellett Erdélyben és Budapesten – kapcsolódik majd a központi témához.

– A VM4K-ban az elkövetkező napokban kutatásmódszertant fognak oktatni a program résztvevőinek, melynek témája: Hogyan kérdezzünk? Mikor? Mit? Mennyit? – kutatói tudásmegosztás Szerbiában. A program célja egy olyan képzéssorozat megvalósítása, amely a fiatalok mentálhigiénés állapotával, illetve annak kutatásával foglalkozik. Az előadók beszélni fognak a társadalomkutatás történetéről, jelentőségéről és hatásairól, a kutatás etikájáról és egy jó kutatási terv készítéséről is. A képzés egyik fő irányvonala a kérdőíves módszer kidolgozása lesz, de fókuszcsoportos beszélgetéseket is beiktatunk. Az a cél, hogy egy konkrét kérdőív készüljön el, amelyben a vajdasági magyar fiatalok párválasztási szokásaival, a házasságkötési attitűdökkel, a gyermekvállaláshoz való hozzáállásukkal foglalkozunk. Továbbá meg szeretnénk vizsgálni azt is, hogy milyen összefüggés van a gyermekvállalási szándék, a házasság, a párválasztás és az itthon maradás, elvándorlás között. Szombaton pedig sor kerül a kérdőívek lekérdezésére is a gyakorlatban – hallottuk Varga Diósi Violától, a VM4K kutatási szakreferensétől.

Pálfay Erzsébet, a budapesti Három Királyfi Három Királylány Alapítvány – a fő pályázó – alelnöke első körben bemutatta az alapítványukat, elmondta, hogy főleg szemléletformáló programokat, kampányokat és eseményeket szerveznek, amellyel az a küldetésük, hogy szülessen mindenkinek annyi gyereke, amennyit szeretne.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekvállalás ne terhet és gondot jelentsen, hanem áldás és boldogság legyen, ennek eléréséhez szerteágazó tevékenységet valósítunk meg. A projekt keretében egy-egy négynapos módszertani képzést tartunk, más-más témával, egészen jövő év decemberéig. Végig eredménykommunikációra törekszünk, amelynek része lesz a személyes történetek, beszámolók, tartalmak és a kutatások eredményeinek a megosztása is – ismertette Pálfay Erzsébet.

A siménfalvai Ház A Holnapért Egyesület 1996-ban jött létre. Balázs Kinga ügyvezető elmondta, hogy a fő céljuk a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok segítése.

– A feladatunk az, hogy szakmailag megvizsgáljuk és körbejárjuk a trauma fogalmát, hogy segíteni tudjunk másoknak. A projekt célkitűzése a továbbfejlődés, a kedvező irányba való haladás. Ha megtaláljuk a közös módszereket, saját közösségünkbe visszamenve átadhatjuk azokat a tudásokat, szakmai kompetenciákat, amiket egymástól megtanultunk. Ez mindenki javára válhat – emelte ki Balázs Kinga.

A tartalmakat, a kutatások eredményeit online is megosztják majd a projekt részvevői. 

 

Nyitókép: Varga Diósi Viola, a VM4K kutatási szakreferense, fotó: Baranyi Dolores