2024. május 9., csütörtök

Amikor 250 tamburás muzsikál együtt

Hétvégén tamburafesztivál Csantavéren – Huszonhat zenekar lép színpadra

Szombaton 18 órai kezdettel szervezi meg a Mendicus Művészeti Központ a XI. Szárazfa Lelke elnevezésű tamburafesztivált a csantavéri színházteremben. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvényén idén egy lány- és egy asszonykórus mellett 26 formáció műsorszáma szórakoztatja majd a tamburazene kedvelőit. A fesztiválra Vajdaság számos településéről: Magyarkanizsáról, Zentáról, Adáról, Moholról, Péterrévéről, Óbecséről, Bácsföldvárról, Temerinből, Bácsfeketehegyről, Zentagunarasról, Tornyosról, Szabadkáról, Ludasról, Bajáról és Kecskemétről érkeznek fellépők.

Mint azt Vörös Róberttől, a Mendicus Művészeti Központ elnökétől megtudtuk, a színvonalas eseményre egy-egy faluból, városból 2-3 különálló zenekar is jelentkezett, amelyeket egyébként a műsor végén a szervezők – a tradíciókhoz híven – a csantavéri Szimpatik teremben vendégelnek meg egy finom vacsorával és késő estig tartó mulatozással.

– A rendezvényre a kezdetek óta folyamatosan nagy érdeklődéssel érkeznek a népzene kedvelői. A tamburazenekarok találkozójának – a minőségi műsornak köszönhetően – nagy hagyománya van a csantavéri közösség és a tamburazenekarok életében is. Egy igazán érdekes színfoltja a településnek, ezért minden évben igen szépszámú közönség tölti meg a nézőteret, aminek mi nagyon örülünk. Tavaly hivatalosan is kineveztük a Csütörtökön virradóra című népdalt a fesztiválunk himnuszának, amit a program végén közösen fogunk eljátszani az együttesek minden tagjával. Idén számításaim szerint csaknem 250 tamburás fog egyszerre muzsikálni a színpadon, ami abszolút rendhagyónak mondható – emelte ki Vörös Róbert.

Az első fesztivált egyébként négy együttes szereplésével  2011-ben szervezték meg először. Ezt követően két ízben elmaradt, de 2014-től már folyamatosan, minden évben nagy érdeklődéssel érkeznek a népzene kedvelői Csantavérre. A fesztivál nem verseny jellegű. Sokkal inkább az együttesek közötti barátságról és a tamburazene szeretetéről szól. A hagyományőrzés mellett pedig a legfontosabb, hogy ezzel egy tradíciót hoztak létre a faluban.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi oktatási titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogatja. A rendezvényre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Nyitókép: Egy kép a tavalyi tamburafesztivál hangulatáról, fotó: Dér Dianna