2024. május 9., csütörtök
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Brestyánszki Boros Rozália drámája nyert

Urbán András rendezése lett a legjobb – A drámaíró verseny végén közzétették a Pataki-gyűrű díj jelöltjeinek névsorát is

A cikkhez kapcsolódó galériát ITT tekintheti meg.

Csütörtök este mutatták be a XXI. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny produkcióit. Brestyánszki Boros Rozália, Góli Kornélia és Oláh Tamás A baglyok szaporodását segítik a köldőládák címmel írtak drámát. Góli Kornélia szövegét Ricz Ármin állította színpadra, Brestyánszki B. Rozália drámáját Urbán András, Oláh Tamásét pedig Mezei Kinga vitte színre. A verseny érdekessége, hogy idén kizárólag a nézők szavazatai döntöttek. Szavazataik alapján a mezőny legjobbja Brestyánszki Boros Rozália műve lett, a színpadra állított előadások közül pedig Urbán András rendezése bizonyult a legjobbnak. A színészek közül pedig László Judit és Kovács Nemes Andor alakítása nyerte meg a nézőket.

Brestyánszki B. Rozália harmadszor vesz részt íróként a versenyen, szerinte egy ilyen esemény mindig kalandos és izgalmakkal teli.

– Nagyon szerettem az elkészült előadást. A szöveg eleje nehezen született meg, de utána könnyen gurult. Egy ilyen versenyen mások a kritériumok, mint mikor hagyományos értelemben egy-másfél hónapig dolgozunk egy előadáson vagy szövegen. Én egyedül a témára fókuszáltam, illetve arra figyeltem, hogy színésznek írom a darabot, ezek közül mennyi női és férfi szerep van. Vajdasági szerzőként nem tudok olyasmiről írni, ami nem érint meg. A környezetvédelem, a globális felmelegedés mennyire érinti a világot, az egy dolog, de bennünket Vajdaságban is érint, így ez helyi jellegű is – mondta a szerző.

Urbán András rendezőként először vett részt a versenyen, a tőle nem megszokott humoros előadás mégis nagy sikert aratott.

– Nagyon specifikus munka ilyen rövid időn belül dolgozni. Ugyanakkor sokat megtudunk ilyenkor egymásról is. Itt kibukik, ha valami bennünk van, de az is megmutatkozik, hogy kik azok, akikre tényleg lehet számítani a színpadon. Brestyánszki Boros Rozáliával régóta ismerjük egymást, de ezt most nem annyira számított, hiszen csak a szövegre alapoztam. Örülök, hogy egy olyan szöveget kaptam, ami egyszerűen és tisztán fogalmazza meg a baglyok, illetve az emberek problémáit – fogalmazott Urbán András.

A három ősbemutató elkészítésében részt vettek az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a Szabadkai Népszínház művészei.

A drámaíró verseny befejeztével kihirdették, hogy a közönségszavazatok alapján kik lettek az Újvidéki Színház 2022/2023-as évadának kedvencei, díjazottjai. A legjobb mellékszereplőnek a nézők Figura Teréziát és Ozsvár Róbertet választották. A legjobb főszerepért járó díjat pedig Banka Lívia és Kőrösi István vehette át.

Az est végén a Pataki-gyűrű díj jelöltjeinek névsorát is megtudta a közönség. Az idei jelöltek között szerepel Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház művésze, Ralbovszki Csaba és Greguss Erdélyi Hermina, a Szabadkai Népszínház színészei, Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház művésznője, valamint Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze.

Nyitókép: Brestyánszki Boros Rozália, Urbán András, László Judit és Kovács Nemes Andor (Fotó: Dávid Csilla)