2024. május 9., csütörtök

Az idén is megrendezik az eSzínház Fesztivált

Szeptember 22. és október elseje között az Alapítvány a Magyar Színházakért az idén is megrendezi a streamingalapú színházi előadásokra fókuszáló eseményt. A rendhagyó színházi találkozón 13 produkciót, köztük magyarországi és határon túli előadásokat tekinthet majd meg a közönség, emellett online közönségtalálkozókat és szakmai beszélgetéseket is rendeznek. A magyarországi színházak közül többek közt jelen lesz a Madách, a budapesti Katona József, a Radnóti, a TÁP vagy a Szegedi Nemzeti Színház – tette közzé az eszinhaz.hu.

Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál szervezői szerint az online produkciókat nézve a néző úgy érezheti, hogy nem is az első sorban ül, hanem fenn van a színpadon, szinte részese a történéseknek. Másrészről egy streamelt felvételnél olyan helyeket, tereket, nézőpontokat lehet megmutatni, amely egy élő színházi előadás esetében szóba sem jöhet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy igazán jól működő online produkció esetén egy műfajiság jön létre, a történetmesélés és -bemutatás olyan új formája, ami már nem színház, de még nem film. Másrészt korábban megtörtént, hogy egy-egy darab levetítését követően újra megnőtt az érdeklődés az élő előadások iránt is. Az eSzínház Fesztivál idén két célt is kitűzött maga elé: az egyik, hogy ezt a művészeti közeget felhasználva és továbbnövelve az érdeklődők számát, értékes és különleges előadásokat mutathassanak meg. A másik, hogy újabb értékes előadások megvalósítására bátorítsa a színházakat, ezért a fesztivál a bevétel jelentős részét a társulatoknak adja, támogatva a munkájukat. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, amellyel pénzjutalom is jár.

A szakmai zsűri tagja lesz Für Anikó színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Komáromi György színházmenedzser, Widder Kristóf színész-rendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője, azzal, hogy a zsűri tagjai mellett a közönség is szavazhat majd kedvenc színdarabjára. A színházi előadások a www.eszinhaz.hu weboldalon lesznek megtekinthetőek, ugyanitt a bérletek is megvásárolhatók a bemutatásra kerülő színdarabok megtekintéséhez. Így a szeptember 8-ig előfizethető, mind a 13 előadást megtekintésére feljogosító Early bird bérlet 12. 990 Ft-ba kerül, ezt követően pedig 14.990 Ft-ért lehet majd megvásárolni a bérletet.

Nyitókép: eszinhaz.hu