2024. május 9., csütörtök

A rockzene él!

Zentán megrendezték az I. ZentArt Könnyűzenei Tehetségkutatót

Az igényes könnyű-, illetve rockzenét sokan eltemették az utóbbi években, ám szerencsére még mindig vannak olyan fiatalok, illetve örökifjak, akik színvonalas zenéjükkel igyekeznek az igényes élő zene hagyományát továbbápolni.

Ezt teszik a Zenta városnapi rendezvénysorozata keretében megrendezett ZentArt Könnyűzenei Tehetségkutatón fellépő zenekarok is, amelyekről remélhetőleg a rendezvényt követően is fogunk hallani, illetve a koncertjeiken bulizni.

Petković Olivér, a zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola gitártanára, a tehetségkutató egyik szervezője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy barátja, Ruff Ferenc, a paksi Művészetekért Egyesület elnöke és az Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál főszervezője  állt elő azzal az ötlettel, hogy Paks testvérvárosaként Zenta is csatlakozzon a magyarországi tehetségkutatók láncához.

– Ezzel a rendezvénnyel bemutatkozási lehetőséget szándékoztunk nyújtani a fiatal, kezdő zenekarok számára, akik kizárólag saját szerzeményeikkel vehettek részt a Zentai Magyar Kamaraszínházban megrendezett tehetségkutatón – nyilatkozta a zentai szervező, aki elmondta azt is, hogy hogy a zentai tehetségkutatón fellépő zenekarok közül a legjobbak számára más fesztiválokon, rendezvényeken, tehetségkutatókon is fellépési, illetve bemutatkozási lehetőséget biztosítottak.

– Huszonhat éve szervezem a paksi amatőr rock és jazzfesztivált, amely Magyarországon az elsők között vállalta fel a tehetségek kutatását. Mégpedig nem úgy, ahogyan ezt a Megasztárban, illetve az X Faktorban teszik, ahol az előadók egy előre megírt szerzeményt dolgoznak fel, hanem arra törekszünk, hogy a fellépők saját szerzeményt adjanak elő, és a fellépés során legalább egy dalt magyar nyelven énekeljenek el – emelte ki Ruff Ferenc, és hozzáfűzte, hogy ahogyan a többi Kárpát-medencei tehetségkutató győztese, így a zentaié is továbbjut az Öröm a Zene Program Budapesten megrendezésre kerülő országos döntőjébe.

A tehetségkutató fődíjasa az óbecsei The Teacher and the Revolutioners zenekar (Fotó: Horváth Zsolt)

A tehetségkutató fődíjasa az óbecsei The Teacher and the Revolutioners zenekar (Fotó: Horváth Zsolt)

A maratoni hosszúságú rendezvényen 10 zenekar, illetve előadó lépett fel és mindegyik zenekar magas színvonalú és stílusában sokrétű produkciókkal ajándékozta meg a közönséget, a produkciókat a bírálóbizottság tagjai értékelték: az NKA Hangfoglaló programjának a képviseletében Benkő Dávid, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Subtones zenekar billentyűse és Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 zenekar gitárosa és a Lb27 Reggae Camp főszervezője, Sebők Szabolcs, a vajdasági Phrenia zenekar billentyűse és zeneszerzője, Ruff Ferenc, a paksi Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál igazgatója, a Művészetekért Egyesület elnöke és Petković Olivér, a zentai Stevan ZentArt megalapítója, a Mokranjac Zeneiskola gitártanára. A zentai tehetségkutató fődíját végül az óbecsei The Teacher and the Revolutioners zenekar nyerte el a múlt század hetvenes éveinek pergős, instrumentális funky-rockjával, így ez az együttes képviseli Vajdaságot az Öröm a Zene Program országos döntőjén. A zenekar e mellett fellépési lehetőséget nyert a Zenta napja alkalmából megrendezett ünnepségen is, de sajnos erre technikai okok miatt nem került sor, amit igazán sajnálhat a Népkertben megrendezésre került ünnepség közönsége.

A második helyezést a szegedi Képlet zenekar érdemelte ki a zsűri szerint. A zenekar a jövő év márciusában Balatonbogláron megrendezésre kerülő 26. Légrádi Antal Tehetségkutatón szerzett fellépési lehetőséget. A Red Apes zentai zenekar lett a harmadik, így a 29. Peron Music Tehetségkutatón léphet fel szeptember 23-án.

A különdíjasok közül a szabadkai Gordanov Blues Ghetto zenekar a paksi Nemzetközi Gastro Blues Fesztivál klubkoncertjén szerepelhet jövőre, a zentai Void Borns Sacrifice zenekar is különdíjas lett. Ők a jövő évi Róka Fesztiválon léphetnek majd fel, a szegedi Buffer State pedig a Gerjeni Duna- Rock Motoros Találkozón adhat egy koncertet jövőre, a zentai és szegedi tagokból álló Manna Dala pedig a Paks FM műsorában szerzett bemutatkozási lehetőséget, e mellett a Sin Seekas vajdasági zenekar egyik koncertjén lehetnek előzenekar. A Paksi Ifjúságért Egyesület különdíját a vajdasági Deskavaaary együttes vihette haza. Különdíjas lett Miletity Tivadar gitáros, énekes is. A díjazottak különböző, a támogatók által juttatott ajándékcsomagokat is nyertek.

Nyitókép: A tehetségkutató fődíjasa az óbecsei The Teacher and the Revolutioners zenekar (Fotó: Horváth Zsolt)