2024. május 9., csütörtök

Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

Iván Attilával, a Cinema Filmműhely elnökével beszélgettünk

Szerda és csütörtök a vajdasági magyar filmek napja Magyarkanizsán, de további öt városban is. A magyarkanizsai Iván Attilát kérdeztük, mint szervezőt, hogy milyen a filmgyártás mai helyzete és a vajdasági vonatkozású filmek mekkora népszerűségnek örvendenek.

Mióta létezik a Cinema Filmműhely, és mik a tevékenységei?

– A Cinema Filmműhely civil szervezet 2002-ben alakult. 12 magyarkanizsai filmes illetve filmeket kedvelő/támogató fiatal hozta létre. Ez a csapat már 1996 óta készített rövidebb kisfilmeket, de kellett egy műhely, ahol összefoghattunk, könnyebben pályázhattunk, megjelenhettünk, mint alkotóműhely. A filmkészítés mellett filmes tábort is szerveztünk 2003-ban, 2006-ban és 2010-ben.

Itt magyarországi és vajdasági előadók segítségével tanulhatták meg a fiatalok a filmkészítés alapjait. Rendszeresen filmvetítéseket is szerveztünk. Itt kiemelném a magyarországi filmeket, illetve az ismert hazai alkotók filmjeit. Több alkalommal vendégeket is hívtunk, akikkel találkozott a közönség. 2016 óta főszervezői vagyunk a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából szervezett Vajdasági Magyar Filmek Fesztiváljának. Itt a legújabb vajdasági magyar filmeket mutatjuk be a közönségnek.

Van elég alkotó?

– Mivel a filmkészítés egy költséges szakma és a támogatások lecsökkenése miatt nem túl jó helyzetben vannak az itteni filmesek sem.

Vajdaságban elég kevés filmes alkotó van, de minden évben jönnek a fiatalok, akik próbálkoznak, és ha elég kitartóak, akkor utána ezzel fognak foglalkozni, mint például Kovács István, K. Kovács Ákos, Goretity Péter, stb.

Miért fontos a mozgókép napja?

– A mozgókép napja alkalmából filmvetítésekre és közönségtalálkozókra kerül sor Vajdaság hat városában (Magyarkanizsa, Szabadka, Zenta, Topolya, Újvidék és Zombor).

Az érdeklődő közönség ez alatt a 2-3 nap alatt megismerkedhet a legújabb, vajdasági magyar alkotók által készített filmekkel. A filmekre a belépés díjtalan.

Tapasztalatok szerint több mint 500 néző nézi végig a filmeket és beszélget a filmek után az alkotókkal.

Mik az aktuális témák, amik a filmkészítőket foglalkoztatják?

– Ahány filmes alkotó, annyi stílus és érdeklődési terület. A nehéz társadalmi témáktól kezdve az irodalmi feldolgozásokon keresztül az egész könnyű szerelmi témákig minden megtalálható az itteni alkotók filmjeiben is.

Milyen az anyagi támogatása a filmgyártásnak, nyilván nem olcsó…

– Mivel a filmkészítés egy nagyon költséges szakma, nagyon nehéz megteremteni rá a megfelelő nagyságú költségvetést. Ez nem is sikerül mindenkinek vagy csak nagyon ritkán. Szerencsére most három filmes alkotónk is dolgozik: ketten nagyjátékfilmet forgatnak (Tolnai Szabolcs és Bicskei Zoltán) és egy egész estés dokumentumfilm is készül Siflis Zoltán jóvoltából. Az idei rendezvény támogatói: Szerbiai Művelődésügyi Minisztérium, Magyar Nemzeti Tanács, Sat-Trakt Kft., Magyarkanizsa Önkormányzata. Médiatámogató: Pannon RTV.

(Film)Színészek tekintetében hogy áll Vajdaság?

– Főleg a színházi színészek próbálkoznak a filmben színészettel. Vannak, akiknek ez sikerül is, és ma már inkább filmszínészként ismerik őket.

Milyennek ítéli az idén bemutatott filmeket?

– Az idei filmeket két részre bontanám: a két egész estés dokumentumfilm komoly történelmi, társadalmi kérdéseket érint, amelyek biztosan sok ember érdeklődését keltik fel. A másik csoportba a fikciós kisjátékfilmeket sorolom, amelyekben vajdasági magyar fiatalok is szerepelnek, és inkább szórakoztató jellegűek. Mindenki megtalálhatja magának, amit szívesen megnézne.