2024. május 9., csütörtök

A zongoránál Vincent Ling

Alkímia címmel koncertsorozatot szervez a Szabadkai Filharmónia

Vincent Ling világhírű angol zongoraművész lép fel szerdán 19.30-kor a Városháza dísztermében. A koncertet a Szabadkai Filharmónia szervezi. Belépőjegyet 600 dinárért a Szabadkai Zeneiskola előtt található palacsintázóban lehet váltani, valamint a helyszínen is, a koncert előtt. Ahogyan azt Zsiga Páltól, a Szabadkai Filharmónia vezetőjétől megtudhattuk, Vincent Ling koncertje tulajdonképpen az Alkímia című hangversenysorozat első eseménye, amelyet Székely I. István zongoraművésszel és több zenésztárssal szerveznek.

– Vincent Ling számos nemzetközi versenyt nyert meg. Szerte Európában az egyik legkiválóbb zenei előadóművésznek tartják, és sok koncertet tart. Úgy gondolom, nagy szerencse az, hogy elvállalta a szabadkai fellépést. Zenészbarátaimmal nagyon törekszünk és sokat teszünk azért, hogy színvonalas hangversenyekkel, igényes muzsikával lepjük meg a szabadkaiakat. Ez a koncert azonban nem egy különálló esemény lesz, hanem az Alkímia koncertsorozat első rendezvénye. Az Alkímia több koncertet foglal magában, és jövőre is folytatódik. Híres zenészeket, köztük egy ún. csodagyereket is várunk majd fellépni, aki mindössze tízéves, vagy még be sem töltötte a tizedik évét, de nagy nemzetközi versenyeket nyert meg. A Szabadkai Filharmónia azt is fontos feladatának tekinti, hogy európai és világszinten elismert zenészekkel működjön együtt és elhívja őket fellépni a városunkban. Természetesen más terveink is vannak, az Eszéki Filharmóniával is gondolunk együttműködni, és az újévi időszakban, kibővülve a Zombori Filharmóniával, ünnepi koncertet tartani mindhárom városban, Szabadkán, Zomborban, Eszéken, de Topolyán is. Szeretnénk megünnepelni a Szabadkai Filharmónia fennállásának 115. évét, valamint megemlékezni az alapítónk, Lányi Ernő halálának 100. évfordulójáról is – tudtuk meg Zsiga Páltól.

A tervek szerint kéthavonta lesznek Alkímia koncertek. Novemberben Varga István és Székely I. István lép fel, gordonka-zongora duóként, januárban Írországból érkezik Tiantian Gao, akit csodagyereknek neveznek, márciusban az Avant-Garde zongoratrióval várhatjuk a tavaszt, májusban pedig Székely I. István ad szólókoncertet.